Aké farby zvoliť do detskej izby?

29.12.2024

Vybrať tie správne farby do detskej izby môže byť fascinujúca, ale aj náročná úloha. Toto rozhodnutie ovplyvní nielen estetiku miestnosti, ale aj náladu a funkčnosť priestoru, kde bude dieťa tráviť veľa času. Preto je dôležité urobiť toto rozhodnutie opatrne, berúc do úvahy veľa faktorov.

Aké farby sú najlepšie do detskej izby? Sú farby v detskej izbe naozaj také dôležité? Oplatí sa zamerať len na farbu stien, alebo možno aj na farby zariadenia? Toto sú určite zaujímavé a pútavé otázky a odpovede na ne nájdete v našom článku nižšie. Presvedčte sa s nami, aké dôležité sú farby v detskej izbe!

Aké farby zvoliť do detskej izby?


V tomto článku:

1. Aké farby zvoliť do detskej izby? Vek a pohlavie dieťaťa

2. Aké farby zvoliť do detskej izby? Preferencie dieťaťa

3. Akú farbu zvoliť do detskej izby? Trvácnosť a bezpečnosť

4. Top 5 najlepších farieb do detskej izby podľa Merkury Marketu!

5. Farby detskej izby - steny alebo nábytok?



Aké farby zvoliť do detskej izby? Vek a pohlavie dieťaťa

Prvým a zásadným faktorom, ktorý treba brať do úvahy, je vek dieťaťa. Bábätká a batoľatá budú potrebovať iné farby ako tínedžeri. Pre bábätká sú často tou najlepšou voľbou svetlé, tlmené farby, ako sú pastely, zatiaľ čo staršie deti môžu mať svoje vlastné preferencie farieb.

Farby v detskej izbe by však nemali byť príliš krikľavé, bez ohľadu na vek vašich detí. Príliš jasné odtiene môžu rozptyľovať dieťa a nadmerne ho stimulovať, čo sa neodporúča pri učení alebo pred spaním. Svetlé, tlmené farby, ako sú pastelové odtiene modrej, zelenej alebo béžovej, môžu vytvoriť pokojné a relaxačné prostredie.

Podľa tradície pohlavie dieťaťa ovplyvnilo výber farieb v detskej izbe, napríklad ružová pre dievčatá a modrá pre chlapcov. Čoraz viac rodičov si však vyberá neutrálne farby, ktoré pristanú dievčatám aj chlapcom, čo umožňuje väčšiu flexibilitu a vyhýbanie sa rodovým stereotypom. Farba stien v detskej izbe by však mala odrážať detskú radosť a chuť do života, rozhodne sem nebudú vhodné pochmúrne sivé alebo nudné hnedé.

Farby do chlapčenskej a dievčenskej izby sa môžu a nemusia líšiť. Veľa závisí od preferencií rodičov a samotných detí.

Aké farby zvoliť do detskej izby? Vek a pohlavie dieťaťa

Aké farby zvoliť do detskej izby? Preferencie dieťaťa

Ak je vaše dieťa dosť staré na to, aby malo svoje vlastné preferencie farieb, stojí za to sa ho opýtať, aké farby alebo vzory by chcelo vidieť vo svojej izbe. To môže pomôcť vášmu dieťaťu cítiť sa viac zapojené do procesu navrhovania svojho priestoru. Ešte dôležitejšie je, že dieťa sa bude jednoducho cítiť lepšie v novej izbe so svojimi obľúbenými farbami.

Tými správnymi farbami do detskej izby sú farby, ktoré sa dieťaťu jednoducho budú páčiť. Dieťa sa môže cítiť zle v miestnosti vymaľovanej v nepriaznivej farbe.

Aké farby zvoliť do detskej izby? Preferencie dieťaťa

Akú farbu zvoliť do detskej izby? Trvácnosť a bezpečnosť

Pamätajte tiež na trvácnosť vybraných farieb. Deti rýchlo rastú a ich chute sa môžu meniť. Preto stojí za to vybrať farby, ktoré budú univerzálne a zostanú relevantné po dlhú dobu. Dobrým nápadom sú preto pastelové odtiene a sivobiela. Ak je dieťa obzvlášť rozmarné a často mení názor, je dobré vymaľovať steny v neutrálnom odtieni sivej alebo bielej a aranžmán doplniť farebným detským nábytkom a doplnkami.

Bez ohľadu na výber farby vždy používajte zdravotne nezávadné farby a povrchové úpravy, ktoré neuvoľňujú škodlivé látky. Pre bábätká a malé deti je obzvlášť dôležité, aby bol priestor bez toxínov.

Akú farbu zvoliť do detskej izby? Trvácnosť a bezpečnosť

Top 5 najlepších farieb do detskej izby podľa Merkury Marketu!

Farby na maľovanie do detskej izby môžu byť poriadne závratné. Z tohto dôvodu naša predajňa pripravila zoznam piatich atraktívnych farieb do detskej izby. Pozrite si naše návrhy a zistite, či vám niektorá možnosť vyhovuje!

Klasická pastelová modrá sa často vyberá do chlapčenských izieb, no môže byť atraktívna aj pre dievčatá. Táto farba je ideálna na vytvorenie pokojného a relaxačného prostredia, ideálneho na spánok a štúdium. Je veľmi obľúbená medzi náterovými farbami do detských izieb.

Ružová je klasická farba pre dievčatá, ale výberom jemných odtieňov ružovej vytvoríte jemnú a očarujúcu dekoráciu izby, ktorá bude vhodná pre bábätká aj staršie deti. Tieto farby detskej izby sa hodia k bielym doplnkom alebo môžu vyzerať skvele ako nábytok k bielym stenám.

Slnečnicová žltá je farba plná energie a optimizmu, vďaka čomu sa hodí do detskej izby. Žiarivo žltý slnečný odtieň môže stimulovať kreativitu a pozitívnu náladu. Ak sa však bojíte, že bude vaše dieťa z takejto farby príliš nadšené, vymaľujte len jednu stenu alebo časť steny v rohu určenom na hru.

Mätový odtieň zelenej je jedným z trendov v interiérovom dizajne a môže byť fantastickou voľbou do detskej izby. Je to pokojná farba, ktorá je vhodná pre chlapcov aj dievčatá. Aj v roku 2023 je mimoriadne módna a jej obľuba neklesá.

Šedá je neutrálna farba, ktorú možno spestriť farebnými akcentmi. Ako základnú farbu stien môžete zvoliť sivú farbu a pridať svetlé alebo pastelové akcenty, ktoré sa dajú ľahko meniť, keď vaše dieťa rastie a menia sa jeho preferencie. Pre takúto kombináciu je najlepšie zvoliť jednu alebo maximálne dve farby do detskej izby, prípadne zaviesť ďalšie farby pomocou doplnkov.

Top 5 najlepších farieb do detskej izby podľa Merkury Marketu!

Farby detskej izby - steny alebo nábytok?

Aké farby do detskej izby vybrať už viete, otázkou však zostáva, v akej podobe sa tam farby objavia. Samozrejme, najjednoduchším spôsobom je vymaľovať steny v miestnosti v príslušnej farbe. Nie je to však jediné riešenie.

Farby môžete do detskej izby vniesť aj pomocou zariadenia. Atraktívne kolekcie nábytku zahŕňajú detské postele, detské skrine, police, regály a písacie stoly pre deti, ktoré sú farebné alebo majú krásne farebné akcenty. V našej predajni Merkury Market nájdete aj takéto modely nábytku s detskou hrou!

Farby detskej izby môžete zvýrazniť aj vhodnými doplnkami. Na túto úlohu sú vhodné najmä textílie: vankúše, prikrývky a farebná posteľná bielizeň.

Späť