Minimalistické interiéry – prečo sú také módne?

10.08.2022

O minimalizme toho vieme toľko, a predsa je pre nás také ťažké preniesť ho do našich domovov a bytov. Prečo? Pretože minimalizmus v interiéroch si vyžaduje zbaviť sa všetkého, čo nepotrebujeme a milujeme, teda ozdôb, dekorácií a farieb.

Interiéry v štýle minimalizmu nie sú len o jednoduchosti nábytku a doplnkov. Je to oveľa viac. Je to spôsob myslenia, života a konania. Predpokladá sa, že štýl bol inšpirovaný filozofiou Zen. Japonskí mnísi navrhli svoje izby tak, aby meditovali v pokoji a žili v súlade s hlavnými princípmi zenu. Keďže minimalizmus nie je len štýlom dekorácie interiéru, ale aj životným štýlom, je stále veľmi obľúbený a často preniká aj do nášho každodenného života.

 

Minimalistické interiéry – prečo sú také módne?

 


V tomto článku:

1. Nebojte sa interiéru v minimalistickom štýle!

2. Minimalizmus je harmónia - minimalistický interiér, ktorý poteší

3. Priestor plný jednoduchých tvarov

4. Jednoduchosť minimalizmu v interiéri! Čo vieme o minimalistickom štýle?

5. Detaily v minimalistických interiéroch, premyslené riešenia, ktoré budú skvele fungovať v stónovanom interiéri

6. Svetlé farby - prvý krok k minimalistickému interiéru

7. Priestor a izby v tomto štýle - výhody a nevýhody



 

Nebojte sa interiéru v minimalistickom štýle!

Ak sa pýtate, či nie je minimalizmus príliš nepriateľský, chladný a drsný na to, aby ste ho použili pri zariaďovaní bytu, využite inšpiráciu našich špecialistov. Moderný minimalizmus v v priestore môže byť skutočne funkčný, krásny a teplý.

Ako ho zariadiť?

Využite rady a inšpirujte sa! Obývačka v minimalistickom štýle, minimalizmus v kuchyni, kúpeľni či predsieni – to je skutočný interiérový dizajn číslo jeden.

 

Minimalizmus je harmónia - minimalistický interiér, ktorý poteší

Minimalistický štýl veľmi presne definuje pravidlá, ktorými sa treba riadiť pri zariaďovaní interiéru. Svetlé farby – najčastejšie biela, jednotné povrchy, prirodzené svetlo, veľký voľný priestor, minimalistický nábytok a nábytkové doplnky, priestory bez zbytočných doplnkov a zbytočných dekorácií sú vlastne základom v dizajne.

Všetky prvky výbavy použité v štýle minimalizmu pôsobia dojmom poriadku a harmónie. Táto harmónia priestoru a v interiéri nastáva vtedy, keď sa všetky prvky dopĺňajú, sú účelné a funkčné a hlavne nezahltia. Hlavným pravidlom štýlu je, že „menej je viac“. Ak teda chcete, aby vo vašej domácnosti vládol moderný minimalistický štýl – držte sa tohto hesla.

 

Priestor plný jednoduchých tvarov

 

Priestor plný jednoduchých tvarov

Dôležité je, aby sa minimalistický nábytok harmonicky skombinoval s ostatnými prvkami výzdoby – mal by byť nielen tvarovo jednoduchý, ale aj elegantný, vkusný a bez prebytočných predmetov vystavených vonku – tie by mali byť v skrinkách, zásuvkách alebo uzavretých poličkách.

Aký nábytok bude najlepší?

Nábytok v štýle minimalizmu by mal byť s jednoduchými, jednotnými tvarmi a farbami. Nenápadné a rovnomerne splývajúci s pozadím. Nábytok bez dekoratívnych prvkov, ako sú ozdobné gombíky alebo kľučky, nábytkové nohy a ozdobné frézovanie.

Biele steny a okná bez ťažkých závesov budú dokonalým základom pre jednoduché dizajnové prvky.

Interiéri v štýle minimalizmu je potrebné usporiadať v tlmených, svetlých farbách. Mali by byť plné prirodzeného svetla a jednoduchosti. Vďaka týmto vlastnostiam bude priestor vyzerať elegantne a funkčne. Aj keď sa minimalistické priestory môžu zdať strohé, v skutočnosti môžu byť útulné a pohodlné.

Minimalizmus v interiéri sa často spája s pestrými farbami. V moderných verziách ho možno nájsť v tmavších odtieňoch. Minimalizmus sa vyznačuje harmóniou a poriadkom, a to aj v tmavších farbách, ako je čierna alebo šedá.

 

Jednoduchosť minimalizmu v interiéri! Čo vieme o minimalistickom štýle?

Minimalistický interiérový dizajn je založený na jednoduchých formách a pravidelných geometrických tvaroch. Čelá nábytku sú bez dekorácií, frézovania ozdobných úchytiek. Všadeprítomná jednoduchosť, svetlé farby, veľké okná, sklenené priečky prepúšťajúce prirodzené svetlo do miestnosti robia interiér väčším a priestrannejším.

Dizajn interiéru v štýle minimalizmu je definovaný nedostatkom ozdôb, dekorácií a doplnkov. Mali by sme si vybrať zariadenie, ktoré nám umožní využívať naše izby minimalistickým spôsobom. V ideálnom prípade si predstavte, že čokoľvek, čo používate menej ako raz týždenne, je možné kedykoľvek schovať, nemusí byť viditeľné. Môžete to schovať do jednej zo skriniek. Sústreďte sa len na to, čo potrebujete. Je to dobrý východiskový bod pre zmeny v interiéri.

 

Jednoduchosť minimalizmu v interiéri! Čo vieme o minimalistickom štýle?

 

Detaily v minimalistických interiéroch, premyslené riešenia, ktoré budú skvele fungovať v stónovanom interiéri

Musia byť minimalistické aranžmány úplne bez dekorácií? Nie je to nevyhnutné. Oplatí sa však zachovať striedmosť a zamerať sa na jemné minimalistické dekoratívne prvky. Môžeme zvoliť jeden akcent, ktorý dodá interiéru charakter a zdôrazní jeho štýl. Zaujímavým riešením sú jednoduché geometrické obrázky alebo figúrky. Oplatí sa však obmedziť ich množstvo na nevyhnutné minimum.

Minimalizmus je mimoriadne náročný štýl, no pri správnom usporiadaní vytvára nevšedné priestory. V tomto type interiéru sa oplatí zamerať na jednotnosť a farebnú konzistenciu. Je dobré, aby sa jednotlivé miestnosti navzájom prepájali a prelínali.

Ak chceme skombinovať minimalizmus s tradičným dekorom, môžeme použiť výraznú grafiku na stenách a zároveň dekoratívne, no stále užitočné predmety, ako sú hodiny či taniere s ovocím. Môžete tiež experimentovať s jemnými zmenami textúry na jednotných povrchoch.

 

Svetlé farby - prvý krok k minimalistickému interiéru

Čo je prvé, keď hovoríme o minimalizme v interiérovom dizajne? Svetlé farby a dobre osvetlené izby. Jednoduché pastelové farby majú mnoho výhod. Na stenách, podlahe a nábytku umocnia pocit priestoru, poriadku a modernosti v interiéri. Bude z nich sálať pokoj a harmónia, ktorá prevonia každého, kto vstúpi do interiéru.

Jednoduché minimalistické priestory sú dokonalým riešením pre ľudí, ktorí si cenia poriadok nielen vo svojom okolí, ale dokonca aj v životnom štýle.

Miestnosť, ktorej dominuje biela, béžová alebo jemná šedá, bude kvintesenciou minimalizmu. Doplnená jednoduchým nábytkom, jemnými doplnkami a jasným svetlom poteší svojou jednoduchosťou a urobí celok, hoci je ekonomický a jednoduchý, atmosférický, útulný a funkčný.

Pamätajte! Interiéri v štýle minimalizmu nemajú radi preháňanie a okázalosť. Farby by nemali byť dominantné, ale dajú sa použiť na rozbitie tradičnej minimalistickej farebnosti.

Nebojte sa, že príliš veľa bielej alebo béžovej spôsobí, že priestor bude pôsobiť fádne, stroho alebo príliš formálne. Kombinácia farieb s niekoľkými doplnkami, prelomenie celku formou a textúrou môže vytvoriť originálny štýl, verný klasickému minimalizmu.

 

Priestor a izby v tomto štýle - výhody a nevýhody

Hlavnou výhodou minimalistického dizajnu interiéru by mala byť jednoduchosť ich udržiavania v čistote. Nedostatok drobností, dekorácií a doplnkov má pozitívny vplyv na množstvo hromadiaceho sa prachu. Uzavretý úložný priestor vám pomôže ľahko usporiadať veci. Pozitívnym aspektom pre alergikov bude navyše nedostatok početných textílií, ako sú koberce, vankúše či ťažké závesy.

Minimalistický dizajn interiéru pôsobí pozitívne na členov domácnosti a hostí. Upokojuje, relaxuje a uvoľňuje.

 


 

Inšpirujte sa!

 

Nálepky na obklady do kúpeľne - inšpirujte sa!


Módne tapety do kuchyne


Moderná spáľňa – ako ju zariadiť?

Späť