Ako si lacno zariadiť terasu

08.07.2022

Pre majiteľov domov so záhradou je určite ťažké predstaviť si záhradu bez terasy. Terasa umožňuje oddych, spája vás s prírodou a niekedy v teplých dňoch slúži ako doplnková jedáleň.

Je to tiež neoceniteľné miesto, ktoré umožní členom domácnosti oddýchnuť si po náročnom dni v práci, zorganizovať sobotnú grilovačku pre priateľov alebo stráviť čas vonku s dieťaťom či psíkom. Pri jej zariaďovaní je dobré dbať na jej funkčnosť a vhodný štýl, ktorý priestor zútulní a spríjemní. Bohužiaľ, náklady na zhotovenie terasy, ako aj jej následné vybavenie, nie sú najnižšie.

Pýtate sa, ako ušetriť pri vytváraní vysnívanej terasy? V tomto článku vám predstavíme pár návrhov, aby vám terasa nezruinovala domáci rozpočet.

 

Záhradný nábytok - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Nápad na lacnú terasu na zemi

2. Nápad na lacnú terasu na drevených stĺpoch

3. Hojdacia sieť je ideálnym miestom na oddych za nízku cenu

4. Osvetlenie – postarajte sa o atmosféru s nízkymi nákladmi

5. Lacný nábytok na terasu - použite palety

6. Nápad na lacnú terasu - postarajte sa o textílie

7. Kvetináče - lacná dekorácia balkónov a terás

8. Usporiadanie lacnej terasy - veľa zaujímavých nápadov



 

Záhradná architektúra - Merkury Market

 

Nápad na lacnú terasu na zemi

Jedným z nápadov na lacnú terasu je jednoducho terasa vyrobená na zemi. Je možné to urobiť takto. Je to nielen obrovská úspora peňazí, ale aj času. Takéto riešenie si vyžaduje aj návrh a zváženie vhodných riešení, keďže tu je dôležitá vhodná hydroizolácia, správna výška a sklon terasy pre správny odvod vody.

Terasa na zemi je cenovo veľmi výhodné riešenie, pretože nepotrebujete materiály ako sú trámy, terasové dosky, kontra-zabudovanie, kameň, dlažbu a nemusíte riešiť poter.

Čím však takú terasu lacno vyskladať?

Môže to byť terasa na betónovej doske, s použitím betónových dlažobných dosiek, terasových alebo zámkovou dlažbou. Obe tieto riešenia sú odolné, poskytujú estetický vzhľad a môžu slúžiť mnoho rokov. V oboch prípadoch je veľmi dôležité správne pripraviť podklad, urobiť požadovaný základ a dlažobné kocky si vyžadujú aj obrubníky. Je potrebné rozsypať pieskový balast a na vyrovnanie zeme za ním položte dlažobné kocky alebo betónové dosky.

Konštrukcia odvetrávanej terasy, nerobená priamo na zemi, má výhody, ale určite to nie je cena. Preto je terasa na zemi z betónových dosiek alebo s dlažobnými kockami dobrou voľbou pre tých, ktorí sú hospodárni.

 

Nápad na lacnú terasu na drevených stĺpoch

Ďalším spôsobom, ako urobiť terasu s nízkymi nákladmi, je terasa z drevených stĺpov. Postaviť drevenú terasu na stĺpy je skvelý nápad, najmä keď sú na zemi výrazné nerovnosti alebo keď nie je pôda príliš pevná. Rozhodujúcim faktorom je tu často množstvo práce a peňazí, ktoré by bolo treba v alternatívnych prípadoch vynaložiť na správnu prípravu staveniska.

Nižšie finančné náklady vás teda nútia postaviť drevenú terasu na stĺpy. Takáto stavba je nielen lacná, malá a relatívne jednoduchá, pretože nie je potrebné zamestnávať dodatočne kvalifikované stavebné tímy. Samozrejme je dôležité, z akého materiálu je terasa vyrobená. Pri výbere prírodného dreva je najlepšie zvoliť pôvodné druhy. Možno budete v pokušení použiť prvky z exotického dreva, no budú to náklady navyše.

 

Záhradné kreslá a stoličky- Merkury Market

 

Hojdacia sieť je ideálnym miestom na oddych za nízku cenu

Záhradná hojdacia sieť a záhradné hojdačky sú vždy skvelým nápadom na relaxáciu a na usporiadanie záhradnej terasy za nízku cenu. Môžete si vybrať pohodlný, ale lacný model. Určite ozdobí jednoduchú a lacnú terasu a príliš nezaťaží váš rozpočet. Môžete tu využiť tradičnú hojdaciu sieť, ktorú využijete na zdriemnutie, alebo módne brazílske kreslo, ktoré vám umožní vychutnať si rannú kávu a zároveň si vychutnávať terasu a okolie.

 

Osvetlenie – postarajte sa o atmosféru s nízkymi nákladmi

Na každej terase je veľmi dôležité dostatočné osvetlenie. Dodáva jedinečnú atmosféru a pocit bezpečia. Pamätajte však, že pri zariaďovaní lacnej terasy nemusíte investovať do drahých svietidiel s prepychom. Ozdobné cotton balls lampy sa budú skvele vynímať aj na vašej terase, pretože nestoja veľa a často vyzerajú lepšie ako špecializované osvetlenie. Bez ohľadu na to, či máte veľkú terasu alebo malú terasu - vždy budú fungovať!

Môžete si vybrať jeden dlhý reťazec svetiel alebo niekoľko kratších. Môžete použiť aj papierové lampáše. Budú tiež krásnymi dekoráciami!

 

Lacný nábytok na terasu - použite palety

Nábytok z drevených paliet je hitom už niekoľko sezón. Ak vezmete do úvahy náklady na výrobu takéhoto nábytku, niet sa čomu čudovať. Palety sú lacný materiál a na výrobu sedacej súpravy ich nepotrebujete veľa. Je mimoriadne dôležité drevo z paliet správne zabezpečiť a naimpregnovať, aby ste sa z nich tešili čo najdlhšie.

Takéto usporiadanie nábytku z paliet a dosiek do záhrady určite pritiahne pozornosť! Ak máte dostatočný rozpočet - vyberte si lacný terasový nábytok.

 

Záhradné podušky a podsedáky- Merkury Market

 

Nápad na lacnú terasu - postarajte sa o textílie

Pri vytváraní terasy s nízkymi nákladmi by ste nemali zabúdať na pohodlie. Najmä ak si vyberiete nábytok z paliet, musíte zabezpečiť veľké množstvo vankúšov na sedadlá a operadlá. Bez vankúšov a textílií predsa nie je pohodlná terasa, pretože mäkké terasové podušky a ich príjemný materiál ako aj teplá deka, balkón a terasu zútulnia.

Už pri plánovaní aranžmánu a sledovaní inšpirácií vás môžu zlákať závesy. Závesné jemné závesy spôsobia, že lacná terasa získa nielen jedinečnú atmosféru pri nízkych nákladoch, ale bude pôsobiť dokonca luxusne. Aj tie najlacnejšie materiály zaclonia interiér balkóna či terasy pred susedmi.

 

Kvetináče - lacná dekorácia balkónov a terás

Ako vyzdobiť, vyzdobiť lacnú terasu? Samozrejme, kvety na terase sú nenahraditeľné a môžete si s nimi zariadiť terasu s nízkymi nákladmi. Kvety krásne vyplnia nezastavaný priestor. Vami zvolený druh rastlín dodá vašej terase individuálny charakter. Nezabudnite však pri výbere kvetov na terasu brať do úvahy podmienky panujúce na danom mieste, pretože iným rastlinám sa bude dobre dariť na slnečných miestach, iným zase na tmavých.

Nekupujte drahé kvetináče, pretože nepotrebujete kvetináče, aby vaše kvety vyzerali skvele. Postačia drevené debničky alebo prútené košíky. Toto usporiadanie terasy bude jedinečnou dekoráciou v záhrade.

 

Drevený záhradný nábytok- Merkury Market

 

Usporiadanie lacnej terasy - veľa zaujímavých nápadov

Pýtate sa, ako si lacno vyrobiť terasu doma alebo zariadiť terasu v paneláku? Najlacnejším riešením bude určite použiť vlastné ruky a vymyslieť si celé usporiadanie sami. Kreativita je veľmi dôležitá. Niekedy stačí nepoužitý drevený nábytok alebo prútený nábytok zrenovovať alebo natrieť, napríklad stôl, stoličky či balkónové boxy.

Niekedy môžete použiť aj materiály, ktoré zostali po stavbe, ako napríklad dosky, ktoré možno použiť na balustrády alebo lavičky. Starý porcelán sa dá použiť ako kvetináče – takéto riešenia určite dajú vyniknúť vašej terase. Na začiatok si pre vašu terasu kúpte len to, čo je potrebné na jej usporiadanie a môžete si dokúpiť ďalšie doplnky s využitím cenových príležitostí.

 


 

 

Inšpirujte sa!

 

Umelá tráva na balkón – akú si vybrať?


Ako si vyrobiť záhradný stôl a lavice?


Oprava ratanového nábytku. Ako to spraviť?

Späť