Je sklo medzi skrinkami v kuchyni praktické?

25.09.2022

Dekoratívne sklo si v dnešnej dobe získava čoraz väčšiu obľubu. Dáva viac možností pre originálny dizajn interiéru ako tradičné keramické obklady. Nie je to len čisto dekoratívny detail, ale aj veľmi funkčný prvok výzdoby. Pri hľadaní riešenia pre vašu kuchyňu namiesto obkladov medzi pracovnou doskou a hornými skrinkami kuchynskej linky, zvážte efektné a funkčné sklenené panely.

Zaujíma vás, či sú panely medzi skrinkami kuchynskej linky dobrým riešením pre vašu kuchyňu? Je farebné sklo praktické? Odpovede nájdete v tomto článku!

 

Kuchynske linky- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čo sú sklenené panely?

2. Tvrdené sklo do vašej kuchyne na stenu - ktoré si vybrať?

3. Sklo medzi skrinkami v kuchyni – číre, vrstvené sklo alebo grafika?

4. Sklenené panely do kuchyne a ich výhody

5. Nevýhody sklenených panelov na stene v kuchyni

6. Ako sa inštalujú sklenené panely?



 

Čo sú sklenené panely?

V kuchyni sú sklenené panely medzi kuchynskou linkou nielen dekoráciou, ale aj funkčnou povrchovou úpravou stien. Sú vyrobené z tvrdeného skla, často zdobené vybraným vzorom, ktorý zdôrazňuje individuálny dizajn kuchyne. Panely z tvrdeného skla sú skvelou náhradou za tradičné dlaždice a panely namontované tesne nad pracovnú dosku. Dokážu obohatiť dekor celej miestnosti a zároveň ochrániť steny pred rôznymi druhmi nečistôt, ktoré vznikajú pri varení.

To, čo odlišuje sklenené panely od obkladačiek, je predovšetkým ich materiál. Keramické dlaždice sú materiál, ktorý je vyrobený z hliny a piesku a sklenené panely sú vyrobené z tvrdeného skla. Sú tiež oveľa väčšie ako dlaždice, aj keď ich veľkosť je možné zvoliť podľa individuálnych potrieb.

Pozoruhodná je možnosť tlače grafiky a vzorov priamo na samotné tvrdené sklo. Novinkou je vrstvené sklo, teda potlač na fóliu, ktorá zlepí dve sklenené tabule.

 

Tvrdené sklo do vašej kuchyne na stenu - ktoré si vybrať?

Hoci použitie sklenených panelov nie je obmedzené len na kuchyňu a kúpeľňu, najčastejšie sa inštalujú tam. Sklo do kuchyne sa inštaluje predovšetkým na miesta, ktoré sa ťažko udržiavajú čisté. Najrýchlejšie sa zašpiní priestor tesne nad pracovnou doskou, nad spodnými skrinkami a nad sporákom. Použitie tvrdeného skla bude nielen skvelou ochranou pred usadzovaním prachu a mastnoty nad kuchynskou doskou, ale vďaka pestrosti farieb bude aj doplnkovou ozdobou tejto miestnosti.

Najekonomickejšou možnosťou je "float" číre sklo. Je bezfarebné a dá sa ním obložiť ako stena natretá vybranou farbou, tak aj fototapetu. V súčasnosti sú však najobľúbenejšie o niečo drahšie farebne lakované sklenené tabule, ktoré sú mimoriadne odolné a efektné. Môžu byť dodatočne vystužené sieťovinou alebo polypropylénovou fóliou, čím vzniká bezpečnostné sklo, tzv drôtené sklo.

Sklenený panel na stene v kuchyni môže byť z jedného kusu alebo z niekoľkých. V prípade panela z jedného kusu potrebujete mimoriadne presné miery, ktoré vám umožnia zrezať sklo na 1 mm. Je tiež potrebné vziať do úvahy všetky otvory pre elektrické zásuvky a vypínače.

 

Sklo medzi skrinkami v kuchyni – číre, vrstvené sklo alebo grafika?

Sklo nad kuchynskou doskou je skvelý nápad pre originálne dokončenú miestnosť. Moderný interiér, najmä kuchyňa, má rád estetiku a materiály, ktoré odrážajú svetlo. Dobrým nápadom do kuchyne je preto použiť sklo na stenu, medzi kuchynskú dosku a horné skrinky, prípadne za sporák či varnú dosku. Sklenený panel v kuchynskom priestore nad pracovnou doskou je skvelý spôsob, ako vytvoriť individuálne usporiadanie.

Možností je viac, všetko si môžete vytlačiť na špeciálnu fóliu alebo priamo na sklo a dokonca si navrhnúť vlastnú grafiku. Farebný motív je v kuchyni veľmi módny. V závislosti od vášho vkusu môže byť grafika prezentovaná prírodou v podobe ovocia, zvierat alebo krásnej malebnej krajiny. Môžu tiež prezentovať architektonické budovy, panorámy miest, mosty. Grafika sklenených panelov môže prezentovať aj abstrakcie a fotografické výtlačky. Dekoračne panely dokáže vďaka použitiu vhodných farieb dokonale ladiť s celým dizajnom interiéru.

Do malej kuchyne môžeme zvoliť panel s obyčajným a čírym sklom, vďaka ktorému bude priestor pôsobiť väčší. Môžete sa rozhodnúť, či chcete sklo lesklé, priehľadné, matné alebo mliečne. Vo veľkých otvorených priestoroch môžete experimentovať s farbami a kombinovať ich tak, aby kontrastovali s farbou nábytku a doplnkov.

 

Sklenené panely do kuchyne a ich výhody

Kalené sklo v podobe panelov nad pracovnou doskou alebo plynovým sporákom môže byť pre Vás funkčným riešením. Tento materiál je odolný či už proti rozbitiu alebo vysokej teplote, pretože sa pri výrobe vytvrdzuje. Tvrdené sklo je odolné voči rôznym druhom mechanického poškodenia a vysokým teplotám. To zaisťuje, že sklenené panely z tvrdeného skla vám budú slúžiť dlhé roky.

Sklo nad pracovnú dosku v kuchyni je veľmi originálnym riešením, takže bude dobre fungovať, ak chcete jedinečnú kuchyňu. Má veľmi veľké množstvo dostupných farieb a variant a to znamená, že si ľahko vyberiete motív, grafiku alebo farbu povrchu skla. To vám umožní získať jedinečný efekt.

Stojí za zmienku, že sklenené panely sa veľmi ľahko čistia. Sklenenú plochu stačí utrieť vlhkou handričkou alebo papierovou utierkou. Na silnejšie nečistoty môžete použiť jemné čistiace prostriedky. Najlepšie je potom očistené plochy namočiť a počkať, kým prípravok zaberie. Pamätajte, že špina sa nesmie odstraňovať ostrou stranou špongie, pretože by mohlo dôjsť k poškriabaniu povrchu skla.

 

Nevýhody sklenených panelov na stene v kuchyni

Sklenené panely alebo inak aj kuchynská zástena v kuchyni majú tiež menšie nevýhody. Hoci sa sklo veľmi ľahko čistí, ľahko sa aj zašpiní. Je preto dôležité pravidelne dbať na údržbu a udržiavať poriadok, pretože mastné škvrny, škvrny od vody, kvapky vody a odtlačky prstov môžu pokaziť jedinečný efekt farebného skla.

Pri výbere by ste mali pamätať, že sklenené panely nie sú vhodné pre každý štýl interiéru. Nebudú fungovať napríklad v rustikálnych alebo provensálskych aranžmánoch. Ide skôr o riešenie do moderných interiérov.

Sklenené panely sú citlivé na náhle zmeny teploty, ktoré môžu spôsobiť ich rozbitie.

 

Ako sa inštalujú sklenené panely?

Ak boli merania zadané odborníkom na mieru, môžete si u nich objednať aj montážnu službu. Panely však môžete jednoducho nainštalovať sami. Pred umiestnením panelov na ňu je dôležité správne pripraviť stenu. Mala by byť vyrovnaná a namaľovaná alebo natretý základným náterom. Správna príprava stien je veľmi dôležitá pre miestnosti, ktoré budú vystavené vlhkosti a nečistotám.

Najpopulárnejším spôsobom montáže sklenených tabúľ je ich priskrutkovanie alebo nalepenie na špeciálny silikón alebo montážne lepidlo. Spôsob inštalácie závisí od typu panelov.

Pamätajte, že všetky otvory sú vytvorené pred montážou skleneného panelu.

 


 

Inšpirujte sa!!!

 

Ako rezať keramické dlaždice ručne


Keramické dlaždice do kuchyne


Ako usporiadať kuchynské skrinky

Späť