Ako chrániť záhradný altánok pred vetrom

20.07.2022

Počasie na Slovensku vie byť vrtošivé a vietor je veľmi silný aj uprostred leta! Záhradné pavilóny a stany sú dobrou ochranou pred vetrom a dažďom. Montáž je veľmi jednoduchá majú praktické použitie, sú pohodlné a okrem toho chránia pred slnkom a vetrom a zaručujú, že ani náhla zmena počasia nepokazí rodinné grilovanie!

Záhradný altánok - pavilón však plní svoju funkciu len vtedy, ak je správne zabezpečený. Správne upevnenie záhradného stanu k zemi je nevyhnutným krokom k tomu, aby ste ho mohli používať bez ujmy. Správna montáž poskytuje celej konštrukcii primeranú stabilitu a následne robí, že je odolná voči nepriaznivým poveternostným vplyvom – najmä vetru.

Ako pripevniť záhradný stan k zemi a ochrániť ho pred silným vetrom? Poradíme!

 

Záhradné pavilóny a stany- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Záhradný stan prispôsobený počasiu

2. Poryvy vetra – nepriateľ stanov? Nie nevyhnutne!

3. Ako zabezpečiť stan pred vetrom?

4. Materiál odolný voči vetru a dažďu

5. Akej rýchlosti vetra odolá typický záhradný altánok - pavilón?



 

Záhradný stan prispôsobený počasiu

Jedným zo základných prvkov dobre upravenej záhrady je miesto na oddych a trávenie času s blízkymi. Priestor, kde sa nájde miesto pre pohodlnú zostavu záhradného nábytku, záhradnú hojdačku alebo hojdaciu sieť. Bez ohľadu na to, či potrebujete ochranu pred dažďom a vetrom stále alebo len občas, keď ubytujeme viac ľudí, altánky a záhradné stany sú skvelým riešením.

 

Poryvy vetra – nepriateľ stanov? Nie nevyhnutne!

Aby sa naplno využili možnosti, ktoré záhradný pavilón, obchodný alebo eventový stan ponúka, musí byť jeho konštrukcia správne pripravená, postavená a zabezpečená.

Ako zabezpečiť stan, aby sa dal používať aj pri silnom vetre? Je to vôbec možné? Určite áno!

Silnejšie poryvy vetra nemusia znamenať vzdať sa kempovania vonku. Predpokladom nie je len montáž ale aj správny model! V záhradných predajniach nájdete - pavilóny s bočnými stenami a bez nich. Tento zdanlivo nepodstatný prvok má pri používaní rozhodujúci význam. Bočné steny poskytujú nielen ochranu pred dažďom a pred vetrom, ale dodávajú celej konštrukcii aj väčšiu stabilitu. Postavená konštrukcia odolá aj veľmi silnému vetru a silným dažďom.

Stojí za zmienku, že kvalitné záhradné stany je možné rozložiť alebo zložiť. Záhradný altánok - pavilón si tak môžete prispôsobiť svojim individuálnym potrebám.

Alternatívou k typickým pavilónom sú záhradné altánky a záhradné domčeky napevno inštalované v záhradnom priestore. Vyrobené z drevených dosiek vyzerajú štýlovo a perfektne sa hodia do záhrady.

 

Záhradné pavilóny a stany- Merkury Market

 

Ako zabezpečiť stan pred vetrom?

Konštrukcia záhradného altánku - pavilónu si zachová svoju stabilitu len vtedy, ak je správne zabezpečená. Ak je táto umiestnená na mäkkom povrchu - priamo na tráve alebo zemi, stačí použiť špeciálne kolíky dodávané s výrobkom. Pripomínajú kolíky používané v kempingových stanoch. Na takomto podklade – tráve alebo zemine môžeme použiť aj kotevné šnúry s kotvami. Na tvrdú zem si môžete úspešne postaviť stany so špeciálnymi závažiami namontovanými v nohách.

Veľmi praktickým riešením sú aj terasové dosky a podesty. Na takýto podklad z dreva alebo kompozitu vložíme do nôh pavilón so špeciálnymi závažiami (tvoria oporu konštrukcie). Závažia zvyčajne obsahujú vodu alebo piesok. V prípade záhradného stanu s vyššou stabilitou a ochranou sú použité liatinové závažia.

 

Materiál odolný voči vetru a dažďu

Ďalším dôležitým aspektom, ktorý treba mať na pamäti pred samotnou montážou stanu, je výber správneho opláštenia. Materiál, z ktorého je opláštenie vyrobené, by mal byť skutočne pevný.

Ak chcete vysokú odolnosť, vyberte si plachtu z polyvinylchloridu (PVC) s vyššou gramážou. S dokonale zladeným duom, ktorý tvorí stabilná konštrukcia a odolné opláštenie, získate záruku oveľa väčšej odolnosti. V predchádzajúcom odseku sme spomenuli ďalšie spôsob, ktorým je správne pripevnenie stanu k zemi.

A čo ak trávime viac času na terase ako v záhradných priestoroch? V tomto prípade dobre poslúžia terasové pergoly a ochrany terasy. Veľmi praktickým riešením sú aj markízy.

 

Akej rýchlosti vetra odolá typický záhradný altánok - pavilón?

Štandardný, dobre namontovaný pavilón si poradí s nárazmi do 60-70 km/h. Aj v silných poryvoch môžete na záhrade tráviť čas voľne. Pre väčšiu bezpečnosť sa oplatí siahnuť po modeloch so špeciálne vystuženou konštrukciou. Dobre fungujú pri nárazoch do rýchlosti 100 km/h.

Rám lacného záhradného altánku si zachováva svoj tvar a poskytuje všetkým užívateľom primeranú ochranu. O výbere takéhoto riešenia najčastejšie rozhodujú ľudia plánujúci na svojej záhrade väčšie stretnutia či rodinné oslavy, ale aj ľudia a firmy organizujúce akcie a obchodné stretnutia v plánovači.

Kúpou solídneho pavilónu sa vyhnete nutnosti zrušiť párty kvôli zlým vonkajším podmienkam. Na tomto mieste je vhodné dodať, že pavilóny môžu mať naozaj veľké rozmery. Hoci z našich záhrad poznáme skôr tie pre viacerých ľudí, v predaji sú aj také na veľké vonkajšie oslavy, ako je napríklad svadba.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Na úpravu klasickej záhrady v drvivej väčšine prípadov stačí obyčajný záhradný altánok - pavilón. Úspešne sa pod neho zmestí záhradný nábytok, záhradné hojdačky a záhradné hračky pre deti. V prípade, keď sa altánok nepoužíva, môžete pod neho schovať napríklad záhradné dekorácie, hračky, lehátka a dokonca aj záhradné nádoby na ochranu pred silnými nárazmi a prudkým dažďom. Vďaka dobrej ochrane sa dovnútra pavilónu nedostáva lístie a iné nečistoty.

Záhradný altánok - pavilón aj účinne chráni pred slnkom. Vďaka tomuto riešeniu sa záhrada stane príjemným miestom za každého počasia – aj v horúčavách. Strieška, zvyčajne vyrobená z materiálu ako polyester, nezahrieva vnútro stanu nadmerne.

Moderný pavilón - záhradný altánok môže byť v rôznych štýloch, farbách a tvaroch. Niektoré modely pripomínajú skôr štýlový altánok ako praktický stan. Dekoratívne povrchové úpravy dokonale zapadnú do prvkov záhradnej architektúry, ako sú obruby záhrad, dekorácie, kompozície z okrasných rastlín alebo hojdačky.

Čas strávený vonku sa stane naozaj výnimočným, ak sa vopred postaráme o pohodlie a bezpečnosť členov domácnosti aj hostí. Určite to stojí za vyskúšanie!

 


 

Inšpirujte sa!

 

Akú podlahu by ste si mali vybrať na terasu? Dlažbu, drevo alebo betón?


Módne fasádne dlaždice - rady


Zakladáme záhradné jazierko

Späť