Pohodlná rekreačná záhrada. ako zorganizovať relaxačnú zónu v záhrade?

16.07.2022

Čoskoro príde jar do domácich záhrad, pozemkov, parkov a námestí. Bude nás lákať teplými lúčmi slnka, zelenou trávou a vôňou rozkvitnutých kvetov. Smädní po spojení s prírodou čoraz častejšie nahrádzame interiér obývačky interiérom záhrady. Relax na čerstvom vzduchu bude príjemný len vtedy, keď zorganizujeme dokonalý oddychový kútik.

Ak si chcete v záhrade zariadiť miesto na oddych, zistite, aké vybavenie budete potrebovať.

Naši špecialisti zozbierali najzaujímavejšie návrhy záhradných doplnkov a nábytku, vďaka ktorým si vytvoríte pohodlný a útulný priestor na sedenie.

 

Hojdacie siete- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Relaxačná záhrada – ako nájsť to najlepšie miesto?

2. ABC relaxu v záhrade - najdôležitejšie prvky a dekoratívne detaily

3. Relax medzi rastlinami - recept na chillout medzi zeleňou

4. Osvetlenie v záhrade a na terasu

5. Doplnkové prvky, ktoré vám spríjemnia oddych v záhrade, ktorá sa nachádza v blízkosti domu



Relaxačná záhrada – ako nájsť to najlepšie miesto?

Bez ohľadu na to, či ste majiteľom malej alebo veľkej záhrady, určite nájdete priestor, ktorý bude prirodzene vhodný ako miesto na oddych. Môže ísť o nezastavaný fragment trávnika, pokojný kútik vzdialený od hlavnej cesty a pred zvedavými očami, miesto pri altánku či záhradnom domčeku.

Mnohí majitelia prímestských nehnuteľností sa rozhodujú pre najdôležitejšie pravidlo, ktoré by ste mali pri výbere miesta na odpočinok v záhrade dodržiavať, ktoré v tomto prípade bude, že čím ďalej od očí, susedov a vonkajšieho sveta – tým lepšie. Ak nemáte na záhrade odľahlé miesto, môže vás lákať pokryť vybranú časť priestoru panelovými plotmi, drevenými plotmi alebo inými oploteniami. Ďalším zaujímavým riešením môže byť pergola alebo záhradný altánok s viničom a porastom vysadenými okolo.

Pri príprave na vytvorenie miesta na oddych v záhrade stojí za zváženie spevnená plocha, na ktorú môžete umiestniť svoj záhradný nábytok, drevenú hojdačku, trampolínu pre deti alebo záhradný bazén v stabilnej polohe. Správny povrch zaručí funkčnosť a pohodlie, a to je obzvlášť dôležité, ak vy a vaši blízki radi trávite spoločné chvíle v súkromí záhrady.

Záhradné trampolíny- Merkury Market

ABC relaxu v záhrade - najdôležitejšie prvky a dekoratívne detaily

Ľudia, ktorí si cenia chvíle strávené vonku, veľmi dobre vedia, aké cenné je prehľadné miesto na oddych. Oddychová zóna by mala byť vytvorená s ohľadom na potreby každého člena rodiny, preto sa pri plánovaní jej vzhľadu oplatí zvážiť, čo od záhrady očakávate a čo vaše deti či domáce zvieratko.

Záhradnú úpravu často ladíme k nábytku. Záhradný nábytok však nie je všetko. Rovnako dôležité sú prvky drobnej architektúry: letné domčeky, altánky či drevené záhradné pergoly. V priestore pre deti je možné použiť záhradné hojdačky, záhradné bazény, záhradné hojdacie siete, ihriská a záhradné trampolíny a v mieste pre domáceho maznáčika pohodlný pelech a rekreačný kútik.

Pri plánovaní na usporiadanie záhradného oddychového kútika sa snažte oddeliť pre vás najdôležitejšie zóny, napríklad relaxačnú zónu, hraciu zónu a kulinársku zónu. Takéto rozdelenie urobí záhradu funkčnou a elegantnou. Nezabudnite, že dobre zorganizovaný priestor vám umožní relaxovať na čerstvom vzduchu v horúcich aj chladných dňoch.

Čo stojí za to pripomenúť v tejto súvislosti?

Napríklad záhradné krby, vďaka ktorým budete môcť hodovať s rodinou a priateľmi aj v neskorej jeseni. Navyše ľudia, ktorí si leto nevedia predstaviť bez grilovania, si môžu spríjemniť oddych obohatením miesta na gril, ohnisko, záhradný krb.

Problematiku záhradného nábytku je ťažké ignorovať, napokon práve ona určuje komfort relaxu. O jednotlivých modeloch, typoch a možnostiach sa na tomto mieste baviť nebudeme. V tomto prípade ak sa o nich chcete dozvedieť viac, prečítajte si článok nižšie:

Na tomto mieste chceme len upozorniť, že pri výbere nábytku sa oplatí kombinovať rôzne prvky, ako sú pohodlné záhradné kreslá, stôl, lehátko, sedačka či rohová pohovka. Záhradný nábytok sám o sebe nezaručí dostatočný komfort odpočinku, ak sa nepokúsite zaobstarať tie správne textílie, podsedáky a záhradné vankúše a doplnky. Len takáto zostava zaručí luxusný chillout.

Ohniská- Merkury Market

Relax medzi rastlinami - recept na chillout medzi zeleňou

Pri plánovaní oddychovej zóny v záhrade nezabúdajte, že najpríjemnejší relax je obklopený rastlinami. Stromy, kríky a kvety sú neoddeliteľnou súčasťou každej záhrady. Ich úlohu v záhrade nemožno preceňovať. Sú nielen dekoratívnym, ale aj funkčným prvkom.

Stromy a kríky v horúcich letných dňoch ponúknu príjemný tieň a chládok, ktorý bez nich v záhrade nenájdete. Najčastejšou chybou pri úprave záhrady je oddelenie príliš veľkej dláždenej zóny na úkor prírodnej zelene. A uznajte, nie je lepšie cítiť pod nohami mäkkú trávu ako tvrdé dlažobné kocky, na ktoré nemilosrdne hreje slnko?

Urobte zo svojej záhrady vrátane oddychovej zóny zelený lesík plný rôznych druhov kvetov, kríkov a podľa možnosti aj stromov. S krásnou rozkvitnutou záhradou bude ťažké netráviť v nej voľný čas.

 

Osvetlenie v záhrade a na terasu

Osvetlenie je dôležitým prvkom pri úprave každej záhrady a najmä jej časti slúžiacej na rekreáciu a oddych. V tomto prípade je potrebné vziať do úvahy potreby každej z oddelených zón. Úžasné možnosti ponúkajú produkty z kategórie - záhradné osvetlenie. Vďaka nim môžete rozsvietiť záhradné uličky, vystaviť vybrané dekoratívne prvky záhrady alebo navodiť útulnú, romantickú atmosféru.

Ako prispôsobiť osvetlenie charakteru záhrady sa dozviete v článku:

Záhrada- Merkury Market

Doplnkové prvky, ktoré vám spríjemnia oddych v záhrade, ktorá sa nachádza v blízkosti domu

Záhrada a terasa pri dome je miesto, ktoré si obzvlášť radi zdobíme a zveľaďujeme. Nič neovplyvňuje vizuálny efekt zelene tak ako jazierka, fontány a rybníky. Aj keď si to nie vždy uvedomujeme, tieto jedinečné dekoratívne prvky majú mnoho výhod.

Voda upokojuje, to je pravda ako svet. Príjemné hučanie kaskády robí odpočinok v záhrade oveľa príjemnejším. Malé jazierko alebo rybník zlepšuje mikroklímu a pomáha ochladzovať sa v horúcich letných dňoch. Voda v umelých vodných nádržiach je pokladom pre vtáky, obojživelníky a hmyz, ktorý záhradu obýva. Ak vám záleží na ich spoločnosti, je potrebné nevzdávať sa vodnej nádrže. Rybníky a jazierka sú dekorácie, v ktorých môžete chovať aj farebné karasy.

Ak túžite po dokonalej oddychovej zóne, určite udržujte rovnováhu. Uistite sa, že vedľa priestoru pre záhradný nábytok, gril, hojdačku, trampolínu, drevené altánky a pergoly je miesto aj pre kvety, stromy a kríky. Príliš rozsiahle dlažobné kocky nie sú dobrým riešením a nikdy nenahradia sviežu zelenú klímu.


Inšpirujte sa!


Rybník s kaskádou - inšpirácia


Ako rozložiť záhradný slnečník? Zistite!


Ako vyrobiť záhradnú hojdačku z hranatého dreva? Poradíme

Späť