Čo je styrobetón (polystyrénový betón)?

09.04.2023

Moderné stavebné materiály musia spĺňať mnoho rôznych požiadaviek. Trvácnosť, dobrá tepelná a zvuková izolácia, odolnosť proti baktériám, plesniam, vlhkosti a škodcom, ako aj požiarna odolnosť sú len niektoré z nich. Medzi unikátnymi stavebnými materiálmi určite nájdete styrobetón, ktorý svojimi vlastnosťami dokáže naozaj zaujať.

Styrobetón je moderný stavebný materiál. Vlastnosti styrobetónu ho robia mimoriadne ceneným. Stojí za to venovať pozornosť najmä vtedy, keď hľadáte odolné, no ľahké a odolné riešenie s dobrými tepelno- a akustickými izolačnými vlastnosťami.

Podlahy- Merkury Market


V tomto článku:

1. Styrobetón - čo je to vlastne za materiál?

2. Vlastnosti polystyrénového betónu

3. Použitie styrobnetónu

4. Kedy je styrobetón zlý nápad?

5. Výhody polystyrénbetónu a jeho použitie namiesto tradičného betónu

6. Moderný a jedinečný stavebný materiál - polystyrénbetón

7. Aká je správna hrúbka polystyrénbetónu?

8. Doba schnutia polystyrénového betónového poteru



Styrobetón - čo je to vlastne za materiál?

Styrobetón je jedným z najmodernejších stavebných materiálov, ktorý nie je ničím iným ako zmesou cementu a polystyrénu. Polystyrénový betón sa často označuje aj ako ľahký betón, pretože jeho hmotnosť je oveľa nižšia ako v prípade tradičného betónu. Zloženie polystyrénového betónu je mimoriadne jednoduché. Zmes pozostáva z: vody, polystyrénového granulátu a cementu, ako aj špeciálnej prísady, ktorá zaisťuje vhodnú hustotu. Styrobetón môže mať dve formy. Predáva sa najmä vo forme hotovej zmesi, ktorá sa mieša s vodou v miešačke na betón alebo pomocou stavebnej miešačky v menších nádobách. Je tiež možné zakúpiť len polystyrénový granulát, ktorý sa následne kombinuje s ostatnými prísadami vo vhodných pomeroch. na trhu sú dostupné aj hotové polystyrénbetónové prvky, ktoré sa následne spájajú do vhodného celku. Namiešaný polystyrénový betón má formu hotovej zálievkovej hmoty, ktorá sa po vysušení stáva mimoriadne tvrdou a odolnou.

Vlastnosti polystyrénového betónu

Vďaka jedinečným vlastnostiam polystyrénového betónu tento materiál ocenili stavitelia a ochotne ho použili v rôznych situáciách. Vďaka týmto vlastnostiam sa polystyrénový betón používa v rôznych fázach výstavby budov. Pozrite sa, aké sú najdôležitejšie a najzaujímavejšie vlastnosti tohto materiálu.

1. Nízka hmotnosť - styrobetón je oproti klasickému betónu určite ľahší, takže ho možno použiť tam, kde treba robiť nízke nosné stropy. Kubický meter polystyrénového betónu váži po úplnom vyschnutí asi 150 kg. Pre porovnanie, meter kubický tradičného betónu môže vážiť až 2200 kg!

2. Dobrá zvuková izolácia - Zvuková izolácia polystyrénbetónu je výrazne lepšia ako pri porovnateľných stavebných materiáloch. Polystyrénová vrstva je zmesou granúl polystyrénu, ktorá bez problémov spĺňa normy PN-02151-3, takže ju možno použiť ako izoláciu medzi jednotlivými poschodiami.

3. Dobrá tepelná izolácia – polystyrénový poter je schopný izolovať teplo desaťkrát lepšie ako tradičný betón. Vďaka tomu sa často používa na stropy, izolácie terás a striech.

4. Dobrá pevnosť v tlaku - styrobetón má výnimočnú pevnosť v tlaku, vďaka čomu sa tieto potery používajú tam, kde je potrebný odolný, pružný a zároveň ľahký poter.

5. Vynikajúca požiarna odolnosť – vlastnosti polystyrénbetónu spôsobujú, že polystyrénové potery sa často používajú tam, kde musí mať stavba dobrú požiarnu odolnosť. Polystyrén je schopný odolať aj keď teplota dosiahne 1000 stupňov Celzia. Preto polystyrénové potery vytvárajú vynikajúcu protipožiarnu bariéru.

6. Dobrá odolnosť voči škodlivým činiteľom – do skupiny škodlivých činiteľov patria plesne, huby, hmyz a škodcovia (napr. potkany). Nájde sa tu aj vlhkosť a voda. Všetkým týmto nepriaznivým podmienkam je stavebný materiál styrobetón mimoriadne odolný. Je preto vhodný na výstavbu budov vystavených takýmto faktorom. Napríklad v budovách vystavených povodniam sa oplatí použiť polystyrénový betón.

Podlahy- Merkury Market

Použitie styrobnetónu

Výnimočné tepelné vlastnosti, zvuková izolácia a odolnosť voči mnohým škodlivým faktorom spôsobujú, že sa pri stavbe oplatí použiť polystyrénový betón. Tento ľahký, ale odolný a flexibilný stavebný materiál sa používa predovšetkým ako stropná výplň a vyrábajú sa z neho aj podlahové potery. Materiál má množstvo úžitkových vlastností a vďaka dobrým izolačným vlastnostiam sa ochotne používa aj na izoláciu terás a balkónov. Styrobetón má dobré izolačné vlastnosti, preto sa často používa ako ľahká výplň stropov a ako posledná podlahová vrstva vyrovnávajúca podlahu.

Kedy je styrobetón zlý nápad?

Styrobetón je jedinečný materiál, no nie vždy sa dá použiť. Tento moderný a odolný materiál však nebude fungovať v každej situácii. V prípade nosných stien je lepšie ho nepoužívať, a to ako pri izolácii, tak aj pri konštrukcii nosníkov. Prvky, ktoré podopierajú konštrukciu celej stavby, musia byť oveľa pevnejšie ako polystyrénový betón.

Výhody polystyrénbetónu a jeho použitie namiesto tradičného betónu

Polystyrénový betón a tradičný betón sa často porovnávajú, avšak odborné stavebné firmy a odborníci vedia, že polystyrénový betón, hoci ide o veľmi inovatívny stavebný materiál, často nemôže nahradiť tradičné stavebné materiály. Pri izolácii základov a zhotovení poterov vyrovnávajúcich podlahu bude polystyrénbetón výborným riešením, ale na stavbu nosných stien nie je vhodný. Preto všade tam, kde sa dá použiť polystyrénbetón, sa oplatí vybrať si ho, no nie vždy bude náhradou za tradičné stavebné materiály.

Betón- Merkury Market

Moderný a jedinečný stavebný materiál - polystyrénbetón

O vlastnostiach ľahkého betónu už viete pomerne dosť – styrobetón dokáže naozaj zaujať. Dobré tepelnotechnické vlastnosti, zvuková izolácia, pevnosť, nehorľavosť, odolnosť voči škodlivým faktorom robia použitie polystyrénového betónu čoraz obľúbenejším. Pri potere sa často venuje pozornosť hrúbke poteru.

Aká je správna hrúbka polystyrénbetónu?

Zvyčajne sa používa vrstva s hrúbkou nie menšou ako 5 cm. Tenšie vrstvy nemusia poskytovať dostatočnú izoláciu.

Doba schnutia polystyrénového betónového poteru

Pri výrobe polystyrénového betónového poteru stojí za to vedieť, ako dlho bude trvať sušenie. Vrstva polystyrénového poteru zvyčajne schne asi 24 hodín. Nie je to dlhá doba, preto nezabudnite podlahu počas práce dôkladne vyrovnať


Inšpirujte sa!


Obývacia izba s tehlou na stene


Aká je optimálna hrúbka omietky pre vnútorné steny?


Ako položiť dlaždice na dosku osb?


 

Späť