Ako opraviť kvapkajúci kohútik?

22.03.2023

Kvapkajúca batéria je častým problémom v kuchyni, kúpeľni alebo garáži. Padajúce kvapky sú nepríjemné a vedomie plytvania vodou vás určite nabáda k rýchlemu riešeniu problému. Kvôli rastúcim účtom sa oplatí okamžite riešiť poruchu.

Bude však potrebné zavolať inštalatéra? nie nevyhnutne! Nekomplikovaná porucha sa dá opraviť svojpomocne a my vám povieme, ako na to.

Vodovodné batérie- Merkury Market


V tomto článku:

1. Ako rýchlo a efektívne opraviť kvapkajúci kohútik?

2. Čo pripraviť na opravu?

3. Ako opraviť kvapkajúci kohútik?

4. Čo ak oprava nefungovala?

5. Kompletná výmena jednopákovej alebo dvojpákovej batérie

6. Prečo sa oplatí opraviť kvapkajúci kohútik?



Ako rýchlo a efektívne opraviť kvapkajúci kohútik?

Kvapkajúci kohútik je závada, ktorú netreba podceňovať, najmä preto, že oprava je väčšinou nekomplikovaná a zvládnete ju svojpomocne so základným náradím. Pamätajte však, že ak sa na to necítite, kvapkajúci kohútik nemusíte nutne opravovať sami.

V prípade zložitých porúch je tiež lepšie poradiť sa s odborníkom, ako sa nechať podráždiť problémom, ktorý je ťažké vyriešiť svojpomocne. Oprava tiež nebude vždy možná - veľké poruchy si vyžiadajú výmenu časti alebo dokonca celej batérie.

Pred začatím opravy nezabudnite dôkladne skontrolovať kohútik. Je to dôležité, pretože tak budete vedieť posúdiť, kde je chyba, aká je veľká a či ju budete vedieť opraviť sami. Skontrolujte, či batéria netečie zospodu, cez výlevku alebo možno vedľa kohútika. Miesto úniku vody vám ukáže, kde hľadať poruchu.

V moderných vodovodných batériách je kvapkajúca voda často znakom poškodenia hlavice a je potrebné ju vymeniť. Pretekajúca batéria môže byť kúpeľňová batéria, kuchynská batéria, garážová batéria alebo vonkajšia batéria. Určenie, kde je zdroj úniku vody, je rovnako dôležité ako príprava na opravu.

Čo pripraviť na opravu?

Po zhodnotení stavu batérie si pripravte príslušné náradie. Užitočný bude malý nôž alebo vreckový nôž, švédsky kľúč, imbusový kľúč, vidlicový kľúč, kliešte na rúry a sada tesnení v rôznych veľkostiach.

Švédsky kľúč, inak známy ako nastaviteľný kľúč, má schopnosť nastaviť rozstup svojich čeľustí, čo uľahčuje jeho prispôsobenie konkrétnej skrutke a matici. To je užitočné najmä vtedy, keď je pre vás ťažké určiť veľkosť odskrutkovaných prvkov alebo nemáte vidlicové kľúče v správnej veľkosti.

V prípade, že môžete ľahko nájsť a zladiť dobrý plochý kľúč, je lepšie ho použiť pri opravách - umožní vám voľne skrutkovať prvky. Pri probléme s hlavicou kohútika sa vám bude hodiť imbusový kľúč.

Imbusový kľúč vám umožní odskrutkovať príslušné prvky a povoliť ich naozaj rýchlo. Počas práce sa prvky môžu pohybovať, preto budú užitočné kliešte na uchytenie pohyblivých prvkov. Sada tesnení bude zase potrebná, keď bude potrebné vymeniť tesnenia v batérii.

Vodovodné batérie- Merkury Market

Ako opraviť kvapkajúci kohútik?

Keď ste určili miesto poruchy a pripravili potrebné nástroje, je čas vypnúť prívod vody. Prívod teplej a studenej vody by mal byť prerušený, aby počas opravy nebol opravený prvok pripojený k vodovodnej sieti. V moderných budovách je sieť často rozdelená na niekoľko častí, takže prerušenie dodávky vody v časti inštalácie by nemalo spôsobiť veľké ťažkosti. Pred opravou vypustite aj vodu z tejto časti inštalácie, aby pri oprave neprekážala.

Oprava alebo výmena poškodenej hlavice kohútika

Na opravu hlavice budete potrebovať prístup k vnútornej skrutke. Pomocou noža alebo vreckového noža vypáčte uzáver, ktorý zakrýva skrutku. Samotná skrutka sa odskrutkuje pomocou nastaviteľného kľúča a potom sa odstráni kľučka kohútika a prsteň.

O niečo nižšie sa nachádza ďalšia matica, ktorá dodatočne doťahuje hlavicu kohútika. Odskrutkujte ju a vymeňte starú hlavu za novú. Pred výmenou však skontrolujte, či je výmena hlavice konečná, pretože môže stačiť menšie nastavenie – utiahnite prídržnú maticu hlavy, pretože uvoľnenie tohto prvku môže spôsobiť netesnosť.

Predajne ponúkajú rôzne typy hlavíc pre jednopákové batérie. Možnosti zahŕňajú 3/8 colové a 1/2 colové hlavy, posuvné a keramické hlavy, ako aj hlavice typu samec a samica. Ak máte problém určiť typ vašej hlavice, vezmite starý model do obchodu a opýtajte sa predajcov, aký nový produkt by ste si mali kúpiť.

Výmena tesnenia v netesnom kohútiku

Problém s netesným tesnením je častým prípadom porúch dvojrúčkových batérií, teda takých, kde je oddelený prívod teplej a studenej vody. Opotrebované tesnenia neblokujú vodu správne a časť kvapaliny vyteká z kohútika. Pri takejto oprave je dôležité určiť, ktoré tesnenie sa opotrebovalo.

Tesnenia vo vodovodných kohútikoch sa nachádzajú okrem iného vo výtoku, na maticiach výtokového hrdla, medzi hlavou a kartušou a na čape kohútika. Pri výmene tesnenia sa uistite, že nové tesnenie má rovnakú veľkosť ako opotrebované tesnenie. Môžete si kúpiť tesnenia z rôznych materiálov, z ktorých najobľúbenejšie sú gumové tesnenia, silikónové tesnenia a nylonové tesnenia.

Dôkladné utiahnutie kartuše

V prípade úniku vody v blízkosti čapu kohútika a kartuše, odstráňte kryt z kohútika z čapu a potom odstráňte kohútik. To vám umožní prístup k čapu. Kartušu utiahnite nastaviteľným kľúčom a ak voda naďalej kvapká, vymeňte tam tesnenie. Častým problémom je aj poškodenie tesniacej šnúry, ktorá sa nachádza na stúpaniach závitov. Vtedy je dobré vymeniť starú šnúru za tesniacu pásku.

Výmena výtoku

Ak je porucha spôsobená poškodením výtoku, odskrutkujte skrutku upevňujúcu výtok a odstráňte starý prvok. Nezabudnite vymeniť tesnenie, potom nasaďte nový výtok a utiahnite prstene. Nezabudnite správne nastaviť silu uťahovania. Výtok by mal byť pevne utiahnutý, ale dostatočne voľný, aby sa mohol voľne pohybovať zo strany na stranu.

Čo ak oprava nefungovala?

Po každom pokuse o opravu otvorte hlavný ventil a skontrolujte, či kohútik stále tečie. Ak z kohútika stále kvapká, môžete to skúsiť znova opraviť pomocou predchádzajúcich krokov. Takáto oprava však nebude vždy možná.

Vodovodné batérie- Merkury Market

Kompletná výmena jednopákovej alebo dvojpákovej batérie

Ak predchádzajúce opravy zlyhali, s najväčšou pravdepodobnosťou je poškodenie príliš veľké a je potrebné vymeniť celú batériu. Na takúto opravu batérie sa oplatí najať si profesionála a vymeniť samotnú batériu za kvalitný výrobok, ktorý bude menej poruchový a nebude v budúcnosti spôsobovať problémy.

Prečo sa oplatí opraviť kvapkajúci kohútik?

Účty za vodu predstavujú značné sumy a zvyšovanie cien znamená, že na poplatky sa míňa stále viac peňazí. Kvapkajúci kohútik je teda nepochybne problém, ktorý treba rýchlo vyriešiť. Porucha spôsobuje plytvanie vodou, ktorá sa na nič nevyužije. Množstvo unikajúcej vody sa môže líšiť, ale stojí za to si predstaviť, že niekoľko dní kvapkajúci kohútik sa rovná relaxačnému kúpeľu alebo pár rýchlym sprchám.

Z tohto dôvodu by sa mal problém rýchlo vyriešiť. Oprava kohútika je teda logickým riešením. Ak potrebujete vymeniť časť alebo dokonca celú batériu, je dobré rozhodnúť sa pre kvalitné produkty, ktoré vydržia dlhšie.

 


 

Inšpirujte sa!


Moderná či klasická? – spôsob na elegantnú kuchyňu


10 vecí, ktoré si musíte pamätať pri navrhovaní podkrovnej kuchyne


Ako zariadiť kuchyne zdobené v rôznych štýloch?


 

Späť