Keď hortenzia zmení farbu. Kedy hortenzia mení farbu? Ako zmeniť farbu kvetu záhradnej hortenzie

18.08.2022

Hortenzie sú jedným z najozdobnejších a najúžasnejších záhradných kríkov s guľovitými kvetenstvami. Ich nádherné, krásne kvety zdobia záhrady od začiatku leta do neskorej jesene, v závislosti od druhu a odrody.

Záhradné hortenzie môžu mať súkvetia rôznych farieb od bielej, cez modrú, ružovú alebo červenú. Majú tiež rôzne tvary. Môžu to byť najčastejšie okrúhle gule, ale aj kónické, ploché, vypuklé formy - v závislosti od odrôd hortenzií. Ich jedinečnosť spočíva nielen v pútavom tvare, ale aj v možnosti meniť farbu kvetov, čo je medzi inými kvetmi zriedkavé.

V tomto článku sa dozviete, od čoho závisí farba nezvyčajných kvetenstiev hortenzie a ako sa dá zmeniť farba kvetu v závislosti od odrody.

 

Hortenzie - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Pestovanie záhradnej hortenzie

2. pH pôdy

3. Hliník - ako ovplyvňuje vaše hortenzie?

4. Ako zmeniť farbu kvetov hortenzie?



 

Pestovanie záhradnej hortenzie

Záhradná hortenzia je ker, ktorý dorastá do výšky 1,5 m. Záhradná hortenzia je veľmi krásna, najmä v období kvitnutia. Kvety hortenzie pozostávajú z neplodných a plodných kvetov. Neplodné kvety sú tie guľovité súkvetia, ktoré upútajú pozornosť svojou nádherou, a úrodné sú malé kvety, ktoré sa tvoria na výhonkoch vyrastajúcich z minuloročných výhonkov. Preto by mal byť jarný rez prednostne veľmi šetrný a mierny, pretože je to jediná podmienka pre krásne kvitnutie záhradnej hortenzie.

Záhradné hortenzie, aj keď sú mimoriadne krásne, sú bohužiaľ tiež veľmi rozmarné kvety. Môžu spôsobiť problémy s kvitnutím a zimovaním. Preto je veľmi dôležité správne pestovanie a ochrana týchto rastlín. Záhradné hortenzie sú, žiaľ, citlivé na mráz, čo znamená, že počas tuhých zím môžu vymrznúť. Výhonky poškodené v zime mrazom nekvitnú v ďalšej sezóne. Nekvitnú ani hortenzie poškodené neskorými jarnými mrazmi. Kríky treba na zimu prikryť hrubším vláknom a pri základe prikryť vrstvou kôry.

Kvitnutie a zimovanie hortenzií v záhradách ovplyvňuje aj ich hnojenie. Stojí za to vedieť, že keď sa dusíkaté hnojivá aplikujú príliš neskoro v lete, rastliny sa nebudú môcť správne pripraviť na zimu, čím budú citlivejšie na vymrznutie.

Dôležitým faktorom pri získavaní krásnych kvetov hortenzie sú vhodné podmienky pre jej rozvoj. Hortenzii sa v záhrade najlepšie darí na polotienistom, chránenom a teplom mieste. Pôda by mala byť humózna, úrodná, vlhká, mierne kyslá alebo kyslá. V období bez dažďa ju treba zavlažovať, pretože neznáša sucho.

 

Hortenzie- Merkury Market

 

pH pôdy

Je možné, že po výsadbe modré hortenzie môžu zmeniť farbu, to znamená, že jej kvety po určitom čase zblednú a niekedy dokonca zružovejú. Zmenu farby teda ovplyvňuje nielen daná odroda hortenzie, ale do veľkej miery závisí aj od hodnoty pH pôdy.

Predpokladá sa, že čím je pôda kyslejšia, tým je pravdepodobnejšie, že krásne hortenzie menia farbu do modra. Prezentovaná reakcia v pôde má vplyv na farbu kvetov, môžu byť:

  • pH 7,4 - svetloružové;

  • pH 6,9 - ružové a

  • pH 6,5 - tmavo ružová;

  • pH 5,5 - modro-ružové;

  • pH 5,1 - modrá;

  • pH 4,5 - tmavo modrá.

Ako vidíte, rozsah pH potrebný pre modré kvety je medzi 4,5 a 5,5. Pri vyšších hodnotách sa pri neutrálnom alebo zásaditom pH začínajú objavovať ružové kvety. Ak vidíte, že zmena farby kvetov hortenzie je viditeľná, urobte analýzu pôdy a potom podľa toho zmeňte pH pôdy a upravte ho tak, aby ste získali vhodnú farbu.

Na tomto mieste treba spomenúť, že bez ohľadu na pH pôdy bielokveté hortenzie nemenia svoju farbu. Neobsahujú antokyány, teda prírodné farbivá, ktoré reagujú na zmenu pH pôdy.

 

Hliník - ako ovplyvňuje vaše hortenzie?

Obsah hliníka v pôde ovplyvňuje farbu kvetov hortenzie. Ide o prvok, ktorý chemicky reaguje s farbivom obsiahnutým v kvetoch hortenzie a mení ich farbu. V hlinitých pôdach je farba kvetov modrá. V substráte s pH vyšším ako 5, teda alkalickom, začne vápnik viazať hliník a ten nemôže byť absorbovaný koreňovým systémom hortenzie. Na ílovitých pôdach zostáva farba kvetov ružová.

 

Ako zmeniť farbu kvetov hortenzie?

Ako už bolo spomenuté vyššie, možnosť meniť farbu kvetov sa týka len farebných odrôd. Biele hortenzie sú odrody, ktoré vždy zostávajú biele. Najjednoduchším spôsobom okyslenia substrátu je rašelina, dubové listy alebo kávová usadenina. Vápno je možné použiť na neutralizáciu reakcie alebo na jej alkalizáciu.

 

Zmena farby kvetov z ružovej na modrú

Pri správnom prihnojovaní prípravkami s obsahom hliníka môžete hortenzie s ružovým kvetom zmeniť na modré. Ako to spraviť? Najčastejšie sa na tento účel používa kamenec draselný, teda síran hlinitodraselný. Úspešne môžete použiť aj kamenec sodný alebo amónny. 10 g kamenca rozpustite v 2 litroch vody a týmto roztokom zalievajte rastlinu každé 2 týždne od začiatku jari, kým sa neobjavia kvety.

Môžete si tiež kúpiť hotové špeciálne hnojivo, ktoré zmení farbu kvetov hortenzie. Aby modrá hortenzia kvitla v plnej kráse, je nevyhnutná kyslá pôda, najlepšie s pH blízkou 4-5. Je dobré použiť substráty špeciálne určené pre hortenzie. Môže byť aj kyslá pôda určená pre rododendrony alebo čučoriedky.

Modrá hortenzia môže byť dodatočne mulčovaná kôrou a šiškami. V prípade prihnojovania prípravkami, ktoré okysľujú pôdu, to treba robiť raz týždenne, najlepšie od apríla, kým sa nevyvinú posledné púčiky. Modré hortenzie potom získajú najsilnejší odtieň. Aby modrá hortenzia nadobudla krásny odtieň, je dobré vyberať odrody, ktoré geneticky, pri správnej starostlivosti, môžu v tejto farbe kvitnúť.

Vyberte si odrody okrasných kríkov, ktoré majú v názve slovo „modrá“, ako napríklad Early Blue, Baby Blue a Nikko Blue. Kyticové hortenzie majú veľa odrôd.

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 

Zmena farby z modrej na ružovú

Ak vás už nudí modrá hortenzia alebo ak chcete aby vaša záhrada zmenila svoj vzhľad, môžete zmeniť aj jej farbu. Tu je potrebné zvýšiť pH pôdy. Najlepšie je pridať vápnik do pôdy na tento účel zalievaním buketových hortenzií niekoľko týždňov vápenatou vodou. Modrá farba by mala časom vyblednúť. Keď sa pH vašej pôdy blíži k 6, kvety budú ružové.

 

Ako získať viacfarebné kvety hortenzie?

Čo robiť, aby ste získali nezvyčajné modro-fialovo-ružové kvety? Ak chcete potešiť oko takýmito pestrofarebnými hortenziami, je potrebné polievať hortenziu roztokom kamenca s dvojtýždňovými prestávkami od jari, kým sa neobjavia kvety.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Prečo teda pes žerie trávu?


Betónový gril v záhrade - ako ho naaranžovať?


Stavba altánu v záhrade. Ako naplánovať prácu? Na čo pamätať?

Späť