Jarné upratovanie v záhrade – kde začať?

01.04.2024

Jarné upratovanie záhrady je nielen nevyhnutnosťou, ale aj výbornou príležitosťou, ako priestor osviežiť a pripraviť na nadchádzajúcu sezónu. Koniec marca, kalendárny začiatok jari, je obdobím, kedy okolie po zimnej prestávke ožíva. Je to vhodný čas na plánovanie jarnej prípravy na nadchádzajúcu sezónu. K starostlivosti o zeleň sa oplatí použiť vhodné záhradné náradie, ktoré uľahčí prácu v záhrade na jar, ale aj v záhradnej sezóne.

Na začiatok je dobré investovať do robustných nástrojov na prerezávanie, ktoré vám pomôžu ostrihať konáre a kríky. Prerezávanie nielenže zlepší estetiku vašej záhrady, ale tiež stimuluje rast rastlín. Ďalším prvkom v záhradkárskej dielni by mali byť hrable. Vďaka nim ľahko odstránite opadané lístie, konáre a iné nečistoty, ktoré sa hromadia na trávniku a v záhonoch. Oplatí sa zaobstarať si aj šikovné náradie ako malé lopatky či záhradné motyky, ale aj zemné náradie určené na väčšie práce. Pri kopaní pôdy a výsadbe rastlín môžu byť potrebné rýle, lopaty alebo vidly. Jarné upratovanie je tiež ideálny čas na starostlivosť o váš trávnik. Na tento účel vám poslúži vertikutátor, prevzdušňovač a kosačka, ktoré zlepšujú vzhľad trávnika. Záhradné fúriky, koše na triedenie odpadu a záhradné vedrá sú ideálne na zber lístia, trávy a iného organického odpadu. Vďaka nim bude udržiavanie poriadku jednoduchšie a odpad bude pripravený na kompostovanie.

Jarné upratovanie v záhrade – kde začať?


V tomto článku:

1. Ako pripraviť záhradu pred sezónou? Upratovanie a priestor v záhrade

2. Estetické prostredie záhrady. Starostlivosť o trávnik - tipy a inšpirácia

3. Jarné strihanie živých plotov a strihanie stromov – kedy to urobiť? Príprava nových a starých rastlín na novú sezónu

4. Postrek a hnojenie rastlín – ochrana pred škodcami ako základná záhradná práca

5. Kedy začať siať semená a sadiť rastliny? Akú prácu je potrebné vykonať?

6. Jarné upratovanie – ako si naplánovať jarné práce?



Ako pripraviť záhradu pred sezónou? Upratovanie a priestor v záhrade

Pred začiatkom záhradkárskej sezóny sa oplatí zabezpečiť komplexnú prípravu našej zelene. Prvým krokom je jarné upratovanie, ktoré pomôže odstrániť zimné nečistoty a zvyšky rastlín a prinavráti záhrade svieži vzhľad. Hrabanie lístia nie je len estetická záležitosť, ale aj spôsob, ako zabezpečiť rastlinám lepší prístup svetla a vzduchu. Odstránenie opadaného lístia vám pomôže vyhnúť sa problémom s plesňami a chorobami rastlín. V tenších oblastiach je možné zasiať trávu, aby sa povrch vyrovnal.

Zabudnúť nemožno ani na škodcov – krtkovia sú nočnou morou väčšiny záhradkárov. Krtince nie sú veľmi estetické, no poškodzujú aj štruktúru záhrady. Boj s krtkom je úloha, ktorú sa oplatí podstúpiť pri upratovaní záhrady pred začiatkom sezóny. Krtka možno odpudiť pomocou špeciálnych odpudzovačov záhradných zvierat dostupných v záhradkárskych predajniach. Stojí za to konať efektívne, aby ste sa vyhli škodám, ktoré môže spôsobiť krtko v záhrade.

Pri upratovaní okolitého priestoru sa tiež oplatí pripraviť záhradu na úpravu a zvážiť, kde bude záhradná leňoška umiestnená, kde je možné umiestniť záhradný bazén a kde budú vysadené rastliny. To je dôležité pre následnú organizáciu tohto priestoru.

Ako pripraviť záhradu pred sezónou? Upratovanie a priestor v záhrade

Estetické prostredie záhrady. Starostlivosť o trávnik - tipy a inšpirácia

Aby ste si užili krásne prostredie vašej záhrady, musíte sa o trávnik aj správne starať. Začať sa oplatí vertikutáciou trávnika. Tento proces pomáha odstraňovať burinu, odumretú trávu, mach a zlepšuje priepustnosť pôdy, vďaka čomu sa vzduch a živiny lepšie dostanú ku koreňom trávy. Ďalším dôležitým krokom je prevzdušnenie trávnika. Prevzdušňovače vytvárajú otvory v zemi, čo umožňuje lepšie prúdenie vzduchu a vody ku koreňom trávy. Rastliny vďaka tomu rastú zdravo a silno a trávnik sa stáva kompaktnejším a hustejším.

Na čo nezabudnúť počas jari? Hnojenie a zavlažovanie - princípy a nástroje

Po prvom čistení môžete pokojne prejsť k hnojeniu trávnikov. Pravidelné hnojenie je kľúčom k udržaniu intenzívnej farby vášho trávnika a jeho zdravému rastu. Kedy začať? S hnojením možno začať skoro na jar, potom v lete a na jeseň pri zachovaní vhodných proporcií.

V neposlednom rade dôležitým prvkom pri jarnom upratovaní je zavlažovanie záhrady. Tráva potrebuje pravidelné zavlažovanie, najmä v období sucha. Snažte sa zalievať ráno alebo večer, aby ste zabránili vyparovaniu vody počas dňa.

Estetické prostredie záhrady. Starostlivosť o trávnik - tipy a inšpirácia

Jarné strihanie živých plotov a strihanie stromov – kedy to urobiť? Príprava nových a starých rastlín na novú sezónu

Pri jarnom upratovaní nezabudnite na prerezávanie. Jarný rez stromov a kríkov je kľúčovým prvkom starostlivosti o záhradu, ktorý ovplyvňuje ich zdravie, vzhľad a plodnosť. Prerezávanie stromov v správnom čase umožňuje stimulovať rast a eliminovať odumreté, poškodené konáre. Preto je skorá jar ideálny čas na starostlivosť o stromy v našej záhrade.

Prerezávajte stromy a kríky na jar – praktické rady

Prerezávanie okrasných kríkov vám umožní kontrolovať tvar rastliny, eliminovať choré alebo zdeformované konáre a udržiavať harmóniu v záhrade. Ak máme v záhrade ovocné kríky, mali by sme ich aj ostrihať. Odstránenie starého stromu, plodové slučky a tvarovanie koruny vám umožní získať vyššie výnosy a zlepšiť kvalitu ovocia. Pri rezaní ovocných kríkov nezabúdajte na nadmerné slnko a pracujte s vhodnými a nabrúsenými nástrojmi, aby bol rez presný a nepoškodil konáre.

Jarné strihanie živých plotov a strihanie stromov – kedy to urobiť? Príprava nových a starých rastlín na novú sezónu

Postrek a hnojenie rastlín – ochrana pred škodcami ako základná záhradná práca

Starostlivosť znamená aj prevenciu, ktorá zahŕňa predčasnú ochranu pred škodcami a chorobami. Správne zvolené postreky a hnojivá zabezpečia zdravý vývoj rastlín a bohatú úrodu. Hnojenie zohráva kľúčovú úlohu pri zásobovaní rastlín potrebnými živinami. Na pomoc prichádzajú minerálne hnojivá, ktoré poskytujú rastlinám nielen základné makroelementy, ale aj mikroelementy potrebné pre ich správny rast a vývoj. Oplatí sa použiť aj prírodný kompost bohatý na organické látky, ktorý zlepší štruktúru pôdy a dodá rastlinám cenné zložky. Hnojenie rastlín treba prispôsobiť ich špecifickým potrebám a cyklu. Skorá jar je ideálny čas na prihnojenie rastlín, stimulovanie ich k intenzívnemu rastu a plodeniu.

Postrek stromov je rovnako dôležitý. Voľbou vhodných insekticídov môžeme rastliny účinne chrániť pred voškami, rotočcami a hubami. Pri striekaní pamätajte na vlastnú bezpečnosť. Niektoré spreje sú silné látky, ktoré sú účinné, ale pri práci s nimi môžu byť škodlivé. Oplatí sa zakúpiť špeciálne pracovné oblečenie, masky a okuliare.

Postrek a hnojenie rastlín – ochrana pred škodcami ako základná záhradná práca

Kedy začať siať semená a sadiť rastliny? Akú prácu je potrebné vykonať?

Výsadba nových rastlín je nielen spestrením záhrady, ale aj možnosťou prispôsobiť si ju našim individuálnym preferenciám. Vyberajme druhy vyhovujúce podmienkam našej záhrady s prihliadnutím na dostupnosť svetla, pôdnu vlhkosť a podnebné pásmo. Jednoročné rastliny, ako sú petúnie, begónie a lobelie, sú ideálne ako farebné prvky v záhrade. Jarné výsadby sú tiež ideálnym časom na vytvorenie bylinkovej záhradky. Vychutnajme si čerstvé bylinky ako bazalka, tymian a mäta, ktoré sa hodia nielen na použitie v kuchyni, ale vytvoria v záhrade aromatický a estetický priestor. S výsadbou rastlín a výsevom semien sa oplatí začať, keď je pôda dobre odvlhčená, aby sa sadeniciam poskytli vhodné podmienky na vývoj.

Kedy začať siať semená a sadiť rastliny? Akú prácu je potrebné vykonať?

Jarné upratovanie – ako si naplánovať jarné práce?

Príprava záhrady a jarné upratovanie zvyčajne začína skoro na jar, v marci. Jar má svoje pravidlá, počasie je často premenlivé a dokonca extrémne odlišné od bežnej zóny. Toto obdobie pripadá na máj a v záhradníctve sa tieto mrazivé dni nazývajú „zimní záhradníci“. Teploty potom klesnú pod očakávané ročné obdobie, niekedy aj pod 0. Na ochranu rastlín pred mrazom v tomto období sa oplatí ich vhodne zabezpečiť. Pôdu sa oplatí mulčovať už vo fáze prípravy a výsadby rastlín. To izoluje sadenice od studenej a zamrznutej zeme a umožní im prežiť tento čas. Na pomoc prichádza aj geotextília. Ide o ľahkú, vzduch prepúšťajúcu tkaninu, ktorou prikrývame rastliny, čím vytvárame akýsi tepelný štít. Geotextília umožňuje rovnomerné rozloženie tepla a chráni rastliny pred škodlivými účinkami mrazu. Vďaka týmto jednoduchým opatreniam budú mať naše rastliny pevnú ochranu pred chladnými záhradkármi.

Späť