3 typy zmien v obývačke - moderné usporiadanie obývačky

21.05.2024

Moderná obývačka je kombináciou vhodnej povrchovej úpravy, vybavenia a doplnkov. Tieto tri aspekty sa navzájom prelínajú a vytvárajú ten správny štýl v miestnosti. Najmódnejšie usporiadanie obývačky bude teda vychádzať z toho, ako tieto tri aspekty do seba zapadajú. Dizajn interiéru sa môže líšiť. Postupom času sa nám niektoré prvky prestanú páčiť a chceme do obývačky zaviesť niečo nové a prekvapivé. Zmeny môžu byť menšie alebo väčšie a ak sa urobia správne, dokážu zmeniť miestnosť naozaj na nepoznanie.

V článku nižšie sa pokúsime vysvetliť tri typy zmien v obývačke. Medzi nimi môžeme rozlíšiť tri jednoduché skupiny – veľké, stredné alebo malé zmeny.

3 typy zmien v obývačke - moderné usporiadanie obývačky


V tomto článku:

1. Usporiadanie modernej obývačky - zmeny v troch rozmeroch

2. Veľké zmeny – povrchové úpravy

3. Stredné zmeny - nábytok

4. Malé zmeny - doplnky

5. Najmódnejšie usporiadanie obývacej izby - malé a veľké zmeny



Usporiadanie modernej obývačky - zmeny v troch rozmeroch

Najmódnejšie usporiadanie obývacej izby vytvára prekvapivé a jedinečné miestnosti. Ak si chcete zariadiť modernú obývačku, nezabudnite si vybrať jeden konkrétny štýl a toho sa držte vo veľkých, stredných aj malých zmenách.

Moderné usporiadanie obývacej izby sa zvyčajne vyznačuje jednoduchosťou a minimalizmom, preto pri zmenách nezabúdajte na pridávanie aj uberanie prvkov. Vďaka tomu bude obývačka v modernom štýle príjemným priestorom, nie chaotickým neporiadkom.

Dekor obývacej izby je ako povrchová úprava, tak aj nábytok a ďalšie dekorácie. Každý z týchto troch aspektov sa dá zmeniť a výmenou určitých prvkov vznikajú zaujímavé úpravy obývačky.

Usporiadanie modernej obývačky - zmeny v troch rozmeroch

Veľké zmeny – povrchové úpravy

Ak vsadíte na zásadné zmeny, určite prehodnoťte vzhľad celej miestnosti, pričom dbajte najmä na povrchovú úpravu. Možno vám už nevyhovuje farba stien a podláh a očakávate naozaj veľké zmeny v aranžmáne? Ak si chcete zariadiť modernú obývačku a zamerať sa na viditeľné zmeny, výmena povrchovej úpravy bude dobrým krokom.

V modernom štýle sú povrchové úpravy skutočne rozmanité a nepanuje tu nuda ani monotónnosť. Možností je naozaj veľa.

Najobľúbenejšie povrchové úpravy podláh sú panely, laminátové aj vinylové. Toto sú odolné možnosti, ktoré umožňujú atraktívnu a odolnú podlahu. Laminátové panely zvyčajne imitujú farby a vzory prírodného dreva (od veľmi svetlých odtieňov až po tie najtmavšie), vinylové panely sú schopné imitovať aj iné materiály (kameň, betón, keramické dlaždice).

V moderných obyvačkách sa dizajnéri už niekoľko sezón nevyhýbajú keramickým dlaždiciam. Nie sú také teplé a príjemné na chôdzu ako panely, ale sú estetické a ľahko sa udržujú v čistote. Okrem panelov a dlaždíc sa používajú aj podlahové krytiny a dosky z prírodného dreva.

Steny sú zasa miestom pre nátery, často v rôznych, naozaj pestrých farbách. Steny môžu byť tiež dokončené tapetou alebo zaujímavým obkladom stien: lištami, dreveným obkladom alebo čalúnenými panelmi. Každý z týchto spôsobov má rôzne vzory a farby.

Usporiadanie obývačky by malo byť zaujímavé, estetické, no predovšetkým praktické. Pri navrhovaní interiéru a premýšľaní nad povrchovou úpravou sa zamerajte na riešenia, ktoré budú originálne, ale aj oku lahodiace.

V menších interiéroch skúste zvoliť svetlé povrchové úpravy a svetlé farby, ktoré priestor opticky zväčšia. Radšej sa vzdajte tmavých farieb, ktoré môžu urobiť obývačku tmavou, zdrvujúcou a zdanlivo neprehľadnou.

Stredné zmeny - nábytok

Ak si chcete zariadiť obývačku, no páči sa vám súčasná úprava, je lepšie zvoliť stredné zmeny, teda výmenu zariadenia alebo zmenu ich usporiadania.

Obývacia izba môže byť vybavená niekoľkými spôsobmi. V každej obývačke sa však bude hodiť nejaký ten oddychový nábytok – obývačková sedačka, rohová sedačka alebo pohodlný gauč. Výmena takéhoto kusu nábytku môže byť hitom pri zmene usporiadania v obývačke.

Sedačka alebo rohová sedačka v novej prekvapivej farbe zaručí jedinečnú zmenu v dekore obývačky. V moderných minimalistických aranžmánoch má zvyšok zvyčajne tlmenú farbu - sivú, bielu alebo béžovú. Moderné energetické obývacie izby zase používajú veľmi žiarivé produkty v žltej, oranžovej alebo zelenej farbe.

Oplatí sa vybaviť obývačku aj ďalším obývačkovým nábytkom: vitríny, regály, komody, skrine. Vhodné zariadenie vnesie do aranžmánu zaujímavý charakter, vďaka ktorému sa obývačka stane miestom nielen funkčným, ale aj estetickým. Mnoho ľudí si vyberá nábytok vyrobený z dreva alebo v odtieni a farbe prírodného dreva. Takéto výrobky interiér zahrejú a zútulnia. V moderných, minimalistických obývačkách sa bude hodiť biely nábytok s povrchovou úpravou vo vysokom lesku.

Stredné zmeny - nábytok

Malé zmeny - doplnky

Najmódnejšie usporiadanie obývačky sa dá dosiahnuť aj malými zmenami, teda výmenou doplnkov. Ak si chcete zariadiť modernú obývačku a nemáte chuť vymieňať nábytok alebo robiť povrchové úpravy, rovnako dobre poslúži aj výmena doplnkov.

Nové doplnky osviežia usporiadanie obývačky rýchlym a pomerne lacným spôsobom. Vďaka doplnkom môžete zaviesť iný štýl alebo úplne zmeniť charakter interiéru. Výmena príslušenstva vám umožní zmeniť dekor obývacej izby, kde je povrchová úprava a vybavenie celkom univerzálne, teda do tlmených farieb. Napríklad v prípade svetlej pohovky alebo obzvlášť dekoratívnej úpravy takáto výmena nemusí priniesť požadovaný efekt.

Rôzne štýly interiérového dizajnu sa vyznačujú rôznymi aspektmi. Vďaka doplnkom do zdanlivo minimalistického a nudného interiéru vnesiete tú správnu náladu a charakter, farby či motívy výrazné pre daný štýl a vytvoríte tak tie najmódnejšie aranžmány obývačky.

Hľadajte nápad usporiadania obývacej izby pomocou doplnkov prehliadaním konkrétnych štýlov interiéru. Nezabúdajte, že dôležitým prvkom obývačky je funkčnosť a estetika, takže ak niečo pridáte, ostatné doplnky uberte, aby bolo usporiadanie konzistentné a nepôsobilo ohromujúcim a neprehľadným dojmom.

Najmódnejšie usporiadanie obývacej izby - malé a veľké zmeny

Ak si chcete zariadiť modernú obývačku, nebojte sa zmien. Tie môžu mať rôzny rozsah – malé, stredné alebo veľké – a každá zmena vám pomôže vytvoriť niečo nové a jedinečné. Dovoľte si navrhovať a experimentovať a nájdite si dokonalý štýl interiérového dizajnu pre seba.

Späť