Ako zariadiť stredomorskú záhradu - nápad na záhradu z ďalekého juhu

13.03.2023

Každý, kto mal aspoň raz v živote možnosť stráviť dovolenku v niektorej zo stredomorských krajín, bude určite súhlasiť s tvrdením, že tunajšie klimatické a záhradné úpravy sú jedinečné, čarovné... Nebolo by to skvelé, aby ste si túto stredomorskú náladu mohli znovu vytvoriť v pohodlí svojej vlastnej záhrady?

Hoci je v Poľsku klíma úplne iná, vďaka vhodnej úprave záhrady si každý z nás vytvorí náhradu za záhradu v stredomorskom štýle. Ak ste zvedaví, ako preniesť klímu južných záhrad priamo za okno, určite si pozrite, čo navrhujú naši špecialisti. Z článku sa dozviete, aké prvky dekorácie, záhradného nábytku a rastlín si vybrať, aby bolo usporiadanie stredomorskej záhrady úspešné. Aké rastliny zasadiť, aby ste znovu vytvorili klímu teplého juhu v súkromí vašej vlastnej záhrady.

Záhrada- Merkury Market


V tomto článku:

1.  Kde sa vzala móda pre stredomorské záhrady?

2. Čím sa vyznačuje záhrada v stredomorskom štýle?

3. Farebná stredomorská záhrada

4. Pohodlný nábytok do stredomorskej záhrady

5.  Vybavenie, doplnky a ozdoby v stredomorskej záhrade

6. Stredomorské rastliny, citrusové rastliny a okrasné trávy charakteristické pre záhrady na juhu



Kde sa vzala móda pre stredomorské záhrady?

Krajiny ležiace v oblasti Stredozemného mora sú spojené s tým najpríjemnejším - teplým slnkom, modrým morom a bohatosťou vegetácie. Z tohto dôvodu sa stávajú častou inšpiráciou pre architektov a dekoratérov interiérov a záhrad.

Romantizmus francúzskych záhrad, útulnosť talianskych záhrad, tajomnosť španielskych a gréckych záhrad spolu vytvárajú to, čomu sa všeobecne hovorí stredomorský štýl. Rozmanitosť geografických oblastí, kultúr a estetiky sťažuje prijatie jednej definície štýlu. Je však možné poukázať na určité vlastnosti, ktoré sú ideálne pre styling v stredomorskom štýle.

Záhrada- Merkury Market

Čím sa vyznačuje záhrada v stredomorskom štýle?

Stredomorská záhrada je určite priestor s dušou – svetlý, slnečný, ľahký a romantický. Je to miesto, kde kraľujú pastelové farby, jemné dekorácie, farebné kvety a voňavé bylinky. Stredomorské usporiadanie odkazuje na naturalistický a rustikálny štýl. Kamenné schody, steny rôznych výšok, kolonády, skalky a herbáre sú veľmi charakteristické pre stredomorskú záhradu.

V tichých častiach záhrad, ukrytých medzi kríkmi a viničom, sa nachádzajú atmosferické záhradné altánky a terasové pergoly, ktoré v tých najhorúcejších dňoch ponúkajú upokojujúci chládok. Vnútri je pohodlný drevený, ratanový alebo prútený záhradný nábytok usporiadaný mierne nedbalo. Medzi stromami sa vo vánku jemne hojdajú záhradné hojdacie siete a závesné záhradné stoličky. Celý tento styling nabáda k blaženému relaxu v najtajnejšej časti záhrady.

Farebná stredomorská záhrada

Vytvorenie dovolenkovej atmosféry v interiéri záhrady v stredomorskom štýle si vyžaduje použitie vhodných farieb. Typickými farbami drobnej záhradnej architektúry sú biela, modrá, tyrkysová, fialová, cyklámenová, karmínová a v odvážnejšom španielsko-orientálnom aranžmáne aj odtiene oranžovej, červenej, žltej, hnedej a okrovej.

Milovníci minimalizmu a jemnosti si môžu vybrať éterickejšiu verziu, pripomínajúcu francúzske Provensálsko utopené vo fialovej, modrej a bielej.

Bohatosť farieb zaručuje, že si každý nájde niečo pre seba.

Pohodlný nábytok do stredomorskej záhrady

Stredomorská záhrada je tiež pohodlný a funkčný nábytok, doplnky a príslušenstvo. Prevláda tu drevený, ratanový a kovový nábytok, no v ľahkom až prelamovanom štýle. Sedadlá kresiel, stoličiek a záhradných lavičiek by mali byť čalúnené mäkkými vankúšmi, ktoré dodajú celému štýlu jedinečný útulný charakter.

Naši zákazníci sa často pýtajú, či v sortimente poľských predajní nábytku a záhradných predajní nájdete nábytok, ktorý dokonale zapadne do klímy stredomorskej záhrady? Samozrejme. Ak hľadáte takýto nábytok, určite navštívte naše záhradné centrum. V našej ponuke nájdete pohodlný nábytok z dreva, ratanový nábytok, kovový záhradný nábytok, ktorý vám pomôže vyladiť vašu záhradu v stredomorskom štýle.

Aranžmán doplnia klimatické záhradné lavičky a záhradné slnečníky. Ak máte priestor a podmienky, môžete si medzi stromy postaviť záhradnú hojdačku alebo zavesiť pohodlnú hojdaciu sieť. V stredomorskej záhrade nemôžu chýbať svietniky, lampáše a lucerny.

Záhrada- Merkury Market

Vybavenie, doplnky a ozdoby v stredomorskej záhrade

Dekorácie, ozdoby a doplnky sú neodmysliteľným prvkom každej záhrady, aj tej stredomorskej. Tomu dominujú dekorácie z prírodného kameňa, ako sú skalky, steny a kamenné lavičky. Steny je možné pre ešte lepší efekt osadiť južnými rastlinami, vďaka ktorým bude celok pôsobiť útulne a rustikálne.

Medzi najcharakteristickejšie dekorácie južných záhrad patria džbány, kamenné nádoby, kamenné basreliéfy, figúrky a amfory. V ozdobných kvetináčoch môžete pestovať letničky, trvalky, bylinky, kríky a dokonca aj malé stromčeky, ktoré tak efektne zdobia záhrady v stredomorských krajinách.

Ak chcete, aby vaša záhrada získala charakteristický stredomorský charakter, použite v jej usporiadaní farebné markízy typické pre ďaleký juh, najlepšie v horúcich odtieňoch talianskej červenej, gréckej modrej, žltej alebo zelenej a bielej. Častým prvkom stredomorských záhrad sú altánky, pergoly a záhradné domčeky.

Dekoracie- Merkury Market

Stredomorské rastliny, citrusové rastliny a okrasné trávy charakteristické pre záhrady na juhu

V záhrade v stredomorskom štýle je najlepšie pestovať: citrusové plody, olivovníky, rozmarín, oregano, oleandre, muškáty či cyprusy. Ani tu nemôže chýbať levanduľa a vres. Hoci sa poľské podnebie líši od južnej, úspešne nájdete rastliny, ktoré si poradia aj s tými najťažšími zimnými podmienkami.

Pamätajte, že jednou z najdôležitejších úloh je výber správnych rastlín. Mnohé južné druhy vyžadujú náležitú ochranu na zimné obdobie – najmä v prvých rokoch po vysadení do záhrady. Pre tie, ktoré by neprežili v chladnejšom podnebí, sa oplatí nájsť pôvodné náhrady. Napríklad hruška vŕbová môže byť pevnou náhradou olivovníka a kvitnúca buddleia bude vyzerať rovnako krásne ako ibištek.

Stredomorskú atmosféru vo vašej záhrade vytvoríte vysadením viniča. Do záhrady sa oplatí vybrať krásne a bujne rastúce celoročné viniče. Výborným príkladom je brečtan obyčajný, popínavka virgínska či trúbkovec koreňujúci. Tieto odrody prežijú aj nízke teploty a navyše vytvárajú útulnú atmosféru a chránia záhradu pred pohľadmi okoloidúcich a susedov.

V stredomorskej záhrade by nemali chýbať štíhle kríky, ako sú borievky a krušpány. Pred zimou ich môžete ochrániť zviazaním na viacerých miestach, vďaka čomu sa vyhnete polámaniu výhonkov pod ťarchou snehu.

Je zaujímavé, že v stredomorskej záhrade sú zriedka trávniky, charakteristické pre poľské záhrady. Je to spôsobené veľmi suchým podnebím a veľmi obmedzeným množstvom vody. Trávniky sú nahradené elegantnými skalkami, kamennými uličkami alebo dlaždicami.

Pamätajte, že stredomorská záhrada to nie sú len rastliny, ale aj vhodne vybraný nábytok, zariadenie a prvky drobnej architektúry.

 


 

Inšpirujte sa!


Ratanový záhradný nábytok


Oprava ratanového nábytku. Ako to spraviť?


Ako ušiť vankúše na záhradný nábytok?


 

Späť