Ako si spríjemniť izbu na zimu?

27.12.2023

Dni začínajú byť čoraz chladnejšie a kratšie a my hľadáme spôsoby, ako si uchovať spomienky na teplo leta a zlatú jeseň. Hľadáme aj spôsoby, ako zatepliť interiér, aby sa náš dom či byt v zime zútulnil. Šikovné úpravy, vhodné dekorácie a aranžmány dokážu v tejto veci skutočné zázraky.

Útulná obývačka, spálňa či kuchyňa sú teplé, relaxačné miesta, kde môžeme uniknúť z neskorého jesenného či zimného počasia vonku. Takéto zmeny sa dajú robiť bez ohľadu na to, či máme záujem o minimalistický, moderný interiér alebo skôr o útulnú izbu v klasickom štýle.

Ako si spríjemniť izbu na zimu?


V tomto článku:

1. V popredí ide... textil!

2. Výzdoba izby v zimných a letných farbách

3. Útulná izba v dobrom štýle, t. j. vhodné osvetlenie

4. Hrejivé prírodné materiály, ktoré sa budú hodiť všade

5. Doplnky a útulnosť interiéru

6. Teplé interiéry s relaxačnými kútikmi



V popredí ide... textil!

Nič sa tak nespája s teplom a útulnosťou ako hrubá, mäkká prikrývka. Preto je jedným z najjednoduchších spôsobov, ako miestnosť zútulniť, pridať teplé textílie. Môžu to byť mäkké prikrývky, teplé deky, zamatové obliečky na vankúše a dekoračné vankúše príjemné na dotyk, mäkké koberce alebo závesy s hrubšou väzbou, ktoré pomôžu udržať teplo v miestnosti.

Textílie sú nepopierateľne útulnými doplnkami. Je to tiež dostatočne široká skupina na to, aby sa do každej miestnosti niečo hodilo. Prikrývky a vankúše zútulnia obývačku, prikrývky na kontinentálnej posteli nám spríjemnia pohľad do spálne ako teplá perina. Vhodné kuchynské textílie spríjemnia kuchyňu a stolový textil sa postará o každú jedáleň.

V popredí ide... textil!

Výzdoba izby v zimných a letných farbách

Zimná izba, ktorú chceme premeniť na útulnú teplú oázu, by mala mať aj primerané farby. Útulnosť interiéru zvýraznia najmä teplé farby, béžová, krémové odtiene hnedej, tmavohnedej, červenej, žltej a oranžovej. Takéto farby urobia miestnosť útulnejšou.

Chceli by ste však radšej niečo minimalistické? Útulné usporiadanie miestnosti možno vytvoriť aj pomocou pokojnejších odtieňov. Vyzdobiť izbu zimnými farbami – modrou, bielou a sivou – môže na prvý pohľad pôsobiť chladne, no vhodné doplnky a osvetlenie takýto elegantný aranžmán zútulnia.

Výzdoba izby v zimných a letných farbách

Útulná izba v dobrom štýle, t. j. vhodné osvetlenie

Dizajn modernej miestnosti, ale aj klasického interiéru by nebol plne atraktívny bez vhodného vnútorného osvetlenia. Jemné osvetlenie dokáže v zimnej miestnosti navodiť čarovnú atmosféru. Nezabudnite pridať nejaké sviečky, baterky alebo reťazové svetlá. Môžete tiež zvážiť žiarovky s teplejším svetlom, aby ste vytvorili príjemnejšiu atmosféru.

Skutočne útulnú atmosféru vytvárajú svetelné body, preto je dobré zvoliť podlahové lampy a stojacie lampy. Nezabudnite na magickú silu ohňa! Živý oheň totiž dáva nielen svetlo, ale aj teplo, takže je to perfektný spôsob, ako zariadiť miestnosť pripravenú na zimu. Vyberajte si krby alebo voľne stojace kachle a ak máte byt v paneláku či dome, kde si takéto výrobky nemôžete nainštalovať, určite si skontrolujte funkčnosť biokrbov.

Útulná izba v dobrom štýle, t. j. vhodné osvetlenie

Hrejivé prírodné materiály, ktoré sa budú hodiť všade

Prírodné drevo je jedinečný materiál – vidíme ho a hneď nám je teplejšie. Mäkký, na dotyk príjemný povrch je málokedy studený, čo je prípad napríklad keramických obkladov. Nebojme sa teda dreva v zimnom usporiadaní teplej a útulnej miestnosti, najmä čo sa týka dokončenia podlahy a dokonca aj stien!

Drevené dizajnové prvky, dekorácie a nábytok sú veľmi obľúbené aj v jesenných a zimných aranžmánoch. Aké ďalšie materiály môžeme použiť? Izbová dekorácia s izbovými doplnkami z bambusu, rákosia, prútia bude určite pôsobiť útulne, je to skvelý spôsob, ako získať útulnú izbu.

Hrejivé prírodné materiály, ktoré sa budú hodiť všade

Doplnky a útulnosť interiéru

Niektoré prvky interiérového dizajnu môžu pomôcť vytvoriť útulnú izbu špeciálnym spôsobom. Rastliny v kvetináčoch vnesú do aranžmánu trochu života a dynamiky. Črepníkové a izbové kvety tiež pomáhajú efektívne udržiavať primeranú vlhkosť vzduchu, čo je dôležité najmä v čase, keď kúrenie vysušuje vzduch v miestnostiach.

Krásne košíky z prútia, dreva alebo aj papiera sú skvelým spôsobom, ako vytvoriť útulnú miestnosť. Takéto útulné doplnky tiež pomáhajú zorganizovať a upratať priestor.

Čo by to bolo za útulné zariadenie izby na zimu, keby nebolo krásnych vôní? Vonné sviečky, vonné krby alebo sušené pomarančové šupky pomôžu vytvoriť jedinečnú atmosféru v miestnosti prostredníctvom vône. Aromaterapia má totiž obrovskú silu a dokáže navodiť jedinečnú náladu. Zimné vône zvýraznia najmä útulnosť interiéru, preto voľme levanduľu, škoricu alebo borievku.

Doplnky a útulnosť interiéru

Teplé interiéry s relaxačnými kútikmi

Jeseň a zima sú veľmi lenivé časy, preto sa vám budú hodiť zákutia, kde sa môžete po práci či zábave zregenerovať. Čo bude užitočné v takýchto kútikoch? Určite pohodlné kreslo a mäkké vankúše, ako aj dobré osvetlenie. Kútik môžete využiť na čítanie, počúvanie hudby alebo rozhovory so svojimi blízkymi.

Späť