Ako si vybrať piesok pre pieskovisko?

27.05.2023

Teplé dni nás motivujú tráviť čas vonku. Dostať deti von je však často náročné, preto je lepšie pripraviť im zaujímavé doplnky do záhrady vopred. Jednou z najobľúbenejších hier medzi deťmi bude hranie sa na pieskovisku. Okrem kúpy samotného pieskoviska si treba premyslieť aj to, ako a čím ho naplníte.

V pieskovisku na dvore bude mať piesok priamy kontakt s rukami dieťaťa, preto je dôležité, aby bol hygienický, čistý a správne vybraný. Pozrite sa, na čo sa zamerať, keď uvažujete o naplnení pieskoviska pieskom.

Ako si vybrať piesok pre pieskovisko?


V tomto článku:

1. Aký piesok je pre deti najlepší?

2. Aké vlastnosti by mal mať piesok pre pieskovisko?

3. Odkiaľ by sa piesok nemal brať?

4. Treba vymeniť piesok?

5. Čo robiť s použitým pieskom?

6. Ako deťom spríjemniť hru na pieskovisku?

7. Pieskovisko – áno či nie?



Aký piesok je pre deti najlepší?

Na detskom ihrisku je pieskovisko zábavným miestom pre batoľatá aj staršie deti. Vzhľadom na to, že deti by mali mať hygienické a bezpečné miesto na hranie, nemožno piesok do pieskoviska kúpiť náhodne alebo jednoducho odobrať z neznámeho zdroja. Dôležitý je druh piesku, preto si dobre premyslite, aký piesok na pieskovisko kúpite, aby ste zaistili bezpečnosť vášho dieťaťa.

Nákup piesku vo vreciach je dobrý nápad. V našej predajni Merkury market nájdete vrecia piesku (po 25 kg). Atraktívna cena a skvelé vlastnosti urobia z piesku ideálny materiál na hranie a svojim deťom zaistíte bezpečnosť a hygienické podmienky pri hre.

Aké vlastnosti by mal mať piesok pre pieskovisko?

Hranie sa v piesku nie je len o stavaní hradov, ale aj o hádzaní piesku na seba, váľaní sa na pieskovisku a častom vložení rúk pokrytých pieskom do úst. Preto je také dôležité, aby bol piesok jednoducho čistý.

Najdôležitejšia je bezpečnosť dieťaťa a to v tomto článku zdôrazníme. V prvom rade by mal byť piesok čistý. Overte si, či kupovaný piesok má príslušný certifikát Národného hygienického ústavu (prípadne Ústavu hygieny životného prostredia). Je zárukou čistého piesku a bezpečnosti pre dieťa. Takýto piesok bude zbavený nielen nečistôt, prachu alebo odpadu, ale aj mikróbov.

Piesky na pieskoviská majú zvyčajne svetlú, takmer bielu alebo mierne žltkastú farbu. To znamená, že ide o kvalitný piesok bez pridania soli a iných minerálov. Je púdrový a jemný na dotyk.

Odkiaľ by sa piesok nemal brať?

Odkiaľ by sa piesok nemal brať?

Pýtate sa, kde kúpiť piesok? Alebo možno uvažujete o lacnom nákupe pieskoviska? Určite nie! Môže sa zdať, že na piesku nezáleží, no dôležitá je jeho čistota a druh.

Určite sa vzdajte myšlienky odoberať piesok z neďalekého staveniska. Môže byť plný nielen ostrých kamienkov, ale aj prachu a nečistôt. Na takomto piesku je ľahké sa zraniť. V takomto piesku sa môžu vyvinúť aj mikroorganizmy, ktoré budú hrozbou pre život vašich detí.

Treba vymeniť piesok?

Piesok sa opotrebuje a nie je na tom nič zlé. Na pieskovisko sa nanáša prach a nečistoty a medzi časticami sa časom môžu vyvinúť mikroorganizmy. Piesok pravidelne vymieňajte, aspoň raz za sezónu, pred začiatkom sezóny. Ak deti využívajú pieskovisko častejšie, približne v polovici prázdnin sa oplatí piesok opäť vymeniť.

Čo robiť s použitým pieskom?

Použitý piesok nemusíte hneď vyhadzovať. Môžete ho použiť aj inak. Takýto piesok sa výborne hodí ako substrát do akvárií, ale aj na umelecké práce doma. Pieskom môžete posypať aj cestičky v záhrade alebo okolo záhonov vytvoriť mulč.

Čo robiť s použitým pieskom?

Ako deťom spríjemniť hru na pieskovisku?

Máte už kúpené pieskovisko a ten správny piesok doň? Deti si teraz môžu voľne užívať novú zábavu na záhrade!

Aby ste im spríjemnili chvíle strávené na pieskovisku, dokúpte si ďalšie hračky. Dobrým nápadom budú lopaty, hrable a motyky do piesku, ako aj vedrá a všetky druhy formičiek. Obľúbené sú aj malé hračkárske vozíky alebo hračkárske sklápače.

Pieskovisko – áno či nie?

Deti radi trávia čas na pieskovisku, stavajú hrady z piesku, vytvárajú stavby alebo hrajú rolové hry. Piesok vám dáva príležitosť hrať sa kreatívne a rozvíjať vlastnú fantáziu. Preto je dobrým riešením nielen na skvelú zábavu, ale aj na učenie.

Stojí za to rozhodnúť o kúpe pieskoviska. Výrobok nemusí byť extrémne veľký - dokonca aj malá nádrž alebo drevený rám, ktorý bude naplnený pieskom, prinesie dieťaťu veľa radosti.


Inšpirujte sa!


Pohodlná rekreačná záhrada. ako zorganizovať relaxačnú zónu v záhrade?


Záhradná trampolína na zakopanie ako ju vyrobiť


Hojdacia sieť na balkóne - návrhy, ktorú si zvoliť?


 

Späť