Ako čistiť jacuzzi?

03.05.2024

Mnoho ľudí sníva o relaxačných kúpeľoch v záhradnej vírivke, no často zabúdajú na potrebnú starostlivosť, ktorá je kľúčová pre zachovanie jej čistoty a funkčnosti. Pravidelné čistenie vírivky nie je dôležité len pre hygienu, ale aj pre udržanie správneho fungovania všetkých jej komponentov. Odstránenie nečistôt a usadenín zo stien, potrubí, čistiacich trysiek a filtrov je kľúčové pre udržanie správneho prietoku vody, efektívnu prevádzku hydromasážneho systému a udržiavanie hygieny v bazéne.

Ako čistiť jacuzzi?


V tomto článku:

1. Čistenie vírivky – kde začať? Dezinfekcia jacuzzi

2. Vypustenie vody z jacuzzi a jej príprava na čistenie

3. Čistenie filtračného systému

4. Čistenie vnútrajška vane - stien a dna jacuzzi

5. Čerstvá voda a bazénová chémia

6. Pravidelná údržba jacuzzi. Ako často to robiť?



Čistenie vírivky – kde začať? Dezinfekcia jacuzzi

Dezinfekcia jacuzzi je mimoriadne dôležitá, pretože voda v nádrži podporuje rast baktérií, plesní a iných mikroorganizmov. Najčastejšie používanými dezinfekčnými prostriedkami na jacuzzi sú chlór a bróm, ktoré účinne likvidujú škodlivé mikroorganizmy. Pred dezinfekciou jacuzzi vody sa oplatí skontrolovať jej aktuálnu úroveň pH, ​​pretože správna úroveň pH je pre účinnosť dezinfekčných prostriedkov kľúčová. Je tiež dobré otestovať kontaminanty, aby ste zistili, či je potrebná dodatočná dezinfekcia.

Čistenie vírivky – kde začať? Dezinfekcia jacuzzi

Vypustenie vody z jacuzzi a jej príprava na čistenie

Po dezinfekcii jacuzzi je ďalším krokom vyprázdnenie vody zo zariadenia. Aby ste to dosiahli, najskôr vypnite napájanie vírivky, čím zaistíte svoju bezpečnosť počas prevádzky. Potom použite vstavaný drenážny systém alebo čerpadlo na vypustenie vody z bazéna. Vyprázdnenie vírivky uľahčuje neskoršie čistenie a zabraňuje hromadeniu nečistôt a usadenín.

Vypustenie vody z jacuzzi a jej príprava na čistenie

Čistenie filtračného systému

Čistenie filtra jacuzzi je kľúčovým prvkom pri udržiavaní čistoty vody a správnej činnosti celého systému. Vodné filtre jacuzzi hrajú dôležitú úlohu pri odstraňovaní nečistôt, ako sú čiastočky nečistôt, usadeniny a kozmetické zvyšky, čo pomáha udržiavať vodu vo vírivke čistú a priezračnú. Pravidelné čistenie filtrov je preto nevyhnutné pre zabezpečenie ich efektívnej prevádzky a udržanie kvality vody vo vírivke. Filtre je možné opláchnuť pod prúdom vody alebo namočiť do špeciálneho roztoku. Na jemné čistenie povrchu filtra môžete použiť aj špeciálnu kefku alebo špongiu. Dôkladne vyčistený a vysušený filter možno znova vložiť. Pravidelné čistenie filtrov udrží správny prietok vody a účinne odstráni nečistoty.

Čistenie filtračného systému

Čistenie vnútrajška vane - stien a dna jacuzzi

Ďalším krokom je dôkladné vyčistenie stien a dna jacuzzi. Na tento účel použite vhodné čistiace prostriedky a čističe vaní, ktoré sú špeciálne prispôsobené na tento typ použitia. Tieto špecializované prostriedky sú väčšinou šetrné a neagresívne k náteru vane a zároveň z neho účinne odstraňujú nečistoty a nahromadené usadeniny. Vyhnite sa používaniu príliš silných čistiacich prostriedkov alebo chemikálií, ktoré môžu poškodiť povrch vane alebo spôsobiť matnosť jej povrchu.

Čistenie jacuzzi pomocou domácich prostriedkov môže byť rovnako účinné. Jedným z najobľúbenejších čistiacich prostriedkov je ocot. Ocot vďaka svojim kyslým vlastnostiam účinne rozpúšťa nahromadené usadeniny a zanecháva povrch vane čistý a lesklý. Podobne funguje sóda bikarbóna a citrónová šťava. Po nanesení pripravených roztokov utrite steny a dno vane a následne dôkladne opláchnite vodou.

Čistenie vnútrajška vane - stien a dna jacuzzi

Čerstvá voda a bazénová chémia

Výmena vody vo vírivke je kľúčovou súčasťou udržiavania hygieny, čistoty a kvality vody vo vírivke. Je to nevyhnutné z dôvodu rozvoja baktérií, rias a iných znečisťujúcich látok, ktoré sa vo vode pri jej používaní hromadia. Pravidelné výmeny vody zabraňujú nadmernému rozvoju týchto látok a zachovávajú primeranú úroveň hygieny, ktorá je mimoriadne dôležitá pre zdravie a bezpečnosť užívateľov.

Tiež stojí za to zabezpečiť pravidelnú výmenu a používanie bazénovej chémie. Vďaka vhodne zvoleným chemikáliám, ako je chlór, regulátory pH a flokulanty, môžete efektívne kontrolovať hladinu škodlivín, baktérií a rias, čím predchádzate rozvoju infekcií a kožných ochorení. Bazénová chémia navyše pomáha udržiavať vodu čistú tým, že odstraňuje zakalené usadeniny a nečistoty. Pravidelné používanie vhodných chemických produktov tiež predlžuje životnosť infraštruktúry bazénov minimalizovaním korózie a tvorby vodného kameňa.

Čerstvá voda a bazénová chémia

Pravidelná údržba jacuzzi. Ako často to robiť?

Frekvencia čistenia vírivky závisí od niekoľkých dôležitých faktorov. V prvom rade by ste mali brať do úvahy frekvenciu používania – čím častejšie vírivku používate, tým častejšie ju treba čistiť. Ďalším dôležitým aspektom sú podmienky prostredia, najmä ak je vaňa umiestnená vonku, kde je vystavená škodlivinám, ako je prach alebo lístie. Dôležitá je aj použitá kúpeľová kozmetika a bazénová chémia, pretože môžu ovplyvniť kvalitu vody a vyžadujú si častejšie čistenie vane.

Pravidelné čistenie jacuzzi vám umožní udržať hygienu a komfort používania tohto zariadenia po dlhú dobu. Preto sa odporúča čistiť vírivku aspoň raz týždenne, najmä ak sa intenzívne používa alebo sa nachádza vonku. Za zmienku stojí aj dôkladnejšie čistenie, ktoré zahŕňa nielen odstránenie viditeľných nečistôt, ale aj čistenie stien, dna vane a filtrov. Na tento účel možno použiť špeciálne príslušenstvo na čistenie bazéna. Pravidelná údržba a čistenie udrží vašu vírivku vo výbornom stave a zaistí pohodlný a bezpečný zážitok z kúpania.

Späť