Ako sa starať o koi ryby v jazierku?

06.05.2023

Atraktívne jazierka sa v domácich záhradách objavujú čoraz častejšie. Do väčších nádrží sa s nadšením púšťajú ryby a jedným z najobľúbenejších druhov tu bude nepochybne japonský kapor. Avšak skôr, ako zavediete ryby do svojho jazierka, mali by ste sa pozrieť na požiadavky týchto zvierat a prečítať si informácie o ich chove. Vďaka tomu bude chov koi kaprov skvostom v záhrade.

O rybích obyvateľov jazierka by sa malo dobre starať. Vďaka dobrej starostlivosti v záhradnom jazierku sa budú ryby cítiť dobre a odvďačia sa vám krásnym vzhľadom.

Ako sa starať o koi ryby v jazierku?


V tomto článku:

1. Prečo sú kapre koi v jazierkach tak populárne?

2. Aké požiadavky majú kapre koi?

3. Čím sa koi kapre kŕmia? Ako vypadá kŕmenie rýb?

4. Aké sú najobľúbenejšie druhy koi rýb?

5. Aké sú choroby japonského kapra?

6. Aké je zimovanie koi rýb v nádržiach?

7. Aké ďalšie druhy rýb budú vhodné do jazierok?



Prečo sú kapre koi v jazierkach tak populárne?

Popularita koi v posledných rokoch výrazne vzrástla. Ryby sú krásne, vo vode sa pohybujú s výnimočnou gráciou a ich farby vnášajú do úpravy jazierka život a dynamiku. Starostlivosť o ne tiež nie je prehnane zložitá, takže na chov rýb nepotrebujete veľa skúseností ani vedomostí.

Pred kúpou prvej ryby sa však uistite, že je vaše jazierko správne pripravené. Poskytnutie správnych podmienok zabezpečí, že ryby nebudú vyžadovať toľko starostlivosti. Ryby umiestnené do jazierka, ktoré sa tam budú cítiť dobre, budú menej vystavené chorobám a budú aktívnejšie.

V prípade jazierka sa oplatí vedieť aká je teplota vody, je dobré dbať na vhodnú hĺbku jazierka a veľkosť vodnej nádrže. Priestor je pre koi rybky dôležitý, takže v prípade príliš malých jazierok nebude chov možný.

Prečo sú kapre koi v jazierkach tak populárne?

Aké požiadavky majú kapre koi?

Pred začatím chovu si pozorne prečítajte požiadavky rýb. Koi sú pomerne veľké ryby, preto by ste im mali dopriať dostatok priestoru. Predpokladá sa, že jeden kapor potrebuje asi meter kubický vody. Chov koi kaprov je teda možný v prípade stredných alebo veľkých vodných nádrží.

Dôležitá je aj hĺbka vody v nádrži. Jazierko, kde sa majú chovať koi, by malo byť hlboké aspoň dva metre. Táto hĺbka umožní rybám pokojne prezimovať.

Optimálna teplota vody v nádrži by mala byť 15 - 25 stupňov. Zaobstarať by ste si mali aj UV lampu a prevzdušňovacie zariadenie. Voda v nádrži s koi jazierkom by mala byť dobre prevzdušnená a čistá.

Pri plánovaní úprav jazierka musíme pamätať aj na výsadbu vodných rastlín. V jazierku s rastlinami sa budú ryby cítiť oveľa lepšie.

Nezabudnite tiež pokryť dno jemnozrnným štrkom. Nepoužívajte však piesok, pretože koi nemajú radi mútne dno.

Po úprave jazierka, výsadbe rastlín a naplnení nádrže vodou nezavádzajte okrasné ryby hneď. Rovnako ako u iných rýb, vrátane tých chovaných v akváriu, voda v nádrži by mala odstáť.

Čím sa koi kapre kŕmia? Ako vypadá kŕmenie rýb?

Mnoho ľudí sa pýta, ako kŕmiť koi ryby. Kŕmenie koi rýb nie je náročné, najlepšie je použiť hotové zmesi určené pre tieto ryby. Zvieratá sú vlastne všežravce, svoj jedálniček im môžete obohatiť o larvy hmyzu a slimákov.

Pri kŕmení dávajte pozor, aby ste ryby neprekŕmili. V tejto veci je dobré spoľahnúť sa na informácie, ktoré sú obsiahnuté na etikete kupovanej potraviny. Vďaka tomu môžete množstvo krmiva prispôsobiť hmotnosti a počtu rýb, ktoré máte. Nadmerné množstvo potravy ryby nemusia zožrať a budú plávať vo vode – v tomto prípade bude potrebné jazierko čistiť častejšie. Prekŕmené ryby budú tiež náchylnejšie na choroby.

Pri poklese teploty vody treba kŕmenie rýb obmedziť. Pri teplote vody nižšej ako 9 stupňov by sa kŕmenie nemalo robiť vôbec.

Aké sú najobľúbenejšie druhy koi rýb?

Koi sú vo všeobecnosti veľké ryby. Môžu dosiahnuť 50 až 90 cm na dĺžku. Rovnako ako ostatné kaprovité majú dlhú chrbtovú plutvu a ústa s fúzmi.

To, čo odlišuje koi kapry a robí ich tak populárnymi, je ich jedinečné sfarbenie. Koi ryby môžu byť naozaj jedinečne sfarbené a farby a usporiadanie farieb je úchvatné.

Jedinečnosť rýb prinútila chovateľov staviť na tento druh a v rámci druhu bolo rozlíšených niekoľko zaujímavých odrôd. Na šľachtenie sa zvyčajne vyberajú tri základné odrody:

  • základná odroda koi s matnými šupinami;
  • Doitsu - s pomerne hladkou pokožkou s niekoľkými zrkadlovými šupinami;
  • Ginrin - úplne pokryté zrkadlovými šupinami.

Vznikli aj odrody s výraznými farbami. Najobľúbenejšia je jednoznačne odroda kohaku, kde sú na bielom podklade naaranžované červené fľaky v rôznych, často fantazijných vzoroch.

Aké sú choroby japonského kapra?

Koi ryby sú jedným z najobľúbenejších druhov chovaných v jazierkach. V dobrých podmienkach jazierka sa ryby dožívajú až 50 rokov!, takže budú skvelým spoločníkom pri záhradnom oddychu.

Kapry patria k nepôvodným druhom okrasných rýb, preto by sa nemali chovať s inými rybami, od ktorých sa môžu nakaziť chorobami bežnými v našom pásme. Tieto choroby môžu byť prirodzené a nie sú zvlášť nebezpečné pre pôvodné druhy, ale pre koi môžu byť dokonca smrteľné.

Pravidelne kontrolujte zdravotný stav a kondíciu svojich rýb. Ak spozorujete rušivé príznaky, ako je dusenie, zmena farby na váhe, nesprávne plávanie, ihneď sa poraďte so svojím veterinárom.

Okrem chorôb môžu pre ryby predstavovať hrozbu aj iné živočíchy, najmä mačky, líšky a dravé vtáky. Ak sa bojíte útoku týchto zvierat na vašu farmu, chráňte svoje jazierko sieťkou. Dobré je zainvestovať aj do pevného oplotenia pozemku a postarať sa o prirodzený kryt rastlín – jazierko bude pre ryby bezpečnejšie.

V prípade nevhodného prostredia môže dôjsť k mnohým ochoreniam. V prípade plytkého, zaneseného alebo málo prevzdušneného jazierka sa choroby môžu rozvíjať častejšie a majú drastickejší priebeh. Prevencia je vždy lepšia ako liečba, preto nezabúdajte na pravidelné čistenie jazierka a zabezpečte v ňom dostatok vzduchu. Jednoduchšie chovať ryby bude tiež vo veľkom rybníku.

Aké je zimovanie koi rýb v nádržiach?

Aké je zimovanie koi rýb v nádržiach?

Koi kapry sú druhy, ktoré dokážu v jazierku ľahko prezimovať. Nezabúdajte však na patričnú hĺbku – na prezimovanie sú vhodné jazierka s hĺbkou aspoň dva metre. V správnej veľkosti jazierka sa ryby budú môcť sústrediť na dne, kde teplota vody dosahuje cca 5 - 6 stupňov.

Počas zimovania ryby nekŕmte, ale dbajte len na správne prevzdušnenie jazierka. Dobre udržiavané jazierko bude miestom, kde ryby bez problémov prezimujú.

Pri zimovaní rýb je podstatná hĺbka jazierka, no nezabudnite sa postarať aj o prísun vzduchu. Uistite sa, že použijete plaváky na hladine vody skôr, ako padne mráz a jazierko bude pokryté ľadom.

Aké ďalšie druhy rýb budú vhodné do jazierok?

Nie každý si môže dovoliť dostatočne veľké a hlboké jazierka, to však neznamená, že sa musí vzdať myšlienky chovu okrasných rýb. Mali by ste sa však hneď vzdať nádeje na chov väčších druhov – pamätajte na to, že ryby (vrátane koi) by mali mať pre seba správne množstvo vody. Čím väčšie ryby, tým viac vody potrebujú.

Okrem koi môžete chovať amury, jesetery (tie vyžadujú hlboké nádrže) a orfy, jedinečné plemeno. Obľúbené sú aj drobné lopatky.


Inšpirujte sa!


Pohodlná rekreačná záhrada. ako zorganizovať relaxačnú zónu v záhrade?


Malá mestská záhrada - útulná relaxačná zóna


Starostlivosť o trávnik v lete


 

Späť