Čo je to dilatácia podlahy a ako robiť dilatačné škáry

01.03.2023

Krásne vyzerajúca podlaha z keramických dlaždíc alebo esteticky usporiadaných panelov? Pekná podlaha na dlhé roky bez deformácií a prasklín? Je to možné! S dobre vykonanou podlahovou dilatáciou sa postaráte nielen o krásu podláh, ale aj o dobrý stav konštrukčných prvkov stavby.

Správne vyhotovenie dilatačných škár je mimoriadne dôležité. Pozrite sa, čo to vlastne dilatačné škáry sú a ako ich správne vyrobiť


V tomto článku:

1. Čo je dilatácia podlahy?

2. Aké typy dilatačných škár možno rozlíšiť?

3.  Ako správne urobiť podlahovú dilatačnú škáru?

4. Ako sa vyhnúť chybám pri dilatácii?



Čo je dilatácia podlahy?

Dilatačná škára podlahy nie je nič iné ako špeciálne vytvorená medzera, ktorá umožňuje správne rozloženie síl pri prevádzke konštrukčných a dokončovacích prvkov. Dilatačné škáry sa väčšinou nachádzajú tesne pri stene - po obvode (vtedy ide o tzv. obvodovú dilatáciu), ale môžu miestnosť rozdeliť aj na viacero častí (v prípade nepriamych dilatácií - tie sú dôležité v prípade, že sa jedná o veľkú plochu).

Funkcie dilatačných škár

Dilatačné škáry sa vytvárajú predovšetkým preto, aby sa zabránilo deštrukcii podlahy a konštrukčných prvkov budov. Dobre vykonaná dilatačná škára zabraňuje deformácii povrchu, praskaniu poteru a poškodeniu dlaždíc a panelov.

Dilatačná škára preberá namáhania vyplývajúce okrem iného z teplotných rozdielov, premenlivej vlhkosti alebo síl spôsobených prirodzeným sadania stavby. Správna realizácia dilatačných škár zabraňuje deštrukcii podlahy a celého objektu.

Urobiť dobrý dilatačný spoj je preto mimoriadne dôležité.

Aké typy dilatačných škár možno rozlíšiť?

Nepriame dilatácie a obvodové dilatácie nie sú jedinými typmi dilatačných škár, ktoré možno použiť pri výstavbe. Pozrite sa, aké ďalšie kompenzátory sú potrebné a aké sú ich funkcie.

Konštrukčný dilatačný spoj

Jedinečným typom dilatačných škár budú konštrukčné dilatačné škáry. Konštrukčné dilatácie sa vyskytujú vo zvislom reze budovy. Takáto dilatácia odstraňuje vzniknuté napätia z teplotného rozdielu. Dobre prevedené konštrukčné dilatačné škáry umožňujú pôsobiť proti negatívnym vplyvom prenášania zaťaženia, ktoré vznikajú pri sťahovaní a rozťahovaní stavebných materiálov. Zabraňujú teda poškodeniu celej budovy. S dobre vykonanou konštrukčnou dilatáciou sa nemusíte obávať nevzhľadnej siete medzier spôsobenej zmršťovaním stien a podláh.

Termická dilatácia

Pomáha odolávať zaťaženiam, ktoré vyplývajú predovšetkým z teplotných rozdielov. Steny a podlahy s tepelnými dilatačnými škárami by sa vplyvom vysokých alebo veľmi nízkych teplôt nemali tak ľahko zdeformovať. Takéto dilatačné škáry pokládky sa robia pozdĺž stien v prípade balkónov a terás. Používa sa aj vtedy, keď je v miestnostiach inštalované podlahové kúrenie.

Antivibračná dilatácia podlahy

Táto konkrétna dilatácia sa používa tam, kde je vysoká pravdepodobnosť vibrácií, ako je ťažba, lom, oblasti náchylné na zemetrasenia a priemyselné závody s veľkými strojmi. Medzera eliminuje hrozbu, ktorú by mohli spôsobiť nadmerné vibrácie, chráni stavebnú konštrukciu pred nebezpečným poškodením.

Technologická dilatácia

jeden z najpopulárnejších typov dilatačných škár. Umožňuje zmršťovanie a rozťahovanie materiálu vplyvom vonkajších a vnútorných faktorov, dobre zabraňuje nežiaducim zmenám, povrchovým deformáciám či prasklinám.

Ako správne urobiť podlahovú dilatačnú škáru?

Správne vykonaná dilatačná škára podlahy zabraňuje mnohým nepriaznivým zmenám. Prítomnosť dilatačných škár je preto nevyhnutná, preto treba vždy vykonať dilatáciu betónového poteru. Vďaka tomu bude ochrana konštrukčných prvkov budovy primeraná.

Správne vykonaná dilatácia podlahy je dôležitá v bytovej aj priemyselnej výstavbe. Kým dilatáciu v dome či byte zvládnete svojpomocne, dilatáciou priemyselných podláh by sa mali zaoberať odborné firmy. Ak sa bojíte, že si s touto témou sami neporadíte, prenechajte túto prácu profesionálom. Potom budete mať istotu, že stavba budovy je bezpečná.

Ak si chcete povrchové dilatačné škáry zhotoviť svojpomocne, povieme vám, ako na to správnym spôsobom.

Potrebné stroje a nástroje

  • Dilatácia podlahy vyžaduje vhodné zariadenia. Medzi nimi budú:
  • Pumpa na betón (mixokrét),
  • ručné alebo samohybné betónové stierky,
  • správne vyplnenie dilatačných škár.

Preto nie je jednoduché vyrobiť si správny dilatačný spoj svojpomocne – stroje sú často veľmi drahé a v skutočnosti budú potrebné len raz. Pre minimalizáciu nákladov si môžete mixokrét aj stierky jednoducho prenajať.

Pri výbere správneho zariadenia dbajte na jeho výkon motora a účinnosť. Čím väčšia podlaha, tým by mal byť výkon zariadenia lepší. Pre malé miestnosti je ekonomickejšie zvoliť ručné stierky. Veľké miestnosti bude jednoduchšie dokončiť pomocou modelov s vlastným pohonom.

Zhotovenie poteru a dilatačnej škáry

Výlevka môže byť vyrobená z rôznych materiálov a vďaka správnym prísadám bude trvácna, odolná alebo flexibilná. Po výbere správneho typu betónového poteru vložte suroviny do miešačky a stroj sa o poter postará sám.

Samotná dilatácia je zase schopnosť urobiť alebo nechať v potere primerané medzery. V prípade betónového poteru s obvodovou škárou sa škára nevypĺňa. Nepriame medzery by mali byť zase správne vyplnené.

Dilatačné škáry v dilatácii po obvode

Obvodové dilatačné škáry sa robia pozdĺž stien, stĺpov a schodísk. Medzera je hrúbku celého poteru a dokonale ho oddelí od zvyšku stavebných prvkov. Táto medzera je navrhnutá nielen na elimináciu namáhania vznikajúceho z rôznych zdrojov, ale tiež znižuje vibrácie a tlmí zvuky.

Takáto dilatačná škára väčšinou zostáva bez akejkoľvek ďalšej výplne. Medzera je pokrytá soklovými lištami, panelmi, parketami alebo dlaždicami. Ak chcete medzeru vyplniť, použite peny, penové dilatačné pásky alebo vhodné lišty. Pekná rozširujúca lišta bude určite fungovať perfektne.

Nepriama dilatácia (zjavná)

Vyskytuje sa vtedy, keď je povrch podlahy taký veľký, že si vyžaduje dodatočné delenie, aby sa prenášané napätia správne vyrovnali. Realizácia správnej nepriamej dilatácie je vytvorenie systému menších dosiek. Väčšinou nebýva dilatačná škára plná, siaha do polovice alebo do 2,3 hĺbky betónovej výlevky.

V prípade nepriamej dilatačnej škáry sa vždy použije príslušná výplň dilatačnej škáry. V tejto úlohe bude fungovať kovová alebo korková dilatačná lišta, expanzná šnúra, pena alebo špongia.

Ako sa vyhnúť chybám pri dilatácii?

Pri dilatácii sa často robia výrazné chyby. Vyhýbaním sa im, predĺžite nielen odolnosť a životnosť podlahy, ale aj celej stavby. Pozrite sa, aké chyby sa robia najčastejšie a ako sa im vyhnúť.

Bez dilatačných škár

Ak sa vynechá dilatačná škára, v krátkom čase poter popraská, a tým - na ňom položené panely alebo dlažba sa zničia. Žiaľ, na dilatačné škáry sa často zabúda, najmä keď si majitelia domov a bytov sami skúšajú dokončovanie izieb. Vždy pamätajte na vytvorenie dilatačných škár – tým sa zabezpečí správne fungovanie poteru a trvácnosť stavby a povrchovej úpravy.

Dilatačná škára je príliš široká alebo príliš úzka

Toto je jedna z najčastejších chýb. Nevhodná voľba šírky medzery bude mať za následok zlý prenos napätia, čo môže následne viesť k zničeniu budovy a podlahy. Správna dilatačná škára by mala mať hrúbku 10 - 20 mm. O niečo hrubšie dilatačné škáry sa používajú v prípade poteru kladeného vonku.

Nedostatok správneho vyplnenia dilatačných škár

Ďalšou chybou bude nedostatok náplne. Vyplnenie dilatačnej škáry je dôležité najmä v prípade nepriamej dilatačnej škáry, no s vyplnením obvodovej dilatácie sa nebudete musieť obávať poškodenia hrán betónu, a tým - poškodenia podlahy.

 


 

Inšpirujte sa!


Laminátová podlaha - čo to je? Akú podlahu zvoliť - laminát alebo vinyl?


Aké podlahové panely zvoliť? Inšpirácie


Laminované alebo drevené panely - ktoré si zvoliť? Porovnanie


 

Späť