Ako navrhnúť anglickú záhradu? Poradíme!

10.03.2023

Anglickú záhradu charakterizujú nádherné farby stromov, kríkov a poľných kvetov. Prekvapujú tu náhodne, voľne rastúce rastliny a dekoratívne prvky. Naraziť môžete na drobnú drevenú architektúru či malé záhradné altánky ukryté medzi viničom.

Anglické záhrady nie sú starostlivo naplánované, ale nevytvárajú pocit chaosu a nesúladu. Je v nich plná tvorivá sloboda, hoci každý prvok má svoje miesto a význam. Záhrada v anglickom štýle je mierne romantické miesto navrhnuté v súlade s prírodou, ďaleko od zhonu a všetkých pravidiel.

Pýtate sa, ako si zariadiť anglickú záhradu? V tomto článku vám povieme, čo hľadať do záhrady, aby ste si vytvorili svoje vlastné miesto v anglickom štýle!

Záhradné altánky a prístrešky- Merkury Market


V tomto článku:

1. Odkiaľ sa vzali anglické záhrady?

2. Ako vyzerá anglická záhrada?

3.  Záhrada v anglickom štýle - ako si vybrať rastliny pre anglickú záhradu?

4. Malá architektúra v anglickej záhrade



Odkiaľ sa vzali anglické záhrady?

História anglickej záhrady siaha až do staroveku. Prvé aranžmány v tomto štýle bolo možné vidieť na začiatku 18. storočia a záujem neustále rástol. Vznikli ako alternatíva k obľúbeným francúzskym a japonským záhradám, ktoré sa odlišovali poriadkom a súladom.

Začali hľadať iné možnosti ako symetria a geometrické formy, čo si nepochybne vyžadovalo veľa práce, ako pri ich vytváraní, tak aj pri ich udržiavaní v bezchybnom stave.

Anglické záhrady tak boli zbavené priamych línií, symetrického usporiadania a geometrických vzorov charakteristických pre francúzske záhrady. Vždy v nich vládla asymetria a sloboda, najmä bujná, neobmedzená vegetácia.

V Poľsku je typická anglická záhrada známa ako Dendrologická záhrada v Przelewiciach, prerobený palácový park neďaleko Pyrzyce. Malá časť anglického štýlu si našla cestu aj do Kráľovského múzea Łazienki vo Varšave.

Ploty- Merkury Market

Ako vyzerá anglická záhrada?

V anglických záhradách nie sú úplne rovné plochy s dokonale strihanou trávou. Prírodné oblasti vládnu, mierne stúpajú a klesajú. Ak snívate o anglických záhradkách a chcete si zariadiť záhradu v tomto štýle, plochu nevyrovnávajte, len navršte umelé nerovnosti a kopce, ktoré priestor obohatia. Vzdajte sa orezaných riadkov alebo geometrických výsadieb.

Vyberte si stromy, kvetinové záhony, prírodné živé ploty, veľké trávniky a krásne lúky. V anglickej záhrade vedú medzi rastlinami cestičky pokryté kameňmi, drevom a štrkom, pri nich je nábytok či záhradné lavičky.

Ak chcete použiť betón, pamätajte, že by mal pôsobiť prirodzene, s nerovnosťami a obrastený zeleňou. Nemali by v nej chýbať trvalky, zákutia ruží, kríky, veľké trávniky či kvetinové lúky.

Anglická záhrada to nie je len bujná vegetácia a nepravidelné záhony, ale aj doplnky – veľké zdobené črepníky, sochy, vázy, zákutia s potokom, jazierko či rybník. Celý pôdorys vašej záhrady by mal byť nepravidelný a asymetrický, bez priamych línií alebo ostrých uhlov. Charakteristické sú tu mäkké oblúky, nepravidelné tvary a línie, ako aj malebná krajina.

Vaša malá anglická záhrada by mala vyzerať, ako keby ju vytvorila príroda, ba dokonca ako keby bola mierne zanedbaná, pretože v prírode neexistuje kontrola nad tým, ako vyzerá strom na lúke alebo krík na okraji lesa.

Záhrada v anglickom štýle - ako si vybrať rastliny pre anglickú záhradu?

Pýtate sa, aké prvky anglickej záhrady a aké rastliny zvoliť? Nezabudnite, že základnými prvkami v anglickej záhrade sú stromy, kríky a veľký trávnik. Kvety sú len doplnkom celku a dodávajú záhrade čaro.

Rastliny vysádzajte listami rôznych veľkostí a tvarov, nenechávajte medzi nimi medzery, ako v prírode. Pri vyšších druhoch ich nechajte nižšie a zakryte rastliny pri zemi, čím vytvoríte čo najprirodzenejšiu krajinu. Skontrolujte si, aké druhy rastlín rastú v okolí, pretože týmto rastlinám sa u vás bude dobre dariť, kvôli rovnakému typu pôdy.

Anglické záhrady sú kríky, zhluky kvetov na stenách, lúky, ale aj bylinkové záhrady, majú tendenciu rýchlo rásť a pôsobia veľmi prirodzeným dojmom. Anglická záhrada by mala pôsobiť prirodzene.

Trvalky a bylinky do anglickej záhrady

Záhradné trvalky sú základom anglickej domácej záhrady. Nádherne sa sem hodia trvalky, ktoré tvoria nízke nadýchané trsy medzi ostatnými rastlinami a sú aj ochranou proti burine. Vyberte si tu tymián piesočný, tymián, drobný klinček alebo lomikámen. V lete a na jeseň krásne rozkvitne klinček modrý, príbuzný hrbolček, rozchodník či zvonček karpatský.

K vyšším druhom, ktoré obohatia anglickú záhradu patria macešky, fialky, tulipány, prvosienky, konvalinky a krokusy. V úprave záhrady v anglickom štýle by nemali chýbať bylinky ako mäta, harmanček či tymian.

Záhrada- Merkury Market

Ruže v záhrade v anglickom štýle

Ruže v mnohých druhoch sú kráľovnami anglických domácich záhrad, ktoré sú cenené predovšetkým pre opakované kvitnutie a početné odrody so sviežimi listami a hustými kvetmi. Stojí za to použiť druhy takých rastlín, ako je francúzska ruža, ruža dmascénska alebo ruža stolistá. Kvety sú jasne ružovej farby a krásne voňajú.

Popínavé rastliny do anglickej záhrady

Záhrada v anglickom štýle sa nezaobíde bez pergol, plotov a altánkov podopierajúcich rôzne viniče. Pozoruhodná je tu popínavá ruža v rôznych odrodách. Okrem nej v anglických záhradách krásne rastú plamienok, ktorý je v mnohých druhoch, farbách a veľkostiach. Pôvabnou rastlinou je aj zimolez s mimoriadne jemnými kalichmi. Berie farby v odtieňoch bielej, šarlátovej, žltej a fialovej.

Záhradná architektúra- Merkury Market

Malá architektúra v anglickej záhrade

V bývalých anglických záhradách sa okrem veľkého množstva kríkov nachádzali aj početné prvky drobnej architektúry, ako sú sochy, obelisky, záhradné dekorácie, slnečné hodiny a nádherné črepníky s rôznymi rastlinnými kompozíciami. Pozdĺž uličiek a zarastených uličiek boli drevené lavičky. Niekedy bol záhradný nábytok usporiadaný v celých zostavách. Takýto nábytok umožňoval jesť rodinné jedlá v lone prírody.

Dôležitým prvkom starej výzdoby anglických záhrad boli rôzne štylizované stavby, ktoré mali navodiť atmosférickejšiu atmosféru. Pripomínali stredoveké obranné múry, staroveké ruiny či dokonca gotické chrámy. V anglických záhradách bolo tiež veľa rôznych prvkov súvisiacich s vodou. Prírodné jazierka a potôčiky boli vítané, no pri ich absencii vznikali v hojnom počte jazierka rôznych veľkostí, fontány a kaskády. Krásnu krajinu dopĺňali pôvabné kamenné mosty.

Ako vidíte, starostlivosť o takúto domácu záhradu v anglickom štýle si nevyžaduje veľké nasadenie a mala by byť nenáročná na starostlivosť. Najlepšie je nechať rastliny rásť tak, ako chcú. Zasahovanie by sa malo vykonávať iba v situáciách, keď je to skutočne potrebné.

Anglická záhrada je tu na to, aby ste si bez väčšej námahy užili krásu prírody.

 


 

Inšpirujte sa!


Aké doplnky do záhrady by sa mali zvoliť túto sezónu


Ako pripraviť záhradu na jar


Aké osvetlenie do altánku Navrhujeme najlepšie riešenia!


 

Späť