Miesto na záhradný oheň

26.07.2022

Záhrada je jedinečné miesto, kde každý rád trávi svoj voľný čas. Oddýchnete si tam počas dňa a popoludní po práci, čím sa zníži stres a únava. Oplatí sa využiť tento priestor aj vo večerných hodinách.

Kým v lete budú teplé večery priať oddychu, na jar a na jeseň môžu byť noci poriadne chladné – vtedy sa bude hodiť záhradné ohnisko, ktorý vám umožní zohriať sa a navodiť jedinečnú atmosféru.

Aby ste zistili či je vhodné investovať do záhradného ohniska, prečítajte si náš článok.

Ohniská - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Prečo sa oplatí investovať do záhradného ohniska?

2. Teplo ohniska, alebo ako jednoducho vytvoriť na pozemku jedinečnú atmosféru

3. Alebo možno grilovanie a varenie na ohnisku?

4. Kde je najlepšie postaviť si záhradné ohnisko?

5. Ako postaviť záhradné ohnisko?

6. Ako zariadiť priestor okolo záhradného ohniska?



Prečo sa oplatí investovať do záhradného ohniska?

Záhradné ohnisko nie je nič iné ako špeciálne miesto, kde si môžete rozpáliť oheň a pri ohni relaxovať. Materiál môže byť z kovu, tehly alebo kameňa, veľkosť ohniska možno prispôsobiť aj individuálnym potrebám majiteľa – na trhu sú dostupné veľké aj malé ohniská.

Pozornosť pri výbere sa oplatí venovať aj hrúbke ohniska, pretože tá určí, ako rýchlo a koľko tepla sa bude šíriť smerom nadol a do strán. Pri kúpe je potrebné skontrolovať aj hĺbku ohniska, pretože plytké nemusia pri veternom počasí fungovať.

Často sa ku ohnisku pridáva rošt alebo kotlíky, ktoré sú vhodné na dodatočné varenie.

Ohniská - Merkury Market

Teplo ohniska, alebo ako jednoducho vytvoriť na pozemku jedinečnú atmosféru

Výhod záhradných ohnísk je veľa – sú to predovšetkým prvky vybavenia, ktoré majú praktickú funkciu. Vďaka svojej funkčnosti sa stávajú čoraz obľúbenejšími. Spaľovanie dreva v ohnisku poskytuje teplo počas chladnejších večerov a nocí, a tak je možné v záhrade príjemne oddychovať aj skoro na jar alebo neskoro na jeseň. Nevšednú atmosféru navodí aj oheň, vďaka ktorému si môžete oddýchnuť v záhradách s ohniskom.

Dekoratívnosť ohniska

Ohniská sú mimoriadne dekoratívnymi prvkami. Krása prírodného ohňa je jedinečná, voľný prístup k teplu je príjemný. Môžu byť vyrobené z rôznych materiálov – obľúbené sú modely zo štiepaného kameňa, žulovej kocky, betónu či kovu.

Správny výber kameňov alebo kúpa liatinových modelov môže vniesť do záhradných interiérov jedinečný charakter.

Záhradné ohnisko je tiež taká jednoduchá konštrukcia, takže nie je ťažké vyrobiť si záhradné ohnisko svojpomocne. Dôležité je mať vhodné materiály, ktoré odolajú vysokým teplotám a predstavu, ako by také ohnisko na záhrade mohlo vyzerať. Okrem ohnísk sa oplatí postarať sa aj o vhodný základ pre ne.

 

Alebo možno grilovanie a varenie na ohnisku?

Pobyt vo vlastnej záhrade pod holým nebom pre mnoho ľudí, aj rodinné stretnutia a čas strávený grilovaním a varením vonku, je to načo sa tešia celú zimu. Na ohni záhradného ohniska si ľahko upečiete klobásky, takéto chutné jedlo určite osloví mnohých.

Veľmi nezvyčajné môže byť aj vyžitie ohňa – oplatí sa zavesiť nad ohnisko kotol a pripraviť tam niečo špeciálne. Rošt je možné aj zavesiť a tak pripraviť chutné grilované jedlo.

Pri grilovaní a varení sa vám bude hodiť grilovacie príslušenstvo. Pomocou neho (príbory, kliešte a lopatky) si môžete pripraviť jedinečné jedlá na ohni.

Ohniská - Merkury Market

Kde je najlepšie postaviť si záhradné ohnisko?

Záhradné ohniská sú prvky záhradnej techniky, ktoré by mali byť vo vašej záhrade zriadené. Obľúbené sú ako modely, kde je dno ohniska umiestnené na dláždenej ploche, tak modely, kde je ohnisko zavesené na vhodnej konštrukcii.

Čoraz častejšie sa stáva, že ohnisko si vyrábate svojpomocne. Ohnisko slúži najmä na ohriatie osôb sediacich na záhrade, preto je dobré ohnisko doplniť o sedenia. Altánok, záhradný pavilón alebo terasa záhradného domčeka je tiež dobrým miestom na ohnisko v záhrade.

Bezpečnosť pri záhradných ohniskách

Nezabúdajte však, že ohnisko je otvorený plameň, preto by ste mali byť opatrní pri umiestňovaní ohniska blízko hranice budov, najmä tých, ktoré pozostávajú z drevených prvkov. Je tiež dôležité chrániť pôdu pred spálením alebo prehriatím. Je tiež dobré chrániť okraje, aby sa obmedzilo šírenie iskier a popola z ohňa.

Ako postaviť záhradné ohnisko?

Ak sa niekomu nechce kupovať ohnisko, môže si ho vyrobiť svojpomocne - nie je to náročné a správny nápad môže z tohto zariadenia urobiť niečo nevšedné a krásne.

Ako vyrobiť záhradné ohnisko?

V prvom rade si treba vybrať správny materiál – na to sa budú hodiť tehly alebo aj časti z tehál, kamene alebo betónový či kamenný kruh. Prvky sú umiestnené vedľa seba a spojené špeciálnym lepidlom (odolným voči poveternostným vplyvom a vysokým teplotám). Prvú vrstvu kameňov alebo tehál je lepšie umiestniť, keď je dno ohniska vyrobené z jedného kusu betónovej dosky alebo kameňa.

Ohniská z tehál, dlažobných kociek alebo kameňa budú pôsobiť voľne a prirodzene. Murovanie stien ohniska je dobré robiť opatrne, aby boli ohniská bezpečné. Medzery spôsobia únik uhlíkov a môžu spôsobiť problémy. Ohnisko je dobré vhodne chrániť pred posunom a kraje pred únikom tepla a iskier mimo pec. Takéto ohnisko a v ňom horiaci oheň ozvláštnia priestor.

Stojace ohnisko sa stavia jednoducho. Je dobré nezabudnúť ich umiestniť na vrstvu štrku alebo betónu, aby oheň nespálil pôdu okolo.

Záhradné grily- Merkury Market

Ako zariadiť priestor okolo záhradného ohniska?

Krásne a zadarmo sú krásne záhradné ohniská z tehál, hotové liatinové ohniská alebo také, v ktorých boli použité kamene. Nie je ťažké zariadiť si s nimi priestor. Je dobré dbať na to, aby ostatné prvky aranžmánu boli prírodné – preto sa používajú drevené prvky, záhradné keramické a kamenné dekorácie a dekoračné kamene.

Drevené prvky môžu byť umiestnené v blízkosti ohniska, ale vždy musíte pamätať na bezpečnosť. Vysoká teplota ohňa, grilu alebo kotla môže spôsobiť vysušenie trávy okolo týchto prvkov. Na takéto podmienky zle reagujú aj koruny stromov a okrasné kry, preto je dobré pôdu poriadne zabezpečiť a ohniská umiestniť ďalej od rastlín.

Bude to užitočné na vyplnenie miesta pod ohňom štrkom alebo ozdobným kameňom. Predídete tak vysychaniu a spáleniu trávy. Pod krby môžete tiež naliať cement alebo dať zámkovú dlažbu. Perfektné budú dekoratívne betónové záhradné dlaždice, ktoré dokážu imitovať rôzne materiály vrátane dreva.

Krásne aranžmány sú plné svetla a útulnosti. Ak je záhradná plocha rozsiahla, oplatí sa investovať do ďalších svetelných zdrojov – záhradné fakle budú ideálne pre záhradné úpravy v naturalistickom štýle. Sú ideálne na vytvorenie jedinečnej atmosféry a nálady. Taktiež nezaberú veľa miesta a ich používanie je maximálne bezpečné.


Inšpirujte sa!


Úsporné zalievanie trávnika. Ako zachytiť a využiť dážď?


Rezanie letných kríkov – sprievodca, čo, ako a kedy rezať v lete


Umelá tráva - 5 najdôležitejších vecí o zelenom koberci na balkón a terasu

Späť