Ako a čím obložiť krb?

10.01.2024

Stavba krbu patrí k fascinujúcim projektom, ktoré dokážu interiéru dodať nielen čaro, ale aj príjemné teplo a jedinečnú atmosféru. Jedným z kľúčových prvkov tohto procesu je výber vhodných materiálov na obloženie krbu. Výber je široký a zahŕňa rôzne štýly a funkcie, čo vám umožňuje prispôsobiť krb vašim individuálnym estetickým a funkčným preferenciám.

Samotná stavba krbu nie je všetko - aby výrobok vyzeral esteticky, musí byť vhodne dokončený, t.j. opláštený. Ako obložiť krb, aby vyzeral atraktívne? Aké materiály zvoliť, aby boli odolné voči vyšším teplotám a zároveň poskytovali estetickú úpravu a funkčné prvky? To všetko sa dozviete z článku nižšie.

Ako a čím obložiť krb?


V tomto článku:

1. Ako urobiť krbové obloženie z prírodného kameňa?

2. Obloženie krbu kameňom – ako na to?

3. Oplatí sa obložiť krb tehlou?

4. Ako vyzerá tehlové obloženie?

5. Čím zakryť krb? Drevo ako zaujímavý a prírodný materiál

6. Moderné opláštenie – čím zakryť krb?



Ako urobiť krbové obloženie z prírodného kameňa?

Základným materiálom, ktorý sa často používa na obloženie krbov, je kameň. Prírodný kameň, ako je žula, mramor alebo pieskovec, dodáva krbu pevný, odolný charakter. Kameň je tiež výborným materiálom na akumuláciu tepla, čo znamená, že po zhasnutí môže ďalej uvoľňovať teplo do miestnosti – dobré riešenie, keď je krb doplnkovým, no dôležitým zdrojom tepla v dome.

Okrem toho kameň dodáva krbu rustikálny alebo klasický vzhľad, vďaka čomu je obľúbenou voľbou v tradičných interiéroch. Kamenné, tradičné krbové plášte vyzerajú vo väčšine aranžmánov prekvapivo esteticky.

Ako urobiť krbové obloženie z prírodného kameňa?

Obloženie krbu kameňom – ako na to?

Predtým, ako začnete so stavbou krbu, je potrebné správne pripraviť podklad. Uistite sa, že podlaha je rovná a steny stabilné a pripravené na zaťaženie krbu. V prípade potreby vykonajte potrebné stavebné práce. Zamyslite sa aj nad tým, aký štýl krbu chcete dosiahnuť a vytvorte si dizajn plášťa. Môžete si vybrať klasickú, rustikálnu formu so surovým kameňom alebo modernejší vzhľad kombináciou kameňa s inými materiálmi.

Vytvorte pevný základ pre váš krb. To môže zahŕňať výstavbu základov a nosnej konštrukcie. Uistite sa, že základňa je stabilná a správne podporuje celú konštrukciu. Krbový rošt a krbovú vložku vložte podľa odporúčania výrobcu. Je to dôležitý krok, pretože zaisťuje správne vetranie a bezpečnosť pri používaní krbu.

Kameň môžete osadiť na krbový rošt pomocou lepidla alebo kamennej malty. Uistite sa, že každý kus kameňa je umiestnený rovnomerne a dobre priľne k povrchu. Po inštalácii kameňa pokračujte v škárovaní. Medzery medzi kameňmi vyplňte špeciálnou škárovacou hmotou prispôsobenou farbe kameňa a estetickým preferenciám. Uistite sa, že si vyberiete lepidlo aj maltu, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám.

Dokončite prácu pridaním akýchkoľvek dekoratívnych prvkov, ako sú rímsy, pilastre alebo iné ozdoby. Tieto dodatočné detaily môžu dodať krbu charakter a zdôrazniť jeho štýl. Po dokončení stavby chráňte povrch kameňa vhodnými ochrannými prípravkami. Pravidelné čistenie a starostlivosť o váš krb ho udrží vo výbornom stave.

Obloženie krbu kameňom – ako na to?

Oplatí sa obložiť krb tehlou?

Alternatívou kameňa môže byť tehla, ktorá má tiež veľa výhod. S tehlou sa ľahko pracuje, čo vám umožňuje vytvárať rôzne vzory a štruktúry. Je to aj pomerne ekonomické riešenie, čo z neho robí atraktívnu voľbu pre tých, ktorí si chcú vytvoriť krb s jedinečným vzhľadom bez veľkých finančných investícií.

Krb môžete obložiť tehlou alebo kameňom, dekoratívnou tehlou alebo gresom. Ako obložiť krb tehlou? Zručnosti a skúsenosti budú dôležité, takže ak si nie ste istí svojimi schopnosťami, najmite profesionálov alebo použite dekoratívne tehly, ktoré sa ľahšie inštalujú.

Oplatí sa obložiť krb tehlou?

Ako vyzerá tehlové obloženie?

Obloženie krbu tehlou je veľmi podobné práci vykonávanej pri opláštení krbu kameňom. Obloženie krbu z tehál a kameňa by sa malo vždy vyrábať opatrne a precízne a vyberať výrobky, ktoré sú odolné voči vysokým teplotám.

Ako vyzerá tehlové obloženie?

Čím zakryť krb? Drevo ako zaujímavý a prírodný materiál

Drevo je ďalším obľúbeným materiálom na obloženie krbu, najmä v moderných a minimalistických interiéroch. Drevo dodáva teplo a útulnosť a zároveň sa dá skvele zladiť s ostatnými dizajnovými prvkami. Môže to byť prírodné drevo, biele lakované pre moderný efekt, alebo tmavé dubové drevo pre tradičnejší vzhľad.

Pri výbere dreva na dokončenie krbu dbajte na výber tvrdých druhov, ktoré sú odolné voči teplote a poškodeniu. Nesmierne dôležitá bude aj správna ochrana dreva olejmi alebo impregnáciami.

Čím zakryť krb? Drevo ako zaujímavý a prírodný materiál

Moderné opláštenie – čím zakryť krb?

Okrem tradičných materiálov existujú aj moderné možnosti ako kov a sklo. Kovové krbové plášte sú vhodné do moderných, industriálnych interiérov a dodávajú im trochu surového, moderného šarmu. Sklo sa však dá použiť na vytvorenie pútavých, moderných krytov, ktoré vám umožnia voľne obdivovať plamene.

Späť