Rez hrozna – kedy a ako správne to urobiť?

25.02.2023

Prerezávanie hrozna je jedným z najdôležitejších postupov starostlivosti o rastliny. Spolu s hnojením, zalievaním a prikrývaním na zimu, prerezávanie hrozna udrží vaše rastliny krásne a zdravé a zabezpečí dobré rodenie.

Ako vykonávať každoročné strihanie hrozna? Krok za krokom vysvetľujeme, kedy a ako rezať hrozno, aké nástroje na túto prácu použiť a na čo si dať pozor.

Prerezávanie viniča pri pestovaní hrozna v lete, na jeseň a na jar je mimoriadne dôležité. Dobre vykonané ošetrovacie kúry zaisťujú bohaté rodenie, ako aj starostlivosť o dobrý stav rastlín a ich zdravý vzhľad.


V tomto článku:

1. Kedy prerezávať hrozno?

2. Ako a čím prerezávať vinič?

3. Aké druhy rezov je možné robiť?

4. Aký dôležitý je systematický rez hrozna?



Kedy prerezávať hrozno?

Systematický rez viniča je mimoriadne dôležitý. Vykonáva sa v rôznych obdobiach roka a v prípade mladých rastlín vyzerá trochu inak. Staršie kríky budú vyžadovať mierne odlišné prerezávanie. Pozrite sa, kedy rezať vinič na základe veku rastliny. Mladé sadenice viniča sa vysádzajú na jeseň do zeme tak, aby nad povrch vyčnievali dve očká. Celý je prikrytý kopou, ktorá má zabezpečiť dobré prezimovanie. Prvé prerezávanie sa vykonáva skoro na jar.

Jarný a zimný rez viniča

V prvom roku po výsadbe mladého viniča sa hlavný výhonok skráti tak, aby zostali dve očká. Z nich vyrastajú dva výhonky viniča, ktoré tvoria základ novej rastliny. Od tohto momentu môžete začať formovať rezy a starať sa o pravidelné sanitárne rezy.

O týchto typoch rezov si napíšeme trochu viac nižšie. Prvý rok viniča je preto mimoriadne dôležitý a rozhodne by ste nemali zabúdať na vhodný rez. V druhom roku sa tvorí kmeň. Drevnaté časti rastliny sa režú na výšku 70 - 80 cm. Pri viniči je tiež zvykom nechať na vrchnej časti kmeňa počas vegetácie vyrásť až štyri mladé výhonky.

Ak je rastlina dostatočne veľká už v druhom roku, hlavný výhonok sa skráti vo výške 150 cm a zvyšné výhonky sa ohnú vodorovne k opore. Niekoľkoročné rastliny striháme pomerne skoro, koncom februára alebo začiatkom marca, keď ešte nie je úplne rozbehnutá vegetácia, ale nehrozia ani mrazy.

Zimno-jarný rez je potrebné vykonať pred časom, keď akékoľvek rany spôsobia veľkú stratu šťavy. Kríky by sa nemali rezať od začiatku apríla do polovice mája. Hrubšie výhonky sa skrátia tak, aby zostali dve alebo tri očká, pri tenších sa ponechá jedno očko.

 

Zaujímavosť!

Strata šťavy je prirodzené obdobie, dôležité v živote každého viniča. Zvyčajne to začína v marci, keď slnko ohrieva zem a korene rastlín. S jarou začína vegetácia a šťavy začínajú silnejšie cirkulovať v stonkách hrozna. Rezanie v období "plaču hrozna" môže viesť k veľkej strate energie, čo môže viesť k trvalému oslabeniu a poškodeniu rastlín.

 

Letné strihanie hrozna

Po plači sa v druhej polovici mája robia sanitárne rezy. Často ide o radikálny rez, hlavne kvôli omladeniu rastliny a odstránení starých, drevnatých a poškodených častí. Letný rez hrozna prebieha od júna do septembra.

Jesenné strihanie hrozna

Ide o sanitárny a rastlinotvorný rez. Na jeseň (zvyčajne november) treba hrozno opatrne orezať, aby sa rastlina na jar bez problémov prebudila počas vegetačného obdobia. Vtedy sa režú aj tie výhonky, ktoré boli v jarnom období vynechané. Po jesennom reze treba vinič dobre chrániť pred mrazom. V tom čase sa v záhrade vykonáva poriadok a stará sa o záhradný nábytok a drobnú architektúru.

Jarné, letné a jesenné prerezávanie sa vykonáva v prvom, druhom a treťom roku, ako aj v každom nasledujúcom roku.

Ako a čím prerezávať vinič?

Pri reze viniča je potrebné, okrem toho, že viete, kedy svoje rastliny ostrihať, musíte vedieť aj to, ako to urobiť správne. Dobrá technika prerezávania umožní, aby sa výhonky rýchlo zahojili a rastlina vyťažila z tohto ošetrenia maximum.

 

Zaujímavosť!

Hrozno dobre znáša aj ťažký rez, preto by ste sa nemali báť príliš tvrdého rezu. Častou chybou začínajúcich záhradkárov je príliš tenký rez. Hrozno miluje tvrdé rezy a takýto radikálny rez podnieti rastlinu k silnejšiemu rastu a bohatému rodeniu.

 

Na strihanie viniča používajte vždy ostré a dezinfikované nástroje. Príliš tupé nožnice alebo záhradné nožnice ranu zbytočne rozstrapkajú a sťažia jej hojenie. Nedostatočná dezinfekcia nástrojov môže mať za následok choroby, ktoré sú zaťažujúce pre rastlinu a záhradníka.

Správna technika zabráni vzniku ťažko sa hojacich rán. Vinič strihajte vždy pod miernym uhlom (oproti oku viniča), vo výške cca 2 cm nad uzlom. Šťava vytekajúca z takejto rany potom nezaplaví púčiky. Čím menšia a hladšia rana, tým lepšie.

Hrozno by sa preto malo rezať tak, aby týmto rastlinám spôsobilo čo najmenej nepríjemností. Všetky rezy musia byť okamžite ochránené. Na ochranu rán sa používajú špeciálne záhradnícke pasty, ktoré urýchľujú proces hojenia a zabraňujú prenikaniu mikroorganizmov do rany.

Rezanie sa vykonáva tromi spôsobmi:

Krátky rez spočíva v ponechaní jedného až štyroch spodných púčikov na výhonku. V tomto prípade môže rastlina rásť nerovnomerne a vytvárať veľa hustých, zelených bočných výhonkov. Tento rez viniča sa robí aj vtedy, keď sú výhonky tenké a menej ako meter dlhé.

Stredné prerezávanie je skrátenie trstiny na päť, šesť, sedem alebo maximálne osem púčikov. Používajú sa v prípade odrôd, ktoré tak dobre neznášajú krátky rez výhonkov.

Dlhý rez zase znamená zastrihávanie výhonkov tak, aby na nich zostali aspoň púčiky. Takýmto rezom sa získa rovnomernejší tvar na podperách a zároveň poskytuje rastline vetranie a dobré osvetlenie. Dlhý rez viniča sa robí na odrodách, ktoré prinášajú málo ovocia.

Aké druhy rezov je možné robiť?

To, ako orezávame rastliny, je rovnako dôležité ako to, kedy to robíme. Rôzne druhy rezu znamenajú, že slabšie výhonky sa odstránia a nahradia sa silnými, novými. Silný rast výhonkov je výsledkom vhodnej starostlivosti, vrátane prerezávania, zavlažovania a hnojenia.

Pozrite sa, aké druhy rezov sa robia na viniči.

Rezanie tvoriace vinič

Umožňujú vám dať rastlinám správny tvar a prispieť k uvoľneniu nových výhonkov. Vykonávajú sa na mladých kríkoch na konci zimy, keď sa odstraňujú tvrdé výhonky. Tenšie výhonky sa strihajú počas vegetačného obdobia.

Formovacie prerezávanie je navrhnuté tak, aby rastline dodalo správny tvar. Pri takomto prerezávaní sa odstránia bočné výhonky rastúce nesprávnym smerom, čo umožní rastline vysadiť výhonky, ktoré budú vhodné pre tvar viniča.

Tvorba ovocných kríkov je dôležitá a umožňuje nielen stimulovať výhonky a zabezpečiť bohaté rodenie, ale stará sa aj o estetiku viniča.

Pri prvom reze zostanú dva výhonky. V druhom roku sa slabší často odstraňuje, čím sa rastlina vhodným spôsobom formuje.

Rezanie hrozna, ktoré stimuluje tvorbu plodov

Tento typ prerezávania sa vykonáva na silnú podporu plodenia. Postup prerezávania hrozna na plodenie sa vykonáva skoro na jar. Pri tomto reze sa odstráni viac ako polovica rodivých púčikov (z jednoročných alebo dvojročných výhonkov) - týmto úkonom sa ker omladí.

Rastliny sa strihajú na rodenie podľa odrody. Bohato rodiace odrody môžu mať silný hlavný rez, kde na výhonku zostáva 6-8 púčikov. Menej plodiace rastliny vyžadujú viac pukov (10-12).

Sanitárne rezy hrozna

Orezávame aj výhonky viniča, keď rastlina vyžaduje takéto ošetrenie z hygienických dôvodov. Pri takomto reze sa odstraňujú odumreté, choré, poškodené alebo odumierajúce výhonky, ako aj vyrastajúce čapy starého dreva a zdrevnené čapy.

Sanitárne prerezávanie by sa malo vykonávať spolu so starostlivosťou o hrozno po období plaču. Medzi sanitárne rezy patria aj omladzujúce rezy. Sanitárne prerezávanie odstraňuje nepotrebné výhonky, zabezpečuje bohaté plodenie a omladzuje rastlinu.

Aký dôležitý je systematický rez hrozna?

Rezanie hrozna stimuluje rastlinu k lepšiemu rastu a vytváraniu nových výhonkov, umožňuje rýchlejšie vytvárať nové ovocné puky a pomáha pri odstraňovaní odumretých, suchých, poškodených alebo nadmerne zahusťujúcich výhonkov. K rezu hrozna preto pristupujte opatrne, pretože zabezpečí zdravý vzhľad rastlín a zaistí správne rodenie. Režte vždy ostrými a dezinfikovanými nástrojmi.

 


 

Inšpirujte sa!


Ako pripraviť záhradu na jar


Ako chrániť záhradný nábytok pred dažďom a mrazom?


Ako urobiť chodníky v záhrade


 

Späť