Malá mestská záhrada - útulná relaxačná zóna

05.09.2022

Záhrady v centre mesta sú väčšinou malé, čo je ovplyvnené vysokými cenami pozemkov, ktoré v mestách stále rastú. Veľké pozemky v meste sú výnimkou. Veľkú časť pozemku najčastejšie zaberá samotný dom a ešte k nemu patrí malý kúsok pozemku. Malý priestor však sny o zeleni vôbec neznemožňuje. V prípade ak milujete vegetáciu, v meste môžete mať aj vlastný azyl.

Na čo si dať pozor pri jej plánovaní? Pripravili sme pre vás článok v ktorom vám Poradíme a možno nájdete inšpiráciu Ako zariadiť malú záhradu!

 

Záhrada - Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Mestská záhrada – vlastnosti

2. Malá, ale funkčná záhrada - výhody

3. Malé mestské pozemky – v akom štýle ich zariadiť?

4. Pri správnom plánovaní vznikne atraktívny celok

5. Vybavenie malých mestských záhrad - záhradný nábytok

6. Malá mestská záhrada - vegetácia



 

Mestská záhrada – vlastnosti

Záhrady v okolí mesta alebo na okraji, zvyčajne pokrývajú malé priestory. Spravidla sa nachádzajú priamo medzi budovami usporiadanými v radoch, alebo husto umiestnenými rodinnými domami so skromnou záhradou. Dom zvyčajne zaberá väčšinu pozemku a plocha, ktorú možno vedľa domu využiť, je často obmedzená len na niekoľko metrov. Tiež stojí za to zariadiť takú malú záhradu tak, aby dávala príležitosť na odpočinok. Zelený kút v meste si vyžaduje dôkladné premyslenie ako aj plánovanie priestoru, aby ste ho nezapchali, ale opticky zväčšili. Pri správnom plánovaní si dobre oddýchnete, nájde sa kútik pre deti či psíka na behanie. A je dôležité pripraviť projekt a dobre zorganizovať výsadbu a nábytok.

 

Záhrada - Merkury Market

 

Malá, ale funkčná záhrada - výhody

Záhrada ktorá sa nachádza v meste, aj tá najmenšia, určite zlepšuje kvalitu života. Rastliny čistia vzduch, tlmia hluk z ulice, zvyšujú vlhkosť a chránia pred prachom a pohľadmi okoloidúcich a zvedavých susedov. Ak radi pestujete rastliny, malá záhradka vám tiež ponúka a dáva možnosť mať veľa nápadných druhov a odrôd. V truhliciach či boxoch si dokonca môžete naplánovať minizáhradku. Nepochybnou výhodou malej záhrady je, že si nevyžaduje toľko času na údržbu ako záhrady väčších rozmerov. Na jeseň netreba ani kosiť trávu či hrabať lístie.

V záhrade si môžete oddýchnuť, preto je to ideálna plocha - miesto pre starších a prepracovaných ľudí. Rodina dospelých sa skôr sústredí na užívanie si pokojného prostredia. Rodina s deťmi tu nájde malé detské ihrisko. Môžete do nej umiestniť pieskovisko alebo hojdačku, prípadne šmykľavku či domček. Ak má vaša záhrada dostatok miesta, môžete si v nej vychutnať grilovačku s priateľmi. Toto je skvelá príležitosť zostať v kontakte a stretnúť sa so svojimi blízkymi!

 

Malé mestské pozemky – v akom štýle ich zariadiť?

Samotný štýl domu je veľmi dôležitý, pretože na malej ploche musí všetko dokonale ladiť. Vznikne tak atraktívny celok. Nezabudnite, že útulný a funkčný priestor môžete vybudovať aj s malou záhradkou. Pri plánovaní takejto záhrady však treba byť trochu kreatívnejší. Veľmi obľúbený minimalistický štýl je najlepším a najbežnejším riešením pre úpravu mestských záhrad. V domácom priestore je počet dekorácií a iných prvkov obmedzený na minimum. Tu sa zameriava na funkčné riešenia, no nie bez estetických hodnôt. Dobre sa ukážu aj záhrady a terasy v škandinávskom štýle.

Veľmi útulné a krásne úpravy mestských záhrad sú usporiadané v retro alebo provensálskom štýle. Vytvorením takéhoto priestoru pri dome získava záhrada veľa svetla. Je tu použitý svetlý drevený nábytok, napríklad v bielej farbe. Celok dopĺňajú rôzne atraktívne detaily, ktoré robia mestskú záhradu pohodlnou a krásnou. Navyše, pri správnom rozvoji oblasti je možné aj malý priestor vizuálne zväčšiť. Dôležitá je tu pozornosť venovaná detailom a optickým ilúziám. Môžete využiť vertikálne záhrady, v ktorých sú rastliny vysadené v nádobách na stenách, použiť vhodné osvetlenie, prípadne zavesiť zrkadlá.

 

Pri správnom plánovaní vznikne atraktívny celok

Mestské záhrady majú zvyčajne obmedzený priestor. Malú mestskú záhradu treba dôkladne naplánovať a dôkladne zvážiť, kde budú jej jednotlivé prvky. Záhrada ktorá sa nachádza na takomto mestskom mieste musí mať určené úžitkové zariadenia, určené miesto pre smetné koše alebo kompostér. Nie sú to atraktívne prvky, ale treba s nimi počítať, aby bolo možné určiť veľkosť priestoru na využitie sedacej plochy. Dôležitým prvkom v mestskej záhrade je jej povrch. Dlažobný kameň je veľmi pevný a zaručuje dlhodobú životnosť, no používajte ho len tam, kde je to potrebné, napríklad len na príjazdovú cestu, pretože na malom priestore môže byť dlažba zahlcujúca. Namiesto prebytku betónovej plochy sa oplatí dať zeleň a naplánovať si tam trávnik, prípadne vysadiť rastliny, ktoré budú obkolesené bielym kameňom, ktorý priestor v malej záhradke opticky zväčší.

 

Záhradné hojdačky- Merkury Market

 

Vybavenie malých mestských záhrad - záhradný nábytok

Oddychovou zónou v mestských záhradách býva terasa, umiestnená pri niektorom z múrov. Aby to bolo pohodlné, je potrebné si to správne naplánovať. Aj keď máte malú terasu, môžete do nej umiestniť pohodlné rohové sedacie zostavy alebo kreslá spolu s mäkkými vankúšmi. Nezaberú veľa miesta a zaručia relax, oddych a ďalšie miesto na sedenie aj pre väčší počet ľudí. Okrem toho si navyše s ich pomocou môžete vizuálne rozlíšiť relaxačnú zónu v malej záhrade. Do veľmi malých záhrad sa oplatí zvoliť ľahký, skladací nábytok, ako sú záhradné lehátka či záhradné stoličky, zaisťujúce komfort sedenia a v prípade potreby ich možno zložiť a získať tak priestor, kde sa môžete hrať s deťmi. V malých záhradách je obľúbený multifunkčný nábytok, ktorý vám umožní využiť aj kúsky pôdy na maximálny relax. Perfektné budú praktické taburetky, ktoré sa dajú použiť ako sedačky ale aj stolíky. Používajú sa ako skrinky a umožňujú vám skryť veľa produktov užitočných pre rekreačný kútik alebo starostlivosť o záhradu.

 

Malá mestská záhrada - vegetácia

Príliš veľké alebo husto vysadené rastliny môžu opticky zmenšiť malý pozemok. Stojí za to vysadiť malé stromy a kríky pozdĺž plotu pozemku a dokončiť usporiadanie okolo domu. Krásne budú vyzerať aj malé, prehľadne upravené sadenice či popínavé rastliny na stene domu. Zaneprázdnení ľudia si radi vysadia viacročné rastliny, ako sú okrasné trávy a tvarované okrasné kríky, ktoré nevyžadujú veľkú pozornosť. Je dômyselné zasadiť svoje rastliny priamo na steny, čím vytvoríte zvislé zelené steny, vertikálne záhrady a dokonca aj strešné záhrady. V blízkosti domu môžete umiestniť rastliny v kvetináčoch na vertikálne záhony alebo zavesené na balustrádach. Ak máte viac času a ochoty, môžete si naplánovať mini zeleninovú záhradku v tejto záhrade – nie nevyhnutne v zemi, ale v nedávno módnych drevených debničkách. Vlastná zelenina vám určite prinesie nielen veľa radosti.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Stavba altánu v záhrade. Ako naplánovať prácu? Na čo pamätať?


Ako si zariadiť záhradu pred vchodom do domu


Ako urobiť chodníky v záhrade

Späť