Aké sú náklady na zariadenie izby pre bábätko?

13.11.2024

Náklady na dokončenie detskej izby sa môžu výrazne líšiť, ale na čom skutočne záleží, je splniť očakávania rodičov a vytvoriť pre dieťa priateľský a funkčný priestor. Jedinečnosť projektu sa nie vždy rovná vysokým nákladom na vybavenie. Dobrý dizajn je založený na vynaliezavosti, kreativite a zohľadňovaní praktických potrieb. Drahšie riešenia nie sú vždy lepšie a šetrný prístup k usporiadaniu nemusí nutne znamenať obetovanie estetiky alebo funkčnosti. Komplexný návrh detskej izby by mal zohľadňovať rovnováhu medzi potrebami a finančnými možnosťami. Pri zariaďovaní detskej izby bábätka či staršieho dieťaťa sa oplatí počítať aj s prvkami, ktoré sa dajú časom upraviť, aby sa priestor vyvíjal s dieťaťom. Vďaka tomu sa môžete vyhnúť potrebe častých zmien usporiadania.

Aké sú náklady na zariadenie izby pre bábätko?


V tomto článku:

1. Farba alebo tapeta? To je otázka. Dokončenie stien a podlahy detskej izby

2. Zariaďovanie detskej izby – aké sú náklady na zariadenie?

3. Osvetlenie a doplnky, ktoré zvýraznia detský priestor



Farba alebo tapeta? To je otázka. Dokončenie stien a podlahy detskej izby

Dokončenie stien a podlahy v detskej izbe je dôležitým rozhodnutím, ktoré ovplyvňuje atmosféru a estetiku priestoru.

Nástenné farby sú najčastejšou voľbou kvôli ľahkej aplikácii, širokej škále farieb a možnosti rýchlej zmeny aranžmánu. Približné náklady na maľovanie stien v miestnosti s rozlohou 15 m², za predpokladu štandardnej latexovej emulzie a dvoch vrstiev farby, sa môžu pohybovať od 1200 do 2500 euro. Pokiaľ ide o tapetovanie, náklady závisia aj od tapety, ktorú si vyberiete. Štandardné tapety môžu byť relatívne lacné, pričom cena jednej rolky sa pohybuje od niekoľkých desiatok euro. Sofistikovanejšie vzory a špecializované tapety môžu byť oveľa drahšie a môžu stáť až niekoľko stoviek euro za rolku. Celkové náklady na tapetovanie detskej izby sa môžu v závislosti od preferencií a štýlu pohybovať od niekoľkých stoviek až po niekoľko tisíc euro.

V prípade podláh môžu náklady na nákup a inštaláciu vinylových panelov, laminátových panelov alebo parkiet začať od niekoľkých stoviek až po niekoľko tisíc euro, v závislosti od kvality produktu. Pri výbere materiálov stojí za to zvážiť nielen estetiku, ale aj jednoduchosť čistenia, bezpečnosť a pohodlie. Ďalším riešením je koberec. Príjemný na dotyk, vytvára útulnú atmosféru a navyše tlmí zvuky. Kvalitný koberec možno nájsť za 270 – 320 euro/1 m². Ďalšou výhodou kobercov je dostupnosť v širokej škále farieb a vzorov. Do dievčenskej izbičky môžeme zvoliť pokojne pastelové farby s dievčenskými vzormi v tvare hviezd alebo obľúbenej rozprávkovej postavičky a do chlapčenskej zase koberec s pretekárskou dráhou. Široký výber vám určite umožní nájsť vysnívanú podlahu a dokončiť vašu izbu.

Farba alebo tapeta? To je otázka. Dokončenie stien a podlahy detskej izby

Zariaďovanie detskej izby – aké sú náklady na zariadenie?

Zariaďovanie detskej izby môže byť skutočnou výzvou. Dorobiť detskú izbu je polovica úspechu, no druhá polovica je jej zariaďovanie. Dekor detskej izby by mal byť nielen estetický, ale predovšetkým funkčný a mal by vytvárať miesto na učenie, hru a oddych. Nábytok detskej izby by mal byť prispôsobený veku dieťaťa s prihliadnutím na jeho súčasné a budúce potreby. Izba pre novorodenca sa bude líšiť od izby pre staršie dieťa. Detský nábytok, ako sú detské skrine, detské postele či komody s prebaľovacím pultom, by mal byť funkčný, bezpečný a nenáročný na údržbu. Detské písacie stoly a detské stoličky môžu byť perfektným doplnkom do detskej izby staršieho dieťaťa a vytvoriť tak zónu učenia a kreativity. Stojí za to vybrať si kvalitný detský nábytok vybavený nastaviteľnými možnosťami, ktorý môže „rásť“ s dieťaťom. Hoci náklady na nákup kvalitného nábytku môžu byť spočiatku vyššie a môžu dosiahnuť až 40 000 euro, z dlhodobého hľadiska sa táto investícia vráti.

Zariaďovanie detskej izby – aké sú náklady na zariadenie?

Osvetlenie a doplnky, ktoré zvýraznia detský priestor

Osvetlenie a doplnky zohrávajú dôležitú úlohu pri zariaďovaní detskej izby, vytvárajú atmosféru, formujú estetiku a dodávajú funkčnosť. Stropné lampy, nočné lampy alebo stolové lampy pre deti, textílie ako posteľná bielizeň, detské závesy alebo dekoračné vankúše a prikrývky, detské koberčeky a dekorácie ako plagáty a fotografie vytvárajú nielen praktický a pohodlný interiér, ale dodávajú mu aj charakter a zdôrazňujú individualitu dieťaťa a vytvorte útulný priestor, ktorý podporuje jeho rozvoj a dobrú zábavu. Náklady na takéto doplnky a dekorácie zvyčajne nie sú vysoké a súčet vyššie uvedeného je môže dosiahnuť niekoľko (8-10) euro. Ak je však rozpočet obmedzený, môžeme zvoliť DIY riešenia. Vytváraním jedinečných dekoratívnych prvkov, ako sú ručne vyrábané plagáty, vlastnoručne šité vankúše alebo vlastné umelecké diela vášho dieťaťa, nielen ušetríte peniaze, ale predovšetkým vytvoríte personalizovanú izbu špeciálne pre vaše dieťa.

Späť