Ako sa starať o prútený nábytok?

24.05.2023

Každý chce, aby vybavenie, ktoré kupuje, bolo estetické a funkčné po dlhú dobu. Nábytok, o ktorý je postarané, správne vyčistený a udržiavaný, si dlhšie zachováva svoj estetický vzhľad, preto sa oplatí venovať chvíľku a postarať sa o jeho čistotu a stav. Prútený nábytok môže byť obzvlášť nepríjemný - tento materiál spôsobuje mnohým ľuďom problémy, pokiaľ ide o čistenie. A zbytočne! Prútený nábytok nie je náročnejší na starostlivosť ako bežný nábytok, no oplatí sa pamätať na niekoľko dôležitých pravidiel.

V nasledujúcom článku sa dozviete, ako čistiť prútie, ako udržiavať prútený nábytok a ako sa oň čo najlepšie starať. Vďaka tomu bude starostlivosť o prútený nábytok jednoduchšia a vaše zariadenie zostane dlhšie estetické a funkčné.

Chyba! Názov súboru nebol určený.

Ako sa starať o prútený nábytok?


V tomto článku:

1. Ako sa starať o prútený nábytok umiestnený v interiéri?

2. A čo vonkajší prútený nábytok?

3. Ako čistiť prútený nábytok?

4. Čomu sa pri čistení prútia vyhnúť?

5. Prečo si vybrať prútie?

6. Kam sa najviac hodí prútený nábytok?



Ako sa starať o prútený nábytok umiestnený v interiéri?

Prútený nábytok, ktorý stojí vo vnútri, je menej vystavený nepriaznivým vplyvom vonkajších faktorov. Nehrozí mu dážď ani mráz, treba však dbať na to, aby nábytok nebol vystavený priamemu slnečnému žiareniu, najmä intenzívnemu – vplyvom silného slnka sa prútie rado odfarbuje a stráca na pevnosti.

O dôkladnom čistení prúteného nábytku vám povieme nižšie. Nezabúdajte však na pravidelné čistenie nábytku v interiéri a predovšetkým vysávanie, pretože v interiéroch sa môže vo výklenkoch nábytku rýchlejšie a častejšie ukladať prach.

A čo vonkajší prútený nábytok?

Starostlivosť o prútený záhradný nábytok môže byť poriadny problém. Záhradný nábytok je vystavený dažďu, snehu, premenlivej teplote a silnému slnečnému žiareniu. Ukazuje sa, že prútený záhradný nábytok je citlivý na vlhkosť a slnko, takže vonku môže podstúpiť poriadnu skúšku svojej sily.

Nezabudnite počas nepriaznivého počasia schovať nábytok pod strechu, do záhradného domčeka alebo pod altánok. Prútie je ľahké, takže sťahovanie nábytku by vám nemalo spôsobiť veľké problémy. Ak ste si zabudli nábytok schovať, dôkladne ho vysušte, ale vyhnite sa sušeniu na prudkom slnku.

Slnečné žiarenie je druhá vec, ktorá môže prútený nábytok poškodiť. Prútený záhradný nábytok sa vplyvom slnka rád odfarbí, silné slnečné žiarenie môže spôsobiť aj výraznú stratu pevnosti – nábytok sa prehne a zdeformuje.

Je teda lepšie vzdať sa prúteného nábytku vonku? Nie nevyhnutne. Toto zariadenie sa bude krásne vynímať pod altánkom, na balkóne či terase. Ak nábytku zabezpečíte primeranú ochranu pred vlhkosťou a slnkom, budete sa z neho môcť dlho tešiť.

Prútený záhradný nábytok býva chránený lakom, ktorý mu navyše pomáha odolávať nepriazni počasia.

Ako čistiť prútený nábytok?

Ako čistiť prútený nábytok?

K starostlivosti o prútený nábytok patrí aj pravidelné čistenie. Najdôležitejším bodom pri čistení prúteného nábytku bude určite pravidelné vysávanie. Nábytok, ktorý pravidelne vysávate, bude esteticky príjemný a bude menej náročný na údržbu.

Na vysávanie použite úzky hrot vysávača (štrbinový nástroj) a mäkké kefy. Vyhnite sa silnému drhnutiu a treniu, pretože môže dôjsť k poškodeniu a zmatneniu povrchu prútia alebo laku, ktorým je nábytok pokrytý.

Nie vždy stačí vysávať a niekedy bude potrebné nábytok umyť. Môžete použiť profesionálne prostriedky alebo urobiť vhodné riešenie sami. Používajú sa rôzne zmesi, najobľúbenejšie sú tri z nich:

  • roztok vody s peroxidom vodíka alebo octom – pridajte 1 – 2 polievkové lyžice peroxidu vodíka alebo octu na liter vody;
  • roztok vody s kyselinou citrónovou – do litra vody pridajte lyžičku kyseliny citrónovej;
  • roztok vody s čpavkom a soľou – do litra teplej vody pridajte jednu čajovú lyžičku soli a štyri polievkové lyžice čpavku.

Nábytok utrite roztokom mäkkou handričkou. Všetky nábytkové prvky môžete čistiť vlhkou handričkou, snažte sa však prútie príliš nedrhnúť. Očistený nábytok dajte na teplé miesto, aby úplne vyschol, ale vyhýbajte sa priamemu slnečnému žiareniu.

Oplatí sa postarať sa aj o pravidelnú údržbu nábytku. V prípade prúteného nábytku ho dvakrát do roka potrieme ľanovým alebo olivovým olejom. Takáto starostlivosť o prútený nábytok ho udrží dlhšie lesklý a v dobrom stave.

Čomu sa pri čistení prútia vyhnúť?

Čistenie prúteného nábytku nie je ťažké, ale mali by ste pamätať na niekoľko pravidiel. Nábytok môžete utrieť vlhkou handričkou alebo handrou, vyhnite sa však tvrdému utieraniu. Taktiež nepoužívajte drsné utierky, kefy alebo špongie, ktoré môžu prútie poškriabať, zmatniť alebo odstrániť lak.

Ak sa na nábytok rozleje omáčka alebo šťava, je najlepšie okamžite konať, nečistoty pozbierať savou mäkkou handričkou. Znečistený prútený nábytok treba ihneď vyčistiť.

Prečo si vybrať prútie?

Prečo si vybrať prútie?

Prútie je prírodný materiál, takže ak sa zameriate na prírodné riešenia, takýto nábytok by mal byť vo vašej domácnosti. Sú estetické, ľahké a funkčné. Pohodlie sedenia v nich zvýšite umiestnením vankúšov alebo špeciálnych podložiek na sedadlá.

Kam sa najviac hodí prútený nábytok?

Krása prútených predmetov a nábytku je nepopierateľná. Prútie môže mať svoju prirodzenú tmavohnedú farbu, ale dá sa natrieť aj na akýkoľvek odtieň. Starostlivosť o tieto produkty nie je náročná a po prečítaní nášho článku už viete, čomu sa vyhnúť a ako sa o takéto vybavenie čo najlepšie starať.

Prútený nábytok poteší svojou formou. Vďaka prelamovanej konštrukcii pôsobia ľahko. Takýto nábytok bude skvelý v interiéroch v boho, vidieckom a rustikálnom štýle, ako aj v v štýle vintage a retro.


Inšpirujte sa!


Malá garsónka v mužskom štýle


Nábytok na mieru - kedy je najlepší čas rozhodnúť?


Bývanie v škandinávskom štýle – jednoduchosť, pohodlie a funkčnosť


 

Späť