Ako prírodné drevo – kde sa dá použiť gres imitujúci drevo?

31.08.2024

Vo svete moderných stavebných materiálov si gres, najmä vo forme imitujúceho dreva, získal obrovskú obľubu a uznanie. To nie je prekvapujúce vzhľadom na jeho všestrannosť, odolnosť a estetickú hodnotu. Gres imitujúci drevo je fascinujúcim spojením modernej technológie výroby s prirodzeným šarmom dreva.

Gresové dlaždice podobné drevu sú odolné a estetické. Z tohto dôvodu sa táto povrchová úprava používa v čoraz väčšom počte prípadov. Kde bude gres vyzerať najlepšie? V akých situáciách bude fungovať najlepšie? Presvedčte sa s nami o výhodách gresových slaždíc podobných drevu.

Ako prírodné drevo – kde sa dá použiť gres imitujúci drevo?


V tomto článku:

1. Dlažba imitujúca drevo

2. Kuchyňa a kúpeľňa s prírodným drevom - dlaždice podobné drevu ideálne pre tieto miestnosti

3. Dlaždice imitujúce drevo pre vonkajšie aranžmány

4. Ako položiť gres podobný drevu? Zaujímavé vzory

5. Dlaždice so vzhľadom dreva – zhrnutie



Dlažba imitujúca drevo

Jednou z hlavných oblastí použitia gresu imitujúceho drevo je podlaha. Tradičné drevené podlahy majú svoje nepopierateľné čaro, no sú tiež náchylné na opotrebovanie, škrabance a vlhkosť. Drevo, najmä ak je zle chránené proti oderu a vode, sa rýchlo krúti a stáva sa nielen nevzhľadným, ale aj nefunkčným. Znamená to, že sa musíme vzdať krásy dreva v miestnostiach ako je kuchyňa či kúpeľňa? Nie - riešením tu budú gresové dlaždice podobné drevu.

Keramické dlaždice ponúkajú odolnosť a jednoduchú údržbu, ktoré sú vlastné mnohým moderným domácnostiam. Gresové dlaždice imitujúce drevo znesú intenzívne používanie, vlhkosť, ale aj vyššie teploty, mráz a mechanické poškodenie. Gres imitujúci drevo bude preto do niektorých miestností perfektným riešením.

Dlažba imitujúca drevo

Kuchyňa a kúpeľňa s prírodným drevom - dlaždice podobné drevu ideálne pre tieto miestnosti

Kuchyne a kúpeľne sú miestnosti, kde môže prekvitať gres imitujúcia drevo. Jeho odolnosť proti vlhkosti a jednoduché čistenie z neho robia vynikajúcu voľbu pre oblasti, kde je bežné vlhko, škvrny a časté pranie. V kuchyni sa dá keramický gres ľahko udržiavať v čistote, čo je kľúčové v boji proti odolným škvrnám a zvyškom jedla.

Kúpeľňa je vďaka neustálemu kontaktu s vodou ďalšou oblasťou, kde sa môže lesknúť gres imitujúci drevo. Na rozdiel od pravého dreva keramický gres neabsorbuje vodu, čo ho chráni pred deformáciou a stratou pevnosti. Široký výber vzorov a farieb navyše umožňuje zladiť gres do rôznych štýlov kúpeľne.

Gresové dlaždice podobné drevu sú preto jedinečnou možnosťou pre tieto miestnosti. Oplatí sa vedieť, že dobre poslúžia aj na chodbe, kde sa v zime, keď si na topánkach nosíme domov sneh, piesok a soľ, budú hodiť povrchy odolné voči oderu a vlhkosti.

Kuchyňa a kúpeľňa s prírodným drevom - dlaždice podobné drevu ideálne pre tieto miestnosti

Dlaždice imitujúce drevo pre vonkajšie aranžmány

Terasy a balkóny sú ďalšími miestami, kde sa dá použiť keramický gres imitujúci drevo. Jeho odolnosť voči poveternostným vplyvom, UV žiareniu a meniacim sa teplotám z neho robí výbornú voľbu do vonkajších priestorov. Záhrady, bazény a terasy získavajú estetické čaro dreva bez nutnosti neustálej údržby a renovácie.

Dlaždice imitujúce drevo pre vonkajšie aranžmány

Ako položiť gres podobný drevu? Zaujímavé vzory

Kladenie gresu pripomínajúceho drevo je proces, ktorý si vyžaduje presnosť, starostlivosť a kreativitu, najmä pokiaľ ide o vytváranie zaujímavých vzorov. Tu je niekoľko tipov na kladenie gresu podobnému drevu a nápady na zaujímavé vzory:

Tradičné rozloženie

Najbežnejším spôsobom kladenia gresu podobného drevu je tradičné usporiadanie. Tento klasický dizajn je vhodný do jednoduchých aj pokročilejších izieb.

Vzor rybieho chvosta

Vzor rybieho chvosta je elegantný spôsob, ako dodať miestnosti kúsok luxusu. Vyznačuje sa zložitým usporiadaním, ktoré pripomína rybiu šupinu. Tento vzor je vhodný najmä do veľkých priestorov, kde môže byť úplne vyexponovaný.

Geometrické vzory

Geometrické vzory sú módne a hodia sa k moderným, minimalistickým interiérom. Môžete sa rozhodnúť položiť gres v tvare šípky, rybej kosti alebo iných abstraktných vzorov, aby ste dali miestnosti jedinečný charakter.

Kachľový vzor

Vytvorte zaujímavý vzor kombináciou rôznych veľkostí gresových dlaždíc podobných drevu. Použite napríklad dlhé, podlhovasté dlaždice a štvorcové dlaždice pre dynamický a moderný efekt.

Mozaiky podobné drevu

Mozaiky vyrobené z dlaždíc podobných drevu sú fantastickým spôsobom, ako dodať detail a jedinečný charakter. Mozaiku môžete vytvoriť z niekoľkých rôznych odtieňov dreva alebo kombinovať drevené obklady s inými materiálmi, ako je kameň alebo kov.

Trojrozmerný efekt

Vyberte si dlaždice s rôznymi textúrami, aby ste vytvorili trojrozmerný efekt. Je to skvelý spôsob, ako dodať priestoru hĺbku a rozmanitosť, najmä pokiaľ ide o steny alebo dekoratívne panely.

Pokládka "divokým drevom"

Vytvorte efekt divokého dreva usporiadaním dlaždíc zdanlivo chaotickým spôsobom, imitujúcim prirodzený vzor dosiek. Tento rustikálny štýl je ideálny pre tých, ktorí hľadajú prirodzenejší a surovejší vzhľad.

Ako položiť gres podobný drevu? Zaujímavé vzory

Dlaždice so vzhľadom dreva – zhrnutie

Vo všeobecnosti je keramický gres imitujúci drevo dokonalý všade tam, kde by sa prírodné drevo mohlo stretnúť s ťažkosťami v súvislosti s podmienkami prostredia alebo intenzívnym používaním. Jeho všestrannosť, živé vzory a jednoduchá údržba z neho robia nielen praktickú, ale aj štýlovú voľbu pre moderné obytné priestory.

Späť