Aká je optimálna hrúbka omietky pre vnútorné steny?

05.03.2023

Užitočnosť a multifunkčnosť omietok je určite nespochybniteľná. Omietky chránia steny pred poškodením a nečistotami, plnia aj estetickú úlohu a umožňujú aj správny odvod vlhkosti zo stien. Dôležitý je v tomto prípade nielen typ omietky, ale aj jej hrúbka.

Vhodná hrúbka omietky ochráni steny, aby odolali vlhkosti aj mechanickému poškodeniu. V článku nižšie uvádzame, aká hrúbka omietky je vhodná na steny v interiéri, ako aj aké omietky môžete použiť pri rekonštrukčných a stavebných prácach.


V tomto článku:

1. Aká by mala byť hrúbka omietky v interiéri?

2. Aké omietky je možné aplikovať na steny do interiéru?

3. Sadrové omietky - omietanie stien a pórobetón

4. Cementovo-vápenné omietky - univerzálne riešenie pre rôzne miestnosti

5. Čo môže mať za následok položenie príliš tenkej alebo príliš hrubej omietky?



Aká by mala byť hrúbka omietky v interiéri?

Omietanie vnútorných stien nie je jednoduchá záležitosť a zle položená vrstva omietky môže neskôr spôsobiť problémy. Optimálna hrúbka omietky závisí predovšetkým od druhu omietky.

Najobľúbenejšia sadrová omietka sa kladie tak, aby vrstva bola najviac 30 mm, pri cementovo-vápennej omietke by mala byť hrúbka 40 mm. Rozdiely vyplývajú tak z vlastností omietok, ako aj zo spôsobu kladenia omietok na steny. Pozrite sa, ako presne sa tieto dva typy omietok líšia a ako by sa mali nanášať na steny.

Aké omietky je možné aplikovať na steny do interiéru?

V prípade ak chcete vedieť, ako omietať steny, mali by ste vedieť, aké typy omietok môžete použiť. Dobre zvolená vnútorná omietka vám umožní vytvoriť vhodný podklad pre následné dokončovacie práce.

Nezabúdajte, že vonkajšie omietky majú iné vlastnosti ako vnútorné. Vonkajšie povrchy sú viac vystavené mrazu a vlhkosti, vnútorné povrchy sú náchylnejšie na mechanické poškodenie. Rôzne omietky sa používajú aj na steny a rôzne na stropy.

Sadrové omietky - omietanie stien a pórobetón

Sadra je najobľúbenejší materiál používaný na omietanie. Tieto jedinečné stavebné a renovačné materiály lákajú svojou nízkou cenou a jednoduchou aplikáciou, ako aj tým, že sa s nimi dá ľahko vytvoriť hladký, na pohľad atraktívny povrch. Sadrová omietka sa nanáša v jednej vrstve. Hrúbka vrstvy omietky by nemala presiahnuť 30 mm, najlepšie však maximálne 25 mm. Omietka na stropoch je o niečo tenšia a jej hrúbka býva 15 mm. Jedna vrstva sadrovej omietky by nemala byť tenšia ako 5 mm pri ručnom nanášaní a 8 mm pri strojnom nanášaní.

Na dokonale hladké podklady je možné aplikovať tenkovrstvovú sadru s hrúbkou 3 mm. Tenkovrstvové omietky sa zvyčajne nekladú tam, kde sa vykonáva inštalácia, kvôli ťažkostiam so zakrývaním.

Zloženie sadrových omietok

Hlavnými zložkami sadrových omietok je samozrejme sadra. Okrem toho sa pridáva vápno, zmäkčovadlá a kalibrované kamenivo. Rozmanitosť sadrových omietok uľahčuje výber produktu, ktorý má tie správne vlastnosti, odolnosť a dokonca aj zaujímavú farbu.

Použitie sadrových omietok

Sadrové omietky sa kladú vo väčšine miestností, vyhnite sa však ich ukladaniu tam, kde je vysoká vlhkosť, teda v kuchyni, kúpeľni alebo práčovni. Sadra sa vďaka vytvoreniu jednoliateho hladkého povrchu steny perfektne hodí ako podklad pod maľovanie. Tiež lepenie tapiet na sadrovú omietku bude prebiehať hladko, tento typ povrchovej úpravy stien bude na omietke vyzerať elegantne a esteticky.

Celkom dôležitou výhodou sadry je, že má relatívne krátky čas schnutia. Po nanesení omietky stačí počkať 10 - 14 dní, kým bude stena suchá a pripravená na ďalšie práce.

Spôsoby nanášania sadrových omietok

V prípade veľkých plôch stien (zvyčajne pri dokončovacích prácach alebo generálnych rekonštrukciách) sa sadrové omietky nanášajú pomocou omietacích strojov. Strojové omietky sa nanášajú rýchlo a rovnomerne, čo výrazne urýchľuje všetky práce. Na menšie plochy sa sadrová omietka nanáša ručne a má zvyčajne vyššiu hustotu a dlhší čas schnutia.

Omietky je možné nanášať na steny, keď teplota nie je nižšia ako 5 stupňov a vlhkosť nepresahuje 3%. Ak je potrebné naniesť druhú vrstvu omietky, používa sa princíp „mokré na mokré“. Po dôkladnom vyschnutí (zvyčajne po 14 dňoch) sa omietka napenetruje a pripraví na ďalšie dokončovacie práce.

Cementovo-vápenné omietky - univerzálne riešenie pre rôzne miestnosti

Cementovo-vápenná omietka je popri sadrovej omietke jedným z najobľúbenejších riešení omietania stien. Jej veľkou výhodou je možnosť použitia v miestnostiach, ktoré sú vystavené zvýšenej vlhkosti – v kuchyniach, kúpeľniach, práčovniach či garážach. Vytvára dobrý základ pre maľovanie, tapetovanie, ako aj kladenie obkladov alebo obloženia stien.

V závislosti od podkladu sa používajú dve techniky nanášania tejto omietky - tenká omietka alebo stierka. Vrstva je zvyčajne 15-20 mm a nanášajú sa dve vrstvy na seba.

Zloženie cementovo-vápennej omietky

Jednotlivé druhy cementovo-vápenných omietok sa líšia zrnitosťou kameniva, ktorým býva piesok alebo perlit. Okrem toho sa do zmesi pridávajú prísady, ktoré zlepšujú spracovateľnosť a priľnavosť omietky k podkladu.

Cementovo-vápenná omietka – použitie

Na rozdiel od sadrových omietok vyžadujú cementovo-vápenné omietky väčšiu presnosť pri nanášaní a dokončovaní, najmä keď sa očakáva efekt hladkej steny. Ich doba schnutia je tiež dlhá, dokonca až 4 týždne, no sú to omietky, ktoré sa dajú úspešne použiť doslova všade.

Cementovo-vápenné omietky - spôsoby aplikácie

Cementovo-vápenné omietky sa zvyčajne nanášajú z hotových zmesí. Sú vhodné na ručné aj strojné nanášanie s použitím omietacej jednotky. V prípade ak sa má na omietku klásť obklad, povrch nemusí byť hladený stierkou, dokonca je vhodné omietku urobiť nerovnomernou pre lepšiu priľnavosť dlažby.

Iné druhy omietok

Tradičné omietky sú predovšetkým sadrové a cementovo-vápenné omietky. Možno však použiť aj iné vnútorné omietky: hlinené omietky, tepelnoizolačné omietky, akrylátové omietky a iné. Maximálna a minimálna hrúbka omietky pre konkrétny typ omietky môže byť odlišná. Pred začatím omietacích prác sa vždy oplatí zoznámiť sa s informáciami na štítku, aby ste si dôkladne vybrali hrúbku omietky v závislosti od typu výrobku.

Čo môže mať za následok položenie príliš tenkej alebo príliš hrubej omietky?

Omietka je zodpovedná za odolnosť steny voči mechanickému poškodeniu, vlhkosti a dáva estetické hodnoty. Nesprávna hrúbka omietky, t. j. nanesenie príliš tenkej alebo príliš hrubej vrstvy, môže spôsobiť praskanie a odlupovanie omietky, čo následne zníži úroveň ochrany steny aj estetické hodnoty.

Aby ste sa ochránili pred problémom s praskaním a opadávaním omietky, nezabudnite na odporúčanú hrúbku omietkových vrstiev a na to, aby bol podklad pred začatím omietacích prác riadne pripravený.

Pri dokončovacích prácach by ste mali dbať aj na vhodnú vlhkosť vzduchu a teplotu. Omietku vyberajte aj podľa toho, aká je úprava steny, nie všetky vnútorné omietky sú vhodné napríklad na pokládku ťažkých obkladov alebo obložení stien.

 

Späť