Ako chrániť kompozitnú terasu - predstavujeme osvedčené metódy!

11.07.2022

Podlaha dokončená kompozitnými doskami má veľmi atraktívny vzhľad. Môže byť efektnou ozdobou vašej terasy a balkóna. Ako chrániť a čistiť kompozitnú dosku, aby vaša kompozitná terasa zapôsobila krásnym vzhľadom?

V tomto článku vám prezradíme, ako sa starať o jej povrch, aby lahodila oku čo najdlhšie!

 

Kompozitné dosky- Merkury Market

 


 V tomto článku:

1. Kompozitná doska

2. Najväčšie výhody terás z kompozitných dosiek

3. Kompozitné dosky - ako vykonávať efektívne čistenie?

4. Kompozitná terasa a nepríjemné mastné škvrny

5. Škrabance na kompozitnej doske nie sú nič strašné

6. Ako sa starať o kompozitnú terasu, aby si dlho zachovala svoju farbu?

7. Ako sa starať o terasové dosky v zime?


 


 

Kompozitné dosky- Merkury Market

 

Kompozitná doska

Kompozitné dosky sú vyrobené z drevenej múky, ktorá je zmiešaná s kompozitmi. Kompozitná doska na podlahe je mimoriadne odolný materiál. V prípade kompozitných dosiek sa prítomnosť plastov podieľa na tom, že hoci povrchová štruktúra dosiek imituje štruktúru dreva, vyznačuje sa oveľa väčšou odolnosťou proti vysychaniu, praskaniu, ohýbaniu a oderu.

Je odolná voči meniacim sa poveternostným podmienkam, t.j. vysokým a nízkym teplotám, dažďu a sneženiu, ako aj plesniam a hmyzu, vďaka čomu zostáva funkčná po celý rok aj v zime. Keďže nie sú náchylné na škodlivé účinky vlhkosti, možno ich úspešne použiť na miestach vystavených silným dažďom.

Zaručuje dlhé používanie, pretože drevená terasa a prírodné drevo vyžaduje častú údržbu impregnáciou alebo olejovaním, ale kompozitná terasová doska si nevyžaduje veľkú námahu, aby si užila svoj estetický vzhľad. Terasa z kompozitných dosiek môže dlhé roky vyzerať ako nová.

 

Bazény- Merkury Market

 

Najväčšie výhody terás z kompozitných dosiek

Kompozitná doska je veľmi odolný materiál, ktorý kombinuje vlastnosti komponentov, z ktorých je vyrobená, teda dreva a plastu.

Kompozitné terasy sú veľmi vhodné na použitie najmä pre malé deti a starších ľudí. Ich drážkovaný povrch má protišmykové vlastnosti, čo umožňuje každému bezpečný pohyb. Povrch je navyše hladký a bez triesok. Bez problémov sa po nich dá chodiť naboso, bez najmenšieho strachu z úrazu.

Na trhu existuje veľa modelov a farieb kompozitných dosiek na terasu. Vyznačujú sa jednotnou farbou po celej dĺžke, čo veľmi uľahčuje montáž, pretože nemusíte dbať na zladenie sukov a uzlov, ako je to pri prírodnom dreve. Na rozdiel od drevenej terasy tiež nevyžadujú nanášanie oleja, teda olejovanie.

 

Kompozitné dosky - ako vykonávať efektívne čistenie?

Kompozitné dosky tiež potrebujú z času na čas čistenie. Na čistenie kompozitných terás môžete jednoducho použiť mydlovú vodu alebo univerzálny prostriedok. Povrch terasy je dobré čistiť metlou, mopom, prípadne vodou so špeciálnym prípravkom na starostlivosť o terasové dosky z kompozitu imitujúceho drevo. V prípade väčšieho znečistenia ich môžete umyť tlakovým čističom.

Buďte však opatrní pri používaní špeciálnych čistiacich pien.

Najlepšie je prečítať si informácie na etikete uvádzané výrobcom, pretože niektoré produkty môžu obsahovať zložky, ktoré poškodzujú štruktúru kompozitných dosiek, a tým prispievajú k zhoršeniu ich odolnosti voči poškodeniu.

Pri použití vysokotlakového čističa dbajte na to, aby tlak vody nebol príliš silný a aby prúd vody smeroval pokiaľ možno rovnobežne s drážkami. Dutiny v podlahe kompozitných drevených terás, nazývané drážky, vyžadujú pozornosť. Nečistoty nahromadené v drážkach po dlhšom čase môžu spôsobiť, že sa na terase objaví mach a dokonca aj drobná burina.

Potreba umývania dosiek v zime sa zdá byť o niečo menšia, pretože lístie, kamene či tráva sa potom na terase nachádza menej často ako v iných ročných obdobiach. Jeseň a zima však so sebou prinášajú vodu, blato, v prípade mrazov aj ľad. Čistenie dutín však nemusí byť veľmi časté a systematické.

 

Kompozitné dosky- Merkury Market

 

Kompozitná terasa a nepríjemné mastné škvrny

Najbežnejšie škvrny na kompozitnej doske zvyčajne zmiznú po použití vody s jemným čistiacim prostriedkom, napríklad prostriedkom na umývanie riadu alebo jemným univerzálnym prostriedkom. Keď ošetrenie neprináša žiadny efekt, oplatí sa siahnuť po špeciálnom prípravku na čistenie alebo obnovu kompozitu.

Takéto opatrenie môže účinne odstrániť všetky odolné nečistoty, ako sú sadze. Dokonale rozpustí aj mastné stopy oleja, čím ich ľahšie zotriete z povrchu. Ak zlyhajú špecializované opatrenia, môžete takéto zažraté nečistoty jemne zotrieť mäkkou drôtenou kefou alebo brúsnym papierom. Takéto miesto bude dočasne o niečo svetlejšie, ale po niekoľkých týždňoch sa farba zjednotí.

 

Škrabance na kompozitnej doske nie sú nič strašné

Terasové dosky a kompozitné podesty sú určite veľmi vystavené rôznym druhom škrabancov. Stačí, hoci aj neopatrne, premiestniť záhradný nábytok, ako sú kreslá či záhradné stoličky, alebo poškriabať ich povrch premiestňovaním betónových črepníkov.

V tomto prípade sa používa rovnaká metóda ako pri mastných škvrnách. Poškriabaný povrch pretrite brúsnym papierom, drôtenou kefou alebo oceľovou vlnou, kým sa škrabanec neodstráni. Terasu nezabudnite následne očistiť od prachu vzniknutého pri obrusovaní, aby sa nedostal do priehlbín.

 

Ako sa starať o kompozitnú terasu, aby si dlho zachovala svoju farbu?

Kompozitné dosky počas prvých týždňov po inštalácii trochu zošednú, pričom zvyčajne nestrácajú viac ako jeden farebný tón. Ovplyvňuje ich slnečné žiarenie a vlhkosť. Proces je samozrejme úplne prirodzený. Je to spôsobené absorpciou vody vláknami dosky a pôsobením UV žiarenia. Je ťažké tento proces zastaviť, ale môžete sa efektívne pokúsiť o to, aby táto farebná zmena na terase bola rovnomerná, a teda nepostrehnuteľná.

Po určitom čase sa odtieň stabilizuje. Farbenie daného prvku môže trvať až niekoľko týždňov po jeho inštalácii na podlahu. V období približne prvých dvoch mesiacov premiestnite na terasu záhradný nábytok, črepníky, záhradné hojdačky, koberčeky a všetko, čo je na povrchu terasových dosiek.

Vďaka tomu bude terasa z kompozitných dosiek po celý čas rovnako osvetlená a získa jednotný odtieň a na podlahe vašej terasy nevzniknú nerovné, tmavšie a svetlejšie miesta.

 

Kompozitné dosky- Merkury Market

 

Ako sa starať o terasové dosky v zime?

Drevená terasová doska je v zime obzvlášť náchylná na poškodenie. Je potrebné z nej odstrániť sneh a ľad, aby nedošlo k poškodeniu vlhkosťou. Je potrebné ju poriadne naimpregnovať, použiť soľ, sneh odstraňovať plastovou lopatou, aby terasu nepoškriabal.

Ak máte terasu z kompozitných dosiek, nemusíte tieto činnosti vykonávať a myslieť na impregnáciu!

Starostlivosť o terasu z kompozitných dosiek nie je náročná, aj keď si vyžaduje trochu času na odstraňovanie nečistôt či obrusovanie poškodení. Ak sa však o ňu budete správne starať, zachová si elegantný vzhľad a funkčnosť po celé roky.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Zrubová lavica - ako ju vyrobiť? Zisti viac!


Renovácia záhradného nábytku z dreva - ako na to správne?


Ako urobiť chodníky v záhrade

Späť