Ako si vybrať podlahové lišty pre panely

23.09.2022

Spojenie steny a podlahy je miestom, ktoré si vyžaduje náležitú pozornosť zo strany projektantov aj dodávateľov. Nedokončenie tohto povrchu bude mať za následok nevzhľadnú prasklinu v miestnosti a všetko úsilie vynaložené na zariadenie zvyšku miestnosti bude zbytočné.

Najjednoduchším a zároveň najefektívnejším spôsobom usporiadania styčného bodu je položenie soklových líšt. Ako si však vybrať tie správne produkty? Aký sortiment si vybrať? Poradíme!

 

Soklové lišty- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Dobre zvolená podlahová lišta - na čo si dať pozor?

2. Materiál podlahovejj lišty

3. Farby a vzory líšt - estetika a zladenie s aranžmánom

4. Priestor pre elektrické káble a inštalácie

5. Soklové lišty a správne prispôsobenie – prečo si vybrať správne soklové lišty?



 

Dobre zvolená podlahová lišta - na čo si dať pozor?

Zo širokého výberu soklových líšt sa vám môže zatočiť hlava. Preto je ťažké vybrať hneď niečo, čo sa bude hodiť k aranžmánu, najmä keď neviete, na čo si dať pozor. Moderné soklové lišty ponúkajú nielen estetickú úpravu, ale sú aj praktické.

Na čo si dať pozor, aby ste si bez problémov vybrali vhodné soklové lišty?

Je dobré dbať na materiál, farby a doplnkové možnosti. Rôzne typy podlahových líšt môžu mať rôzne vlastnosti - ak si nie ste istí vlastnosťami daného produktu, skontrolujte si pozorne popis každého z našich produktov na našej stránke alebo zájdite do kamennej predajne, kde Vám naši predajcovia radi pomôžu a vyberiete správnu soklovú lištu.

 

Materiál podlahovejj lišty

Moderné a módne soklové lišty môžu byť vyrobené z rôznych materiálov, v prvom rade sú to MDF lišty, drevené a plastové podlahové lišty. Menej často sa používajú hliníkové lišty a nerezové kovové lišty – tie sa využívajú najmä pri pokládke kobercov na podlahu. Sú to tiež minimalistické soklové lišty, ideálne do módnych a moderných interiérov.

 

MDF soklové lišty

MDF soklová lišta je dokonalým riešením pre moderné aranžmány. Vzhľadom na to, že dyha môže mať prakticky akúkoľvek farbu a vzor, ​​oplatí sa toto riešenie zvoliť vtedy, keď je farba podlahy atypická a z iných typov týchto výrobkov je ťažšie vybrať vhodný odtieň produktu.

Podlahové lišty MDF sa vyznačujú vysokou odolnosťou proti mechanickému poškodeniu. Veľkou výhodou bude aj jednoduchosť inštalácie. Modely nižšej kvality, ktoré nie sú zo všetkých strán dyhované, nemusia byť také odolné voči vlhkosti, preto takéto výrobky radšej do kuchyne či kúpeľne nedávajte.

 

MDF soklové lišty - Merkury Market

 

Drevené soklové lišty

Klasickou krásou tradičných interiérov je predovšetkým estetika prírodného dreva. Lišty z masívneho dreva sú stále obľúbenými výrobkami a nadčasovou klasikou – budú vyzerať skvele s drevenými podlahami. Takáto soklová lišta je cenená najmä pre vzor a farbu prírodného dreva.

Obľúbené sú najmä biele soklové lišty z dyhovaného dreva. Drevené lišty sú celkom odolné voči mechanickému poškodeniu a ľahko sa inštalujú. Ak povrch dreva nie je chránený lakom alebo farbou, nemusí byť dostatočne odolný proti vlhkosti.

 

PVC soklové lišty

Ide o jedny z najobľúbenejších soklových líšt, s ktorými sa pri výbere soklových líšt stretneme. Tieto typy soklových líšt sú cenené najmä pre ich nízku cenu, vysokú odolnosť proti poškodeniu a vlhkosti, vďaka čomu sú ideálne na dokončenie podlahy v kúpeľni alebo kuchyni. Takéto soklové lišty sa oplatí vybrať aj do iných miestností. Ich nepopierateľnou výhodou bude aj to, že konštrukcia umožňuje schovať do nich káble.

Čoraz populárnejšie polyuretánové lišty – sú známe svojou odolnosťou voči vlhkosti a nečistotám, ako aj krásnymi trojrozmernými vzormi.

 

Farby a vzory líšt - estetika a zladenie s aranžmánom

Pri nákupe soklových líšt stojí za to venovať pozornosť nielen materiálu, ale aj farbám a vzorom výrobkov. Oplatí sa zvoliť soklové lišty tak, aby ladili s farbou podlahy. Pri kúpe podlahových panelov alebo kobercov si často môžete kúpiť zodpovedajúce podlahové lišty – môže sa ukázať, že tieto odporúčané produkty sú najlepšie podlahové lišty, ktoré si môžete vybrať pre danú podlahovú úpravu.

Vlastný výber soklových líšt môže byť zložitejší, stojí za to riadiť sa predovšetkým vlastným vkusom a celkovou estetikou výrobkov - povrchovou úpravou aj podlahou a farbou stien. Farba líšt je tiež niekedy zladená s farbou dverí, zariadením či farbou stien. Nezvyčajné, extravagantné aranžmány nezabúdajú ani na takéto zdanlivo nedôležité prvky, vytvárajúce jedinečné veci z malého dokončovacieho sortimentu.

 

Priestor pre elektrické káble a inštalácie

Profilové lišty a plastové lišty, ako aj obľúbené PVC lišty sú výrobky, ktoré môžu mať vo svojej štruktúre špeciálne miesto určené na umiestnenie káblov alebo iných inštalácií. Takéto výrobky sú zvyčajne pomerne vysoké lišty, ktoré sa skladajú z dvoch častí: prvá, ktorá je priskrutkovaná k stene, a druhá, ktorá pokrýva medzeru v prvom prvku.

Inštalácia takýchto líšt je mimoriadne jednoduchá. V prípade líšt s takouto konštrukciou je možné do nich viesť káble, vďaka čomu sa ľahšie udrží estetický vzhľad miestnosti, ktorý prekryje nielen dilatačné škáry, ale aj prípadné nevzhľadne vyzerajúce elektrické káble. Toto riešenie bude perfektné v obývacej izbe, domácej kancelárii, mládežníckych izbách alebo verejných priestoroch.

 

Vinylové podlahy- Merkury Market

 

Soklové lišty a správne prispôsobenie – prečo si vybrať správne soklové lišty?

Dobré zladenie soklových líšt vedie nielen k estetickému dokončeniu miestnosti, ale má aj praktický aspekt, na ktorý netreba zabúdať. V prvom rade vám umožnia prekryť dilatačnú medzeru, teda malý priestor medzi podlahovou úpravou a stenou. Zakrytá dilatačná škára je nielen oveľa estetickejšia, ale nehromadí sa v nej vlhkosť a nečistoty, vďaka čomu sa výrazne zvyšuje odolnosť podlahy. Namontovaná soklová lišta tiež chráni stenu pred nečistotami pri upratovaní a najmä pri umývaní, keď mokrý mop prechádza tesne vedľa miesta kontaktu podlahy so stenou.

Soklové lišty sa inštalujú aj z estetických dôvodov. Táto povrchová úprava dokáže výrazne zmeniť vzhľad celej miestnosti, preto stojí za zváženie kúpy, aby produkty ladili s konkrétnou podlahou a ostatnými prvkami interiéru. Estetická úprava zahŕňa okrem iného aj farebné zladenie. Soklová lišta bude tiež schopná trochu vyrovnať povrch miestnosti a skryť nerovnosti stien a podláh, takže miestnosť bude vyzerať starostlivejšie postavená a dokončená. Soklové lišty sú teda nielen zaujímavým riešením, ale aj estetickými a veľmi praktickými dokončovacími prvkami.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Ako vyrovnať podklad pod podlahu bez poteru


Obývacia izba s tehlou na stene


Ako položiť dlažbu - pokyny krok za krokom

Späť