Ako skryť digestor v kuchyni?

07.08.2024

Skryť kuchynský digestor môže byť problém, najmä ak chcete dosiahnuť estetický efekt a zároveň efektívne odvádzanie vzduchu. Kuchynský digestor je dôležitým prvkom každej kuchyne, zodpovedný za odstránenie pachov, pary a mastnoty, no nie vždy ladí so zvyškom interiéru. Tieto niekedy veľké zariadenia môžu byť samy o sebe elegantné a estetické, ale zvyčajne sú veľkým problémom potrubia, ktoré odvádzajú vzduch.

Existuje niekoľko kreatívnych a praktických spôsobov, ako skryť digestor a potrubie, aby ste vytvorili súdržný a elegantný vzhľad kuchyne.

Ako skryť digestor v kuchyni?


V tomto článku:

1. Digestor ukrytý v kuchynskej skrinke, teda šikovný kus nábytku

2. Digestor neviditeľný za ozdobným panelom

3. Riešenia od stropu - moderné odsávače pár pre moderné kuchyne

4. Ako skryť kuchynský digestor v spodných skrinkách?

5. Ako skryť potrubie z digestora?

6. Kuchynské digestory skryté pred očami

7. Skryť alebo odhaliť digestor?



Digestor ukrytý v kuchynskej skrinke, teda šikovný kus nábytku

Jedným z populárnych riešení je integrácia digestora s kuchynskými skrinkami. Digestor môžete umiestniť pod závesné skrinky. Takto sa digestor stane takmer neviditeľným, pričom si zachová svoju funkčnosť. Kuchynské skrinky so zabudovaným systémom vetrania umožňujú zachovať dizajnovú konzistenciu a zároveň efektívne odvádzať kuchynské výpary.

V prípade podskrinových digestorov máte na výber z mnohých rôznych modelov – ponuka prezentovaná poprednými výrobcami je skutočne široká. Do tejto kategórie patria nielen vstavané kuchynské digestory, ale aj kuchynské absorbéry bez digestora.

Takto efektívne skryjete nielen samotné odsávače pár, ale aj príslušenstvo ku kuchynským digestorom vrátane ventilačných potrubí. Je to dobrý spôsob, ako efektívne a esteticky skryť potrubie odsávača pár.

Môžete si kúpiť digestor, ktorý sa skrýva pod kuchynské skrinky, najmä ak chcete modernú, minimalistickú kuchyňu.

Digestor neviditeľný za ozdobným panelom

Ďalším nápadom je skryť digestor za dekoratívny panel. Môžete nainštalovať panel kompatibilný s povrchom vašej kuchyne, ktorý sa otvára alebo posúva a odhaľuje digestor iba v prípade potreby. Tento jednoduchý postup umožňuje skryť zariadenie, keď sa nepoužíva, a zároveň zdôrazniť estetiku miestnosti.

Toto riešenie sa odporúča, keď má kuchyňa veľmi rezervný vzhľad. Len minimalistický digestor nebude vždy fungovať, preto sa pre veľmi minimalistickú kuchyňu oplatí digestor skryť za nástenný panel.

Digestor neviditeľný za ozdobným panelom

Riešenia od stropu - moderné odsávače pár pre moderné kuchyne

Ak máte otvorenú kuchyňu spojenú s obývačkou alebo jedálňou, môžete zvážiť umiestnenie digestora do stropu. Stropný digestor je moderné riešenie, ktoré nielen efektívne odvádza výpary, ale aj štýlovo vyzerá. Tento typ digestora sa montuje priamo do stropu, čo umožňuje zachovať čisté a rovné línie v kuchyni.

Tu je nielen sotva viditeľný digestor, ale potrubie digestora môže byť dokonale skryté v strope. Ak takéto riešenie nebolo plánované vo fáze výstavby domu alebo bytu, vždy môžete použiť zavesené stropy na vytvorenie neviditeľného digestoru.

Ako skryť kuchynský digestor v spodných skrinkách?

Prípadne, ak uprednostňujete minimalistický dizajn, môžete zvážiť použitie odsávača pár. Tento typ odsávača pár sa umiestňuje do kuchynskej linky a na povrch sa dostáva až pri jeho používaní. Po varení sa digestor stiahne a stane sa neviditeľným prvkom.

Ako skryť potrubie z digestora?

Jedným z osvedčených riešení je použitie ozdobného plášťa. Môžete nainštalovať špeciálny kryt, ktorý zakryje potrubie odsávača a dodá mu jednotný vzhľad so zvyškom okolia kuchyne. Kryt môže byť vyrobený z rôznych materiálov, ako je drevo, kov alebo dokonca sklo, v závislosti od štýlu kuchyne a vašich osobných preferencií.

Ďalším nápadom je umiestniť potrubie do stropnej kazety. Stropnú kazetu môžete prispôsobiť tvaru a veľkosti potrubia a následne ju natrieť či povrchovo upraviť tak, aby ladila s okolím. Tento typ ukrytia potrubia z neho robí neoddeliteľnú súčasť stropu bez toho, aby priťahoval príliš veľa pozornosti.

Za zváženie stojí aj použitie flexibilných rúr, ktoré sa ľahšie prispôsobia rôznym tvarom a skryjú sa špeciálnymi krytmi. Flexibilné rúry umožňujú väčšiu voľnosť pri navrhovaní kuchynského interiéru, najmä ak potrubie musí prekonať ohyby alebo ísť dole po stene.

Potrubie odsávača sa oplatí zakamuflovať viac ako samotný odsávač pár, pretože vetracie potrubia sú zvyčajne menej estetické ako samotné odsávače.

Ako skryť potrubie z digestora?

Kuchynské digestory skryté pred očami

Za pripomenutie tiež stojí, že niektoré odsávače pár sú dostupné vo verzii, ktorá imituje vstavanú konštrukciu, napríklad vo forme ozdobného plášťa pripomínajúceho čelá kuchynských skriniek. Vďaka tomu je možné digestor rafinovane integrovať do dizajnu kuchyne, takže je takmer neviditeľný.

Musíte vždy skrývať digestor? Nie nevyhnutne. Krásne, moderné odsávače pár vyzerajú v kuchyni skvele, takže ich schovávanie môže byť niekedy zbytočné.

Skryť alebo odhaliť digestor?

Skrytie digestora v kuchyni je možné dosiahnuť jeho integráciou so skrinkami, použitím dekoratívneho panelu, umiestnením do stropu alebo použitím moderných riešení, ako je napríklad odsávač pár. Výber závisí od estetických preferencií, funkčnosti a celkového štýlu interiéru. Pre dosiahnutie harmonického a praktického efektu je dôležité prispôsobiť riešenie konkrétnym podmienkam kuchyne.

Späť