Aké sú najobľúbenejšie veľkosti a typy posteľnej bielizne?

18.10.2023

Obliečky sú neoddeliteľným prvkom každej spálne, čo má obrovský vplyv na kvalitu nášho spánku a celkový komfort počas odpočinku. Výber správnej posteľnej bielizne je často zložitejšia úloha, než by ste si mysleli. Dôležitá je nielen estetika a dizajn, ale predovšetkým veľkosť, materiál a kvalita spracovania.
V našom článku sa pozrieme na rôzne veľkosti obliečok, ktoré sú obľúbené po celom svete, dozvieme sa, ako si vybrať správnu posteľnú bielizeň do našej postele a aké sú výhody výberu správneho typu obliečky. Čítajte ďalej, aby ste si vytvorili spálňu plnú pohodlia a štýlu!

Aké sú najobľúbenejšie veľkosti a typy posteľnej bielizne?


V tomto článku:

1. Aké sú najobľúbenejšie veľkosti posteľnej bielizne?

2. Aké sú najobľúbenejšie typy posteľnej bielizne?

3. Aká posteľná bielizeň je pre deti najlepšia?



Aké sú najobľúbenejšie veľkosti posteľnej bielizne?

Veľkosti posteľnej bielizne sa líšia a závisia od noriem používaných v rôznych krajinách a od typu postele, na ktorej sa má používať. Nižšie uvádzam prehľad najobľúbenejších rozmerov obliečok vrátane štandardných aj menej bežných rozmerov.
1. Jednolôžkové obliečky – zvyčajne meria 140 cm x 200 cm. Toto je najobľúbenejšia veľkosť posteľnej bielizne pre jednolôžko. Ide o najobľúbenejší rozmer obliečok pre deti aj dospelých.
2. Dvojlôžko - jeho rozmery sú 200 cm x 200 cm. Ide o štandardnú veľkosť pre manželské postele alebo pre ľudí, ktorí chcú viac miesta na spanie.
3. Queen size posteľná bielizeň meria 160 cm x 200 cm a je veľmi populárnou možnosťou v Severnej Amerike, najmä v Spojených štátoch. Je väčšia ako jednolôžko, ale o niečo menšia ako veľkosť king.
4. King size posteľná bielizeň o rozmere 180 cm x 200 cm je luxusný rozmer obliečky, ktorý poskytuje dostatok priestoru a pohodlia pre páry. Toto je obľúbená voľba najmä v anglicky hovoriacich krajinách.
5. Super king size posteľná bielizeň meria 200 cm x 200 cm alebo viac, čo je najväčšia dostupná veľkosť posteľnej bielizne. Toto je voľba pre ľudí, ktorí si cenia priestor v posteli a luxusný komfort.
6. Detské obliečky - najobľúbenejšie veľkosti detských obliečok bývajú prispôsobené rozmerom detskej postele. Detské obliečky sú dostupné v rôznych veľkostiach v závislosti od veku a veľkosti detskej postieľky. Obľúbené veľkosti sú 90 cm x 200 cm alebo 140 cm x 200 cm.
7. Posteľná bielizeň na mieru je taká, ktorej rozmery sa prispôsobujú individuálnym potrebám. Ak máte nezvyčajnú posteľ s neštandardnými rozmermi, môžete si objednať posteľnú bielizeň na mieru, prispôsobenú jej rozmeru.
Stojí za zmienku, že vyššie uvedené rozmery sú najobľúbenejšie, ale nie sú to jediné dostupné možnosti. Niektoré krajiny, najmä v Ázii a Európe, môžu mať odlišné štandardy pre veľkosti posteľnej bielizne. Pred nákupom obliečok sa preto vždy oplatí skontrolovať rozmery postele a upraviť veľkosť obliečky, aby ste si zaistili pohodlný spánok. Dobrý výber posteľnej bielizne môže výrazne ovplyvniť kvalitu spánku a celkový komfort v spálni, preto sa oplatí venovať pozornosť dostupným možnostiam a vybrať si tú, ktorá najviac vyhovuje vašim potrebám.
Prispôsobenie veľkosti obliečky konkrétnej posteli a potrebám užívateľa je teda zárukou dobrého spánku, primeraného odpočinku, lepšieho štartu do každého dňa a pohody.

Aké sú najobľúbenejšie veľkosti posteľnej bielizne?

Aké sú najobľúbenejšie typy posteľnej bielizne?

Výber správneho typu posteľnej bielizne môže výrazne ovplyvniť kvalitu spánku a pohodlie v spálni. Na trhu je k dispozícii množstvo rôznych druhov posteľnej bielizne, z ktorých každá má svoje jedinečné vlastnosti a výhody. Nižšie uvádzame najobľúbenejšie typy posteľnej bielizne, ktoré sú medzi zákazníkmi veľmi obľúbené:
1. Bavlnené obliečky – delia sa na dva doplnkové druhy. Bavlna, ktorá je vyrobená z husto tkaného materiálu, ktorý je odolný, ľahký a vzdušný. Je ideálny na letné večery. Saténová bavlna je výnimočne hladká a jemná posteľná bielizeň, ktorá má lesklý vzhľad. Obliečky z bavlneného saténu sú mäkké a príjemné na dotyk.
2. Obliečky z mikrovlákna – Mikrovlákno je syntetický materiál, ktorý je odolný, nenáročný na údržbu a cenovo dostupný. Ideálne pre alergikov.
3. Ľanové obliečky sú prírodné, vzdušné a majú termoregulačné vlastnosti. Je ako stvorená na letné dni, pretože ochladzuje telo.
4. Hodvábna posteľná bielizeň je luxusná a šetrná k pokožke. Má antialergické vlastnosti a v lete chladí a v zime zahreje.
5. Flanelová posteľná bielizeň - Vyrobená z mäkkého materiálu flanelu, táto posteľná bielizeň je teplá a ideálna na chladnejšie obdobie.
6. Bambusové obliečky sú ekologické a majú antibakteriálne vlastnosti. Sú vzdušné a ideálne na letné noci.
Ako vidíte, druhov obliečok je pomerne dosť, preto sa pri nákupe oplatí zvážiť nielen veľkosť obliečky, ale aj druh materiálu obliečky.

Aká posteľná bielizeň je pre deti najlepšia?

Aká posteľná bielizeň je pre deti najlepšia?

Spánok je pre najmenších mimoriadne dôležitý, preto bude výber detskej obliečky dôležitou otázkou. Výber správnej obliečky pre deti je dôležitý, pretože ovplyvňuje nielen komfort spánku, ale aj bezpečnosť a zdravie dieťaťa. Pri výbere detských obliečok dbajte na materiál. Bavlna je najlepšou voľbou, pretože je prirodzená, priedušná a šetrná k detskej pokožke. Vyhnite sa syntetickým materiálom, ktoré môžu dráždiť pokožku.
Pre deti, najmä pre alergikov, sa oplatí zvoliť hypoalergénnu posteľnú bielizeň. Takáto posteľná bielizeň je vyrobená z materiálov, ktoré minimalizujú riziko alergických reakcií. Veľkosť obliečky prispôsobte posteli vášho dieťaťa. Pre bábätká sú najvhodnejšie obliečky vo veľkosti do postieľky a pre staršie deti obliečky v detskej veľkosti, ktoré sa hodia na štandardnú detskú posteľ.
Deťom sa často páči posteľná bielizeň so svojimi obľúbenými kreslenými alebo rozprávkovými postavičkami alebo v ich obľúbenej farbe. Výberom vzorovaných a farebných obliečok, ktoré sa vášmu dieťaťu páčia, vytvoríte útulný a príjemný priestor na spanie.
Detská posteľná bielizeň si často vyžaduje časté pranie, preto sa oplatí vybrať si takú, ktorá je nenáročná na údržbu a dá sa prať v práčke. Pre staršie deti, ktorým sa občas môžu rozliať tekutiny, zvážte posteľnú bielizeň vyrobenú z materiálu, ktorý sa ľahko čistí a je odolný voči škvrnám.

Späť