Pohodlná kontinentálna posteľ – ktorú si vybrať?

14.10.2022

Posteľ je nepochybne najdôležitejším kusom nábytku, ktorý má svoje miesto v každej domácnosti. Práve na ňom si členovia domácnosti v noci po náročnom dni oddýchnu a zregenerujú sily.

V prípade ak snívate o veľkej posteli ako v päťhviezdičkovom hoteli, pouvažujte nad modelom kontinentálnej postele. Je dobré venovať viac času výberu toho správneho kusu nábytku šitého na mieru vašim individuálnym potrebám. Nielen rozmery, typ roštu, materiál a typ matraca sú veľmi dôležité. Veľký význam má štýl jeho prevedenia, aby tvoril koherentný celok s ostatnými prvkami zariadenia v spálni a ladil s dizajnom interiéru.

Pri výbere postelí sa určite pýtate, akú kontinentálnu posteľ si kúpiť? V tomto článku vám povieme, ako si vybrať dobrú kontinentálnu posteľ do spálne!

 

Čalúnené postele- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Kontinentálna posteľ – pôvod

2. Ako sa vyrába kontinentálna posteľ?

3. Výhody a nevýhody – oplatí sa vyberať kontinentálnu posteľ?

4. Čo treba zvážiť pri kúpe kontinentálnej postele?

5. Oplatí sa kúpiť kontinentálnu posteľ s úložným priestorom?

6. Akú kontinentálnu posteľ si vybrať – s čelom alebo bez neho?



 

Kontinentálna posteľ – pôvod

Kontinentálna posteľ pochádza zo Severnej Ameriky v devätnástom storočí, kde sa objavila v bohatých meštianskych domoch, a potom sa natrvalo presťahovala do hotelov a penziónov. V dizajne spálne je táto fantastická posteľ spojená s luxusom apartmánov, bohatých na priestranný nábytok. Kontinentálna posteľ bola doteraz videná hlavne v Spojených štátoch, Holandsku, Nemecku, Belgicku a škandinávskych krajinách. Dnes sú v našich domácnostiach čoraz populárnejšie a poskytujú moderný vzhľad a komfort používania na najvyššej úrovni.

 

Kontinentálne postele- Merkury Market

 

Ako sa vyrába kontinentálna posteľ?

Kontinentálna posteľ je čalúnený kus nábytku. Posteľ sa skladá zo spodnej konštrukcie - rámu, zvyčajne vyrobeného z dreva, a zodpovedajúceho matraca. Rám s matracom robí posteľ oveľa vyššou ako štandardný kus nábytku. Takáto výška nábytku robí výzdobu spálne atraktívnejšou. Drevený rám, ktorý tvorí základ postele, je zvyčajne vyplnený bonnell pružinami.

Tento priestor zaručuje cirkuláciu vzduchu, odvádza vlhkosť a pomáha udržiavať ju čistou. Ak je rám vo vnútri prázdny, môže byť praktickým úložným priestorom na posteľnú bielizeň. Niekedy to môže byť dokonca aj dvojitý úložný priestor na posteľnú bielizeň, no schováte do neho aj iné predmety.

Na spodnú konštrukciu je umiestnený správny matrac. Väčšina postelí na trhu má už zabudovaný pružinový matrac, najčastejšie ide o vysoký bonellový matrac. Takýto taštičkový matrac sa prispôsobí tvaru tela, vplýva na komfort spánku a je odolný voči deformácii, vďaka čomu si zachováva svoj tvar po mnoho rokov.

Pri výbere kontinentálnej postele sa oplatí venovať pozornosť tvrdosti matraca, ktorá by mala byť prispôsobená telesnej hmotnosti užívateľa. V prípade ak nie je k dispozícii hlavný matrac, je potrebné ho zakúpiť samostatne. Na vrchu skutočného matraca je matrac nazývaný topper - vrchný matrac. Funkciou toppera je predĺžiť životnosť postele, zvýšiť komfort a chrániť pred nečistotami.

Kontinentálny model postele je zvyčajne dostupný v dvoch verziách. Americká verzia, v ktorej má základný matrac už vrchnú vrstvu, ktorá pôsobí ako topper a škandinávska verzia, kde je tenký matrac - topper samostatným prvkom.

 

Výhody a nevýhody – oplatí sa vyberať kontinentálnu posteľ?

Pri zvažovaní, aká je najlepšia posteľ tohto typu, musíte poznať výhody a nevýhody tohto nábytku. Čo je známe o kontinentálnych posteliach?

Výhody kontinentálnej postele

Kontinentálne postele sú veľmi praktické a majú elegantný dizajn. Ich konštrukcia je pevná a masívna, čo z nich robí posteľ, ktorá vydrží roky. Vstavaný úložný priestor na posteľnú bielizeň poskytuje ďalší úložný priestor. Čalúnené čelo postele chráni stenu a umožňuje oddych v sede. Tento typ postele vzhľadom na výšku uľahčuje sedenie a prechod do stoja. Je tiež jednoduchšie popraviť vysokú posteľ.

Veľká plocha na spanie až 200 cm vám poskytne pohodlie počas spánku a široký výber materiálov kontinentálnej postele uľahčuje výber dokonalého modelu pre váš interiér. Kontinentálne postele vyzerajú veľmi robustne, vďaka čomu vyzerajú krásne vo veľkých spálňach.

Nevýhody

Vzhľadom na typ konštrukcie sú tieto postele veľmi ťažké. Zakúpené modely sú zvyčajne zložité, čo môže sťažiť ich dodanie. Pre menšie spálne môže tento typ postele ešte viac znížiť množstvo voľného priestoru.

 

Čo treba zvážiť pri kúpe kontinentálnej postele?

Pri výbere kontinentálnych postelí do spálne je potrebné zvážiť niekoľko aspektov:

  • Rozmer vašej spálne - aj jediná kontinentálna posteľ s menšími rozmermi, napríklad 120 x 200 cm, je silne zastavaná a navyše prešívané čelo môže zaťažiť usporiadanie spálne.

  • Výber kontinentálnych postelí bude lepší do väčších interiérov.

  • Kontinentálnu posteľ sa neoplatí vtláčať na centimetre medzi skrine.

  • Veľkosť postele - kontinentálne jednolôžka by mali mať matrac minimálne 90 x 200 cm, pre dve osoby sú najvhodnejšie postele s rozmermi 160 x 200 cm

  • Aký matrac zvoliť – mal by mať primeranú tvrdosť prispôsobenú hmotnosti užívateľa.

  • Podkrovná spálňa môže obmedzovať možnosť umiestnenia 50-70 cm vysokej postele šikmo ku kolennej stene. K tomu sa pridáva ešte vyššie čalúnená opierka hlavy. V tomto prípade možno upustiť od čela postele.

 

Kontinentálne postele- Merkury Market

 

Oplatí sa kúpiť kontinentálnu posteľ s úložným priestorom?

Tradičné kontinentálne postele nemajú úložný priestor na posteľnú bielizeň. Výrobcovia postelí ich vybavili takýmto priestorom na zvýšenie funkčnosti. Môžete v nich uschovať posteľnú bielizeň, prikrývky alebo vankúše, čo poslúži najmä v malých spálňach. Na trhu sú modely s úložným priestorom v spodnej časti postele, ku ktorým sa dostanete zdvihnutím matraca. Existujú aj modely s výsuvnými zásuvkami. Výber spôsobu otvárania závisí vo väčšine prípadov od veľkosti spálne.

Za zmienku však stojí, že vybavenie kontinentálnej postele úložným priestorom je najčastejšie spojené so stratou spodného matraca. Bonellový matrac je nahradený úložným priestorom. Potom je dobré nekupovať typickú kontinentálnu posteľ, na ktorú sa oplatí dávať pozor pri výbere toho správneho modelu pre vás.

 

Akú kontinentálnu posteľ si vybrať – s čelom alebo bez neho?

Opierka hlavy je neoddeliteľnou výbavou kontinentálnej postele. Vybrať si však môžete aj modely bez opierky hlavy. Len nezabudnite, že opierka hlavy má dekoratívnu, ale aj funkčnú funkciu. Chráni stenu pred nečistotami a poškriabaním. Pri odpočinku na posteli, pozeraní televízie alebo čítaní knihy sa nemusíte opierať o stenu, pretože prešívaná opierka hlavy vám umožní pohodlné sedenie.

Typ kontinentálnej postele s čelom dodáva interiéru každej spálne triedu a štýl. Pohodlné čela vypĺňajú priestor nad posteľou, vďaka čomu je miestnosť útulnejšia. Čelá sú väčšinou zladené s farbou čalúnenia postele, vďaka čomu pôsobí celý interiér spálne konzistentne.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Aká šírka postele pre dve osoby


Vinylové panely ako dlaždice


Čalúnené panely - čelo postele

Späť