Útulná levanduľová provensálska záhrada - navrhujeme, ako ju zariadiť!

19.03.2023

Provensálska záhrada je čarovný priestor, ktorý vonia levanduľou, čerstvým rozmarínom a aromatickým tymiánom. Je to útulné, a zároveň idylické a mimoriadne atmosférické miesto oddychu a relaxu. Priestor vyžarujúci pozitívnu energiu, kde nájdete pokoj, rovnováhu a harmóniu.

Dláždené kamenné chodníky udržiavané v tlmených farbách, hlinené nádoby, hojdacie siete a hojdačky natiahnuté medzi stromami, drevený alebo ratanový nábytok sú len niektoré z prvkov provensálskeho záhradného dizajnu.

Ak vás zaujíma, ako zariadiť záhradu v provensálskom štýle, odporúčame vám prečítať si článok. Pomôžeme vám znovu navodiť čarovnú atmosféru Provence vo vašej domácej záhrade. Povieme vám, aké zostavy záhradného nábytku, prvky drobnej záhradnej architektúry, rastliny, doplnky a príslušenstvo dokonale zapadajú do rámca štýlu. Zariaďte si s nami vašu vysnívanú záhradu!

Záhradná architektúra- Merkury Market


V tomto článku:

1. Provensálsky štýl – pôvod

2. Provensálsky štýl - vlastnosti provensálskej záhrady

3. Farby v záhradách v štýle Provence?

4. Usporiadanie záhrady v štýle Provence - ideálne miesto na oddych

5. Záhradný nábytok na úpravu provensálskej záhrady

6. Záhrada v provensálskom štýle - najkrajšie rastliny a dekorácie



Provensálsky štýl – pôvod

Provensálsky štýl pochádza zo slnečného južného Francúzska, kde na rozľahlých poliach kvitnú dlhé rady levandule, v záhradách voňajú aromatické bylinky a úzke kamenisté uličky vás vrátia späť v čase, vďaka čomu sa zdá, že život plynie pomalšie a pokojnejšie. Táto očarujúca geografická krajina je už roky cieľom turistických výletov a jej klíma sa ochotne napodobňuje v interiéroch domov, záhrad a balkónov po celom svete.

Hoci je Provensálsko srdcom Francúzska, jeho záhrady sa v žiadnom prípade nepodobajú na tie typicky francúzske, ktoré sa vyznačujú výnimočnou symetriou, opakovaním a poriadkom. V provensálskej záhrade nie je miesto pre dokonale strihané živé ploty a pravidelné, zložité kvetinové záhony, dokonale zložené a upravené kvetinové záhony a dokonca aj uličky.

Provensálska záhrada je vidiecka záhrada, na prvý pohľad idylická, trochu divoká a chaotická. V tomto zdanlivom chaose je však jedinečné čaro, ktoré uprednostňuje chvíle oddychu a relaxu.

Záhradná architektúra- Merkury Market

Provensálsky štýl - vlastnosti provensálskej záhrady

Ak si chcete zariadiť záhradu v provensálskom štýle, nezabudnite skontrolovať, aké sú jej hlavné a charakteristické črty. V úprave provensálskych záhrad márne hľadať strnulý poriadok, geometrické záhradky a prehnaný prepych. Prvé husle tu hrá prirodzená náročnosť pozemku, voľný charakter stylingu a zachovanie idylky v každom detaile.

Záhradu v štýle Provence tvoria husté húštiny, pokryté kamennou bridlicou, kľukaté uličky, jazierka a rybníky ukryté v zákutiach, intímne záhradné lavičky, romantické záhradné hojdačky, prvky zo surového kameňa, keramické vázy, keramické črepníky a amfory. To všetko spolu vytvára štýl a atmosféru Provence.

V provensálskej záhrade nájdete mierne náhodne usporiadané stromy a kríky, pohodlný záhradný nábytok zdobený mäkkými vankúšmi v pastelových farbách. Táto pokojná farebná schéma prispieva k relaxácii a oddeleniu myšlienok od každodenných problémov.

Farby v záhradách v štýle Provence?

Provensálske záhrady nie sú okázalé, márne hľadať kvety v intenzívnej červenej, žltej, oranžovej a ostroružovej farbe. To však neznamená, že paleta záhradných farieb je tu chudobná. Veľkolepá záhrada z ďalekého Provensálska poteší kompozíciami v pastelových odtieňoch fialovej, ružovej, bielej a modrej.

Hoci v provensálskej záhrade nie sú výrazné kontrasty, jej úprava nie je vôbec nudná. Práve naopak – vďaka šikovnej kombinácii rastlín s jemnými pastelovými farbami a atmosférickými prvkami drobnej záhradnej architektúry môžete vytvoriť skutočne rozkošnú krajinu, ktorá vás nabáda k blaženému oddychu v lone prírody.

Pre vytvorenie ucelenej kompozície v provensálskom štýle je dobré zamerať sa na prirodzenosť nielen u rastlín, ale aj materiálov zdobiacich záhradu, nábytku, doplnkov a textílií.

Záhradná architektúra- Merkury Market

Usporiadanie záhrady v štýle Provence - ideálne miesto na oddych

Provensálska záhrada je zóna, ktorá by podľa definície mala vytvárať ideálne miesto na oddych, oddelené od vonkajšieho sveta, vytvárajúce azylový dom pokoja a pohody. Predtým, ako budete premýšľať o usporiadaní, nábytku a doplnkoch, nezabudnite pripraviť miesto pre záhradu čo najlepšie. To je pri tomto type stylingu veľmi dôležité.

Pozemok môžete skúsiť osadiť vysokým živým plotom alebo hustými kríkmi, ktoré vám zaručia súkromie a ticho. Nesnažte sa ich strihať príliš geometricky, provensálska záhrada by mala byť ako vidiecka záhrada prirodzená a trochu divoká. Keď si zorganizujete celý priestor, môžete sa pustiť na jeho zariadenie.

Záhradný nábytok na úpravu provensálskej záhrady

Ako sme už spomínali, provensálska záhrada je miestom, kde kolujú prírodné materiály. Pri výbere záhradného nábytku a doplnkov by ste mali na to pamätať. Ak chcete zachovať provensálsky štýl v celom aranžmáne, sa môžete rozhodnúť zvoliť drevený záhradný nábytok, maľovaný na bielo alebo nábytok zo svetlého syntetického ratanu, prípadne štylizovaný do rustikálneho vzoru.

Nevyberajte si nábytok s modernými dizajnovými tvarmi, tieto, hoci sú elegantné, v provensálskom usporiadaní nebudú fungovať. Vyberte si radšej záhradné lavičky, klimatické hojdačky, alebo napríklad pohodlné záhradné kreslá pokryté mäkkými vankúšmi. Ak to podmienky a lokalita dovolia, môžete si vybrať altánok alebo záhradný domček. Tieto prvky drobnej architektúry dokonale zapadajú do rámca provensálskeho štýlu.

Kvety- Merkury Market

Záhrada v provensálskom štýle - najkrajšie rastliny a dekorácie

Nespornou kráľovnou provensálskej záhrady je francúzska levanduľa. V záhradkárskych predajniach nájdete veľa odrôd, my však odporúčame levanduľu úzkolistú, ktorá je mimoriadne odolná voči rôznym poveternostným podmienkam a vďaka tomu sa bude skvele hodiť do našej klímy.

Rastlinu je najlepšie vysádzať na viditeľné miesta, čím vytvoríte charakteristické provensálske záhony. V provensálskej záhrade nesmú chýbať aromatické bylinky, t. j.: rozmarín, majorán, estragón, tymian, oregano a petržlenová vňať.

Ak chcete svoje rastlinky efektívne vystaviť, vysádzajte bylinky vo väčších skupinách do hlinených kvetináčov. Pri výbere rastlín pamätajte na tie menej obľúbené. Vyberte si kvitnúce rastliny ako sú: vresy a vresovce, šalvia, echinacea purpurová, kocúrnik obyčajný, okrasné trávy a perovskia. Posledná menovaná je pomerne nepopulárna trvalka, no stojí za pozornosť. Má jemný habit a intenzívne modré kvety, ktoré sa oplatí mať vo vašej záhrade.

V záhrade sa oplatí zariadiť miesto, ktoré najmä v horúcich slnečných dňoch prinesie príjemný tieň a chládok. Kam sa schovať pred intenzívnymi lúčmi slnka v záhrade v provensálskom štýle? Samozrejme, pod rozprestierajúcimi sa stromami a kríkmi sú najobľúbenejšie: buxusy, stĺpovité hrabovce, borievky, buddleia, popínavky.

Nezabúdajte, že vegetáciu typickú pre južné Francúzsko nájdete lepšie na dobre osvetlených pozemkoch s ľahkou a priepustnou pôdou, ktorá jej poskytne optimálne podmienky pre rozvoj.

Starostlivo vybrané stromy a kríky, pohodlný záhradný nábytok, ucelené doplnky a príslušenstvo v provensálskej záhrade vás zavedú priamo do ďalekého francúzskeho Provensálska, kde pocítite idylku tohto jedinečného miesta.

Záhrada v štýle Provence je vynikajúcou ponukou pre ľudí, ktorí si cenia predovšetkým pohodlný odpočinok v intímnych podmienkach.

 


 

Inšpirujte sa!


Ako si vyrobiť vankúše na nábytok z paliet


Pranie vankúšov


Akú impregnáciu dreva by ste si mali zvoliť? 5 vybraných produktov


 

Späť