Ako by mala vyzerať kúpeľňa pre invalida?

14.11.2022

Kúpeľňa je miestnosť, ktorá by mala byť navrhnutá a vybavená tak, aby ju každý člen rodiny mohol voľne a pohodlne využívať. Vhodné usporiadanie je obzvlášť dôležité, keď s nami v dome žije zdravotne postihnutá osoba, Obmedzená mobilita môže vyžadovať použitie špeciálnych riešení pri usporiadaní kúpeľne. Najväčšou výzvou môže byť prispôsobenie kúpeľne potrebám pre invalidov, pre seniorov so zníženou pohyblivosťou a vozičkárov.

Čo by sme mali zvážiť pri zariaďovaní kúpeľne pre invalida? Aké technické riešenia a zariadenia môžu zvýšiť funkčnosť miestnosti tak, aby ju zdravotne postihnutá osoba mohla voľne používať?

Zistite, aké by malo byť správne usporiadanie priestoru, ktorý uľahčí každodenné fungovanie hendikepovaným ľuďom.

 

Sprchové kúty - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Sprchovací kút namiesto vane pre ľudí vyžadujúcich špeciálnu starostlivosť

2. Sklopné sedadlo do sprchy

3. Madlá a držiaky pre voľnosť pohybu

4. Umývadlo na ľahko dostupnom mieste

5. Nábytok prispôsobený v kúpeľni potrebám telesne postihnutých

6. WC pre osoby so zdravotným postihnutím

7. Aké sanitárne vybavenie nájdete v ponuke Merkury Market?



 

Sprchovací kút namiesto vane pre ľudí vyžadujúcich špeciálnu starostlivosť

Zdravotne postihnutí ľudia s pohybovými problémami využívajú vaňu len veľmi ťažko. Pri zariaďovaní kúpeľne sa preto oplatí zvážiť výmenu klasickej vane za oveľa funkčnejší sprchovací kút. Spomedzi mnohých rôznych modelov sprchových kútov si osobitnú pozornosť zaslúžia sprchové kúty bez sprchovej vaničky alebo kabíny typu walk in. Ich použitie je obzvlášť pohodlné a praktické.

Walk in sprchy môžu s úspechom používať aj ľudia na invalidnom vozíku. Komfortná deliaca stena poskytuje optimálne množstvo priestoru v sprche a umožňuje ľahké kúpanie. Sprchový kút bez vaničky sa montuje priamo na dlažbu. Nastupovanie a vystupovanie z kabíny je teda jednoduché a pohodlné. To isté platí pre walk in kabínu.

Veľký komfort používania sprchovacích kabín je nepochybne najväčšou výhodou v prospech výberu takého riešenia v kúpeľni pre invalidov.

Samotná kabína však nie je všetko. Dôležité sú aj jednotlivé prvky jej výbavy. Pri navrhovaní kúpeľne pre zdravotne postihnutú osobu sa oplatí myslieť na tie najdôležitejšie.

 

Sanitárna keramika- Merkury Market

 

Sklopné sedadlo do sprchy

Sedadlo alebo kreslo do vane je obzvlášť dôležitým prvkom vybavenia sprchovacieho kúta, najmä pre ľudí na invalidnom vozíku a starších ľudí. Toto riešenie umožňuje voľné kúpanie pre ľudí s obmedzenou pohyblivosťou. Na trhu sú dostupné skladacie kreslá do vane, pripevnené k jednej zo stien. Pohodlná funkcia skladania umožňuje rýchle skladanie alebo zloženie sedadla.

 

Madlá a držiaky pre voľnosť pohybu

Kľúčovým prvkom pri zariaďovaní kúpeľne pre telesne postihnutých sú vhodné úchyty. Výrobcovia nám ponúkajú niekoľko rôznych typov madiel. Úchytky sú dostupné v rôznych veľkostiach a farbách, vďaka čomu je možné ich optimálne prispôsobiť potrebám konkrétneho človeka, ako aj štýlovo a harmonicky začleniť do kúpeľne. Úchyty v kúpeľni v prípade telesne postihnutých by mali byť v sprche a tiež vedľa toalety.

 

Umývadlo na ľahko dostupnom mieste

Ľudia s pohybovým obmedzením majú často veľký problém s vykonávaním takých základných činností, ako je napríklad umývanie rúk. Preto aj nepodstatnú skrinku pod umývadlo zaveste alebo postavte do takej výšky, ktorá tieto činnosti uľahčí.

Mali by sme pamätať na to, že aj ľudia so zdravotným postihnutím si zaslúžia komfort používania a kúpeľňa je miesto, kde by pohodlie malo byť na prvom mieste.

Dôležitým prvkom priestoru umývadla pre osoby s pohybovými ťažkosťami je umývadlová batéria. Ideálnym riešením, aj keď väčšinou najdrahším, sú bezkontaktné fotočlánkové batérie. V prípade ak by ste ju z nejakého dôvodu nechceli použiť, je batéria ponechaná s podlhovastým úchytom, ktorá uľahčuje nastavenie požadovanej teploty a výkonu trysky.

 

Sanitárna keramika- Merkury Market

 

Nábytok prispôsobený v kúpeľni potrebám telesne postihnutých

Aby bola kúpeľňa pre telesne postihnutých, vrátane tých s obmedzenou schopnosťou pohybu, 100% funkčná, musí byť usporiadaná tak, aby umožňovala voľné používanie všetkých prvkov zariadenia, vrátane kúpeľňového nábytku.

Nábytok v kúpeľni pre telesne postihnutých alebo pre seniorov by mal byť na takom mieste, aby ho mohli voľne používať. Kúpeľňové skrinky by nemali visieť príliš vysoko, ale mali by byť na dosah ruky.

O štylizácii interiéru môžete uvažovať len s použitím stojacich skriniek alebo kúpeľňovej komody. Pamätajte, že pohodlná kúpeľňa je taká, kde je všetko po ruke.

 

WC pre osoby so zdravotným postihnutím

Aby sa kúpeľňa plne prispôsobila potrebám človeka s pohybovým obmedzením, treba myslieť na všetky prvky vybavenia. Jednou z nich je záchodová misa.

Záchodová misa pre invalidov na invalidnom vozíku by mala byť umiestnená vo výške 45-50 cm a minimálne 70 cm od steny. Vedľa záchodovej misy - vo výške sedadla vozíka - sa oplatí nainštalovať madlá, ktoré poskytujú dostatočný manévrovací priestor a uľahčujú používanie toalety

Nevyhnutný je aj dostatočný manévrovací priestor vedľa toalety. Tá by mala byť aspoň 95 cm a mala by byť aspoň na jednej strane záchodovej misy.

Tiež stojí za to premýšľať o automatizácii splachovacieho systému, a ak to nie je možné - splachovacie tlačidlo by malo byť inštalované na boku toalety. Kúpeľňa pre telesne postihnutých si vyžaduje riešenia, ktoré v bežných kúpeľniach nenájdete.

Na boku záchodovej misy by mal byť nainštalovaný aj zásobník na toaletný papier. Obe zariadenia by mali byť inštalované vo vzdialenosti cca 70-90 cm od zadnej steny a vo výške do 120 cm.

Ak osoba využívajúca kúpeľňu nepoužíva invalidný vozík, možno použiť klasické závesné WC alebo napríklad s funkciou umývania a sušenia. Vďaka nej budú ľudia so zníženou pohyblivosťou alebo starší ľudia samostatnejší. A určite to bude pre nich veľká pohoda.

 

Vybavenie kúpeľne. Merkury Market

 

Aké sanitárne vybavenie nájdete v ponuke Merkury Market?

Široká ponuka Merkury Marketu zahŕňa nielen klasické kúpeľňové doplnky, ale aj všetky potrebné doplnky do kúpeľne pre telesne postihnutých. V našom internetovom a kamennom obchode nájdete produkty ako: armatúry s madlami do kúpeľne pre telesne postihnutých, pohodlné sprchové kúty a steny typu walk in, ktoré poskytujú ten správny manévrovací priestor pre vozíčkara, navyše sedačky a stoličky inštalované v sprchový kút a funkčné sprchové závesy. Ponúkame tiež široký výber WC a umývadiel s ergonomickými batériami.

Pomôžeme vám zariadiť kúpeľňu ideálnu pre telesne postihnutého.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aký plánovač kúpeľní by som si mal zvoliť? 11 bezplatných nástrojov z Internetu


Koľko stojí sprchový kút? Akého výrobcu zvoliť? Poradíme Vám


Najlepšie sprchové kúty - aký typ sprchového kúta sa hodí do vašej kúpeľne?

Späť