Ako pripraviť stôl na oficiálnu večeru?

16.12.2024

Príprava stola na oficiálnu večeru je umenie, ktoré spája estetiku s funkčnosťou a vytvára atmosféru elegancie a pohostinnosti. Každý prvok, od prostredia až po dekorácie, je dôležitý, keď chceme pre našich hostí vytvoriť jedinečné prostredie. Elegantné prestieranie sa bude hodiť najmä na rodinné akcie, párty s priateľmi, či vianočné večere. Správne prestretie stola nie je náročné na organizáciu a našich hostí môže pozitívne prekvapiť.

Ako nastaviť stôl v obývacej izbe? Ako vyzerá správne prestieranie na oficiálnu večeru? Čo možno pridať a čomu sa vyhnúť? Pozrite sa s nami, ako správne prestrieť stôl!

Ako pripraviť stôl na oficiálnu večeru?


V tomto článku:

1. Elegantné prestieranie - obrusy ako základ prestierania

2. Jedálenský riad, alebo ako správne prestrieť stôl

3. Vhodné prestieranie v strede, t.j. elegantné dekorácie

4. Správne nastavenie stola a dobré osvetlenie

5. Ako pripraviť stôl na rodinnú večeru? Záverečné tipy



Elegantné prestieranie - obrusy ako základ prestierania

Začnite pevným a estetickým základom – obrusom. Vyberte si ho vo farbe, ktorá ladí so zvyškom interiéru a stolovej súpravy. Uistite sa, že obrus je starostlivo vyžehlený a rovnomerne položený na stole. Univerzálnou myšlienkou je položiť biely alebo krémový obrus. Tieto farby sú neutrálne a predstavujú skvelé pozadie pre rôzne prestieranie a zaujímavý základ pre rôzne druhy dekorácií.

Riad by mal byť rovnako elegantný. Umiestnite obrúsky vyrobené z jemných, ale odolných materiálov. Použite ozdobné krúžky na obrúsky, ktoré dodajú punc rafinovanosti, alebo ich jemne previažte stužkou vo vhodnej farbe, ktorá ladí s dekoráciou. Každé prestieranie by malo mať svoj obrúsok a na stole by mali byť položené aj jednorazové obrúsky.

Elegantné prestieranie - obrusy ako základ prestierania

Jedálenský riad, alebo ako správne prestrieť stôl

Slávnostná večera alebo vianočný obed nie je len tak hocijaký – v takýchto chvíľach chce každý, aby stôl dobre vyzeral, jedlá boli chutné a chvíle strávené s najbližšími príjemné. Vhodný riad určite pomôže navodiť príjemnú atmosféru, no okrem nákupu riadu a príborov sa oplatí dbať na správne usporiadanie všetkých prvkov.

Vyberme si tie najlepšie jedlá, ktoré máme. Kvalitný porcelán s jemnými dekoráciami môže dodať eleganciu. Ak máte strieborný alebo zlatý príbor, teraz je čas ho použiť. Dbajme na to, aby boli lesklé a bez škrabancov.

Plochý veľký jedálenský tanier pokladáme ako prvý na spodok, pričom jeho okraj umiestnite niekoľko centimetrov od okraja stola. Položte na neho polievkový tanier alebo tanier s predjedlom. Nôž a vidlička by mali byť vpravo a lyžica vľavo a dezertný príbor v tomto usporiadaní môže byť umiestnený nad tanierom.

Poháre položíme napravo od tanierov, pohár na víno zvonku a pohár na vodu vedľa neho. Ak plánujeme podávať rôzne druhy vína, prispôsobme tomu počet pohárov.

Základné prestieranie stola je pripravené. Ale čo ďalšie prvky? O tom vám povieme trochu nižšie.

Jedálenský riad, alebo ako správne prestrieť stôl

Vhodné prestieranie v strede, t.j. elegantné dekorácie

Slávnostné prestieranie nie je len o vyžehlenom obruse a úhľadne poukladanom riade. K aranžmánu patrí aj vhodná tématika a krásne dekorácie.

Pridajme centrálnu dekoráciu, ako sú kvety v elegantnej váze alebo svietniky. Pamätajte, že stred stola by mal byť dostatočne nízky, aby nerušil rozhovor medzi hosťami. Vyhnite sa príliš intenzívnym vôňam, aby ste atmosféru neprehlušili arómou – preto sa do kytíc nehodia vonné ľalie a na dekoráciu výrazne vonné aromatické sviečky.

Pre celú výzdobu je dobré zvoliť jednu hlavnú tému a tej sa držať v rôznych prvkoch. Môže to byť prestieranie s ružami alebo inými kvetmi alebo v danej farbe, napríklad červená. Vďaka tomu bude aranžmán zaujímavý a zároveň ucelený.

Vhodné prestieranie v strede, t.j. elegantné dekorácie

Správne nastavenie stola a dobré osvetlenie

Ak sa jedlo predstiera večer, rozhodujúce je dostatočné osvetlenie. Zvoľte jemné, teplé svetlo, ktoré dodá útulnosť. Na vytvorenie romantickej atmosféry môžete použiť aj sviečky.

Dobré osvetlenie zabezpečí predovšetkým lampa visiaca nad stolom. To je základ osvetlenia v jedálni, obývačke či kuchyni. Lampa by mala byť zavesená nad stolom, nie nad hosťami.

Správne nastavenie stola a dobré osvetlenie

Ako pripraviť stôl na rodinnú večeru? Záverečné tipy

Pred začiatkom večere skontrolujme, či je všetko nastavené podľa plánu. Starostlivo poukladajme príbory, uistite sa, že poháre sú čisté a obrúsky sú bezchybne zložené.

Ako vidíte, pripraviť stôl na večeru nie je také ťažké. Pripraviť stôl na oficiálnu večeru je umenie, ktoré zohľadňuje veľa detailov. Kľúčom k úspechu je harmonická kombinácia elegancie a funkčnosti, ktorá vytvorí atmosféru, ktorá poteší hostí a urobí z jedla nezabudnuteľnú udalosť.

Späť