Ako sa starať o záhradu na jeseň

13.09.2021

Leto sa pomaly blíži ku koncu. Jarabina sa červenie medzi mierne zažltnutými listami, záhrada vonia jesennými kvetmi, bylinkami a rastlinami, medzi stromami sa leskne pavučina babieho leta. Hoci si stále užívame príjemné letné večery a zachytávame posledné teplé slnečné lúče, stále viac ľudí si myslí, že jeseň je už za dverami. Záhrada, ktorá nám slúžila počas celých prázdnin ako miesto na oddych, zábavu, odpočinok, stretnutia s rodinou a priateľmi, teraz potrebuje našu starostlivosť. Toto je posledná chvíľa, ako ho pripraviť na nadchádzajúce chladnejšie dni, dažde a prvé mrazy. Listy padajúce zo stromov pripomínajú, že je čas začať jesenné upratovanie! Je načase chrániť stromy, kríky a kvety. Postarajte sa o záhradný nábytok, záhradné bazény, záhradné trampolíny, záhradné grily a všetko vybavenie, ktoré sme v lete používali a nemali by na záhrade zimovať.

Máte obavy, že máte pred sebou veľa práce? Neviete, ako sa na jeseň starať o svoju záhradu a kompostovať listy? Hlavu hore! Máme pre vás sprievodcu, ktorý vám pomôže rýchlo a efektívne upratať vašu záhradu, pripraviť ju na zimu a zvýrazniť jej jesennú krásu.


V tomto článku:

1. Ako chrániť záhradný nábytok pred jesenným dažďom?

2. Chráňte záhradnú techniku ​​a záhradné príslušenstvo

3. Jeseň v záhrade môže byť mrazivá - chráňte rastliny

4. Jesenná výsadba - je to dobrý nápad?

5. Veľké upratovanie - pár slov o tom, čo by sa ešte malo v záhrade robiť.



 

Ako chrániť záhradný nábytok pred jesenným dažďom?

Jeseň je špeciálne ročné obdobie. Na jednej strane je krásne a malebné, na druhej daždivé a chladné. Na jej prahu stojí za to ochrániť nábytok, ktorý ste používali počas celého leta. Je to ideálny čas na jeho očistenie, osvieženie a ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami nadchádzajúcej jesene.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Aké práce sa oplatí robiť?

V prvom rade impregnujte nábytok z dreva, t. J. záhradné lavice, záhradné hojdačky, záhradné stoly a stoličky a záhradné kreslá. Maľovanie, lakovanie alebo voskovanie ochráni drevený povrch pred vlhkosťou. To je obzvlášť dôležité v prípade všetkého toho záhradného nábytku, ktorý bol natrvalo integrovaný do záhradného priestoru a musí v ňom stráviť nielen jeseň, ale aj zimu. Za zamyslenie stoja aj prvky záhradnej architektúry, akými sú: altánky, záhradné domčeky a domčeky na náradie, pergoly, vyžadujú tiež ochranu a impregnáciu, najmä ak sú celé z dreva. Druhou alternatívou a skutočne skvelým riešením pre záhradný nábytok sú kryty/obaly, vytvorené presne na ochranu pred vlhkosťou a chladom. Ak nemôžete počas jesenného dažďa skryť nábytok vo svojom dome, altánku alebo garáži, môžete na ich ochranu použiť obaly.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Zabezpečte záhradnú techniku ​​a záhradné príslušenstvo

Ochrana záhradného náradia a vybavenia, ako sú grily, trampolíny, záhradné hračky, mobilné detské ihriská, by mala začať veľmi dôkladným čistením najmä pôdy, piesku, lístia a prípadnej hrdze. Tá sa najlepšie odstráni drôtenou kefou a potom sa poškodené oblasti pokryjú odstraňovačom hrdze alebo špeciálnym antikoróznym prípravkom. Ani najmenšie stopy hrdze netreba podceňovať, pretože časom môžu viesť až k úplnému zničeniu zariadenia. Opraviť menšie poškodenia je jednoduchšie, ako sa obávať rozsiahleho poškodenia. Toto pravidlo je dobré dodržať. Na jeseň stojí za to upratať všetky záhradné nástroje. Hrable, motyky, záhradné nožnice, kosačky, píly, atď. Ak chcete, aby vám v budúcej sezóne slúžili bez úhony. Vyčistite ich a chráňte pred zimou. Najviac práce si vyžadujú drevené úchytky a držadlá záhradného náradia, ktoré sa pri sezónnych prácach zašpinia. Môžete ich odstrániť brúsnym papierom alebo drôtenou kefou. Po vyčistení nezabudnite ošetriť celý povrch lakom alebo lazúrou na drevo.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Kde uložiť záhradné náradie a vybavenie?

To je otázka, ktorá mnohým vášnivým záhradníkom nedá v noci spať. Na jeseň stojí za zváženie miesto, kde môžu všetky prvky bezpečne zimovať. Odporúčajú sa predovšetkým kovové domčeky na náradie, drevené domčeky na náradie alebo plastové domčeky na náradie. Koniec prázdnin je skvelým časom na nákup takého prvku záhradnej architektúry. Záhradné prístrešky vám uľahčia čistenie a skladovanie všetkého vybavenia, aby vám na jar opäť slúžilo.

 

Špecialista radí!

Na jeseň by mal byť zo záhrady odstránený nábytok, dekorácie a vybavenie. Neoplatí sa odkladať túto aktivitu na poslednú chvíľu.

 

Jeseň v záhrade môže byť mrazivá - chráňte rastliny

Ako pripraviť záhradu na jeseň? Nemôžete zabudnúť na ochranu stromov a kríkov, najmä tých, ktoré sú citlivé na nízke teploty a prízemný mráz. Mnoho druhov rastlín rastúcich v našich záhradách je mrazuvzdorných. Existujú aj také, ktoré vyžadujú špeciálnu starostlivosť a adekvátnu ochranu pred nepriaznivými poveternostnými podmienkami. Ako sa starať o najjemnejšie kvety a kríky? Tu je niekoľko osvedčených tipov, ako sa starať o rastliny a chrániť ich v zime:

• odstráňte spadnuté listy a zvyšky kvetov a konárov;

• uviažte šnúru okolo veľkých kríkov, aby ich padajúci sneh nezlomil;

• po skončení sezóny prikryte jemné rastliny netkanou textíliou;

• zakryte korene rastlín kôrou alebo jedľovými vetvičkami;

• pred nástupom prvého mrazu všetky rastliny výdatne zalejte;

• Odstráňte jednoročné rastliny a uvoľnite miesto novým, napríklad cibuľovým rastlinám.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Jesenná výsadba plodín - je to dobrý nápad?

Koniec leta je ideálnym obdobím roka na výsadbu nových rastlín a presádzanie ihličnanov a vždyzelených rastlín. V tomto ročnom období by mali byť do záhrady vysadené cibuľoviny a okrasné rastliny, ktoré budú kvitnúť na jar. Cibuľky a hľuzy tulipánov, krokusov, narcisov, alebo hyacintov môžu v zemi bezpečne prezimovať. Môžete tiež zasadiť jesenné kvety, ako napríklad cyklámen alebo amarylis. September je ideálnym obdobím na výsadbu okrasných, ihličnatých a ovocných kríkov a stromov. Práce by sa mali naplánovať a vykonať skôr, ako sa objaví prvý mráz, ktorý môže oslabiť novo vysadené rastliny. Nezabudnite, že rastliny vysadené na jeseň sa majú lepšie vďaka oveľa lepším klimatickým podmienkam: viac zrážok, žiadne teplo, kratšie dni a menšie vystavenie intenzívnemu slnku. Rastliny vysadené na jeseň, po skončení zimy a príchode jari, sa krásne zazelenajú a ozdobia interiér záhrady.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Veľké upratovanie - pár slov o tom, čo ešte robiť v záhrade

Ochrana rybníkov a jazierok

Ak máte vo svojej záhrade jazierko alebo rybník vedľa krásnych rastlín, nezabúdajte, že potrebujú aj prípravu na jesenné a zimné obdobie. Rastliny a ryby citlivé na mráz premiestnite do miestnosti s vhodnou teplotou, kde môžu bezpečne prezimovať, chráňte vodnú hladinu sieťou. Takto pripravené vodné nádrže, ktoré v lete zdobia záhradu a dom, budú môcť bezpečne prežiť až do jari.

Kosenie trávnika

Pamätajte si! Trávnik treba kosiť, pokiaľ tráva rastie - často dokonca až do novembra. Pred príchodom zimy by mala byť tráva zastrihnutá do výšky asi 5 cm. Príliš krátke kosenie môže oslabiť odolnosť trávy a poškodiť ju počas mrazov zo zeme. Ak necháte trávu príliš vysokú, môže to spôsobiť choroby. Snehová pleseň je jednou z najbežnejších. Do zoznamu prác na záhrade tiež stojí za to pridať prevzdušnenie trávnika a pravidelné odstraňovanie jesenného lístia.

 

Záhrada- Merkury Market

 

Posledné teplé chvíle

Relaxovať v lúčoch jesenného slnka môže byť naozaj príjemné. Keď sa budete starať o svoju záhradu a dokončíte všetky plánované práce, využite tieto posledné príjemné chvíle v jesennej záhrade. Nezabudnite, že jeseň je magické obdobie roka. Farebné listy, červená jarabina, zlaté slnečnice, babie leto - vytvárajú jedinečnú atmosféru a spríjemňujú relaxáciu v záhrade v tomto ročnom období. Nezabudnite, že o záhradu sa oplatí starať sa po celý rok!


Inšpirujte sa!!!

Rastliny, sadenice

Záhradné hojdačky Záhradné náradie Záhradné altánky a prístrešky
 

 

Späť