Čo ovplyvňuje cenu nábytku?

27.04.2023

Cena nábytku, ktorý je dostupný na trhu, sa medzi jednotlivými modelmi často výrazne líši, a to aj vtedy, keď sú si produkty zdanlivo podobné. To je obzvlášť viditeľné v prípade veľkého nábytku: obývacie steny a súpravy nábytku do kuchyne. Prečo taký veľký cenový rozdiel? Ide cena vždy ruka v ruke s kvalitou a životnosťou? Na tieto otázky sa pokúsime odpovedať v nasledujúcom článku. Preto, ak stojíte pred problémom so zariadením obývačky alebo uvažujete nad kúpou kuchynského nábytku, určite si overte, od čoho závisia ceny nábytku. Uľahčí vám to rozhodovanie o nákupe v budúcnosti.

Čo ovplyvňuje cenu nábytku?


V tomto článku:

1. Od čoho závisí cena nábytku?

2. Ktoré materiály sú lacnejšie a ktoré drahšie?

3. Nábytková doska - ekonomické riešenie

4. Prírodné drevo ako nábytkový materiál

5. Prečo je nábytok na mieru drahší?

6. Prečo je taký veľký rozdiel v cenách kuchynského nábytku?

7. Cena kuchyne a cena kuchynských dosiek

8. Cena nábytku vs. cena za návrh kuchyne – čo by ste mali vedieť?

9. Od čoho ešte môže závisieť cena nábytku?



Od čoho závisí cena nábytku?

Vysoké ceny nábytku neprichádzajú z ničoho nič. Náklady na nákup nábytku môžu byť ovplyvnené mnohými faktormi, niektoré sú zreteľnejšie ako iné. Konečná cena nábytku bude pozostávať z množstva prvkov, oplatí sa vedieť, od čoho sa cena odvíja - vďaka tomu sa môžete chrániť pred zbytočnými výdavkami a rozhodnúť sa pre kvalitný výrobok za nižšiu cenu. Cena nábytku je určená predovšetkým cenou materiálov, z ktorých je nábytok vyrobený. Cenu môže ovplyvniť aj prestíž výrobcu, štýl výroby nábytku a prispôsobenie sa aktuálnym módnym trendom. Aj poloha predajného miesta ovplyvňuje cenu.

Od čoho závisí cena nábytku?

Ktoré materiály sú lacnejšie a ktoré drahšie?

Obrovskú časť ceny nábytku bude tvoriť cena samotných materiálov. Je to veľmi jednoduché – čím lacnejšie materiály, tým lacnejší produkt z nich bude vyrobený. Malo by sa však pamätať na to, že lacné materiály sú zvyčajne menej kvalitné, takže lacný materiál nevytvorí veľmi kvalitný produkt.

Nábytková doska - ekonomické riešenie

Jedným z lacnejších materiálov, ktoré sa používajú na výrobu nábytku, bude určite nábytková doska. Najbežnejšia laminovaná drevotrieska je taká odolná a trvácna, že bez problémov poslúži niekoľko rokov v dome či byte a zároveň náklady na jej výrobu sú dostatočne nízke na to, aby nábytok z nej nebol drahým variantom. Cena dosky môže tiež kolísať – čím hrubšia, tým drahšia, samozrejme. V cene dosky a teda neskoršieho nábytku je aj typ lamina. Matný nábytok bude lacnejší ako ten s vysokým leskom.

Prírodné drevo ako nábytkový materiál

Oveľa drahšou možnosťou bude prírodné drevo. Nábytok z prírodného dreva môže byť dokonca niekoľkonásobne drahší ako zodpovedajúce modely z laminovanej dosky. Cena dreveného nábytku bude závisieť od druhu stromu, z ktorého boli dosky získané. Smrek tu bude určite najlacnejšou možnosťou, zatiaľ čo dub sa môže ukázať ako jeden z drahších druhov. Drahé budú aj exotické druhy ako mahagón alebo teak. Cena tu súvisí s tvrdosťou dreva, a teda s jeho odolnosťou a náročnosťou na jeho spracovanie. Tvrdé drevo (dub, buk, hrab, kokos, eben) vyžaduje viac práce, čo generuje dodatočné náklady, čím sa zvyšuje konečná cena nábytku. Na druhej strane mäkké drevo (lipa, topoľ) sa bude ľahšie spracovávať, čím sa zníži pracnosť pri výrobe daného kusu nábytku.

Prečo je nábytok na mieru drahší?

Pri navrhovaní interiérov a najmä pri navrhovaní kuchyne je často jedným z riešení, ktoré možno zvoliť, umiestniť do miestnosti nábytok na mieru. Ide o veľmi žiadanú možnosť – nábytok na mieru sa ideálne hodí pre danú situáciu a preferencie užívateľov, no táto vymoženosť je drahá. Nábytok na mieru môže byť aj niekoľkonásobne drahší ako hotové nábytkové zostavy. Existuje veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu nábytku na mieru. Rovnako ako v konfekčnom nábytku, veľkú časť ceny bude tvoriť cena samotných materiálov. Nábytok vyrobený na mieru z kvalitných materiálov bude drahší ako napríklad z tenšej nábytkovej dosky. V cene nábytku na mieru by mala byť okrem ceny materiálov okrem iného aj cena práce a návrhu. Nábytok na mieru má aj napriek vysokej cene stále veľa priaznivcov vďaka dokonalému prispôsobeniu sa danej interiérovej situácii.

Prečo je taký veľký rozdiel v cenách kuchynského nábytku?

Cena kuchynského nábytku, ako zostáv, tak aj jednotlivých kuchynských skriniek, sa môže skutočne výrazne líšiť, a to aj pri podobných rozmeroch a vzhľade nábytku. Tu je dôležitá okrem materiálov aj cena napríklad zásuviek, ktoré sú rozhodne drahšie ako dvierka či výklenky. Ak má teda kuchyňa veľa zásuviek, vyjde to drahšie ako podobne veľká zostava len s dvierkami.

Cena kuchyne a cena kuchynských dosiek

Ceny kuchyne sú aj cenami kuchynských dosiek. Korpusy kuchynského nábytku sa zvyčajne vyrábajú z tenšej, teda lacnejšej dosky alebo tenšej drevenej dosky. Pracovné dosky sú o niečo hrubšie výrobky, takže ich cena bude určite vyššia. Kamenné, mramorové alebo žulové dosky môžu tiež stáť veľa, takže typ dosky určí cenu celej kuchyne.

Cena kuchyne a cena kuchynských dosiek

Cena nábytku vs. cena za návrh kuchyne – čo by ste mali vedieť?

V prípade kuchynského nábytku sa oplatí vedieť, že náklady na kuchyňu nie sú len cenou samotného nábytku, ale aj cenou premerania miestnosti, návrhu interiéru a výberu tých správnych produktov pre seba. Návrh kuchyne stojí peniaze a cenu za služby sa tiež oplatí zahrnúť do ceny samotného kuchynského nábytku do konečných nákladov na kuchyňu. Tieto náklady sa však dajú znížiť tým, že sa rozhodnete napríklad si kuchyňu zmerať sami, navrhnúť miestnosť a rozloženie zariadenia sami.

Od čoho ešte môže závisieť cena nábytku?

Cena nábytku je predovšetkým cena materiálu a práce. Existuje však veľa faktorov, ktoré ovplyvňujú cenu nábytku. To môže zahŕňať aj miesto, kde sa nachádza predajné miesto. Vo vyspelejších provinciách bude nábytok drahší ako vo zvyšku krajiny. Môže sa teda ukázať, že o niekoľko desiatok kilometrov ďalej bude cena nábytku nižšia a jeho preprava bude zisková. To platí najmä pre nábytok vyrobený na mieru.


Inšpirujte sa!


Ktoré komody si vybrať pre deti a prečo?


Drevený kávový stolík - do akých interiérov sa hodí?


Malá hosťovská izba - ako ju zariadiť? Navrhujeme, čo by malo byť v hosťovskej izbe


 

Späť