Čo je mikrocement a kde ho použiť?

23.08.2024

V posledných rokoch si mikrocement získal obrovskú popularitu vo svete architektúry a interiérových dekorácií a stal sa preferovanou voľbou pre profesionálov aj nadšencov dizajnu.

V tomto článku sa pozrieme na to, čo to vlastne mikrocement je, aké sú jeho kľúčové vlastnosti a výhody, ako aj aké aplikácie v stavebníctve a v priemysle povrchových úprav ponúka. Okrem toho zistíme, prečo sa mikrocement stal alternatívou k tradičným náterom podláh a stien, ako ovplyvňuje estetiku a funkčnosť rôznych miestností a aké výhody prináša užívateľom a investorom.

Čo je mikrocement a kde ho použiť?


V tomto článku:

1. Mikrocement alebo čo to je?

2. Mikrocement - vlastnosti mikrocementu

3. Kde použiť mikrocement?

4. Ako vyzerá aplikácia mikrocementu?

5. Ako sa starať o mikrocementový povrch?



Mikrocement alebo čo to je?

Mikrocement je špeciálny typ náteru alebo povrchovej úpravy, ktorý si získal obľubu v stavebnom a dekoračnom priemysle. Ide o zmes cementu, polymérnych živíc, kameniva a prísad, ktorá sa vyznačuje vysokou pevnosťou, pružnosťou a tenkou vrstvou nanášania.

Vďaka svojim vlastnostiam si mikrocement získava čoraz viac priaznivcov.

Mikrocement - vlastnosti mikrocementu

Jedinečné vlastnosti mikrocementu spôsobili, že tento výrobok sa stále častejšie používa v stavebníctve a dokončovacích prácach.

Hlavné vlastnosti mikrocementu sú:

  1. Hrúbka: Pri aplikácii je zvyčajne hrubá 2 až 3 mm, vďaka čomu je veľmi tenká v porovnaní s tradičnými cementovými a tradičnými podlahovými krytinami.

  2. Trvácnosť: Mikrocement je známy svojou pevnosťou a odolnosťou proti opotrebeniu, vďaka čomu je vhodný na vnútorné aj vonkajšie povrchy.

  3. Flexibilita: S pružnými polymérmi môže odolávať určitému pohybu a usadzovaniu, čo pomáha predchádzať prasklinám napriek svojej malej hrúbke.

  4. Bezmedzerový vzhľad: Jeho použitie umožňuje hladký, vzhľad bez medzier na povrchu, ktorý je estetický a ľahko sa čistí.

  5. Široká škála aplikácií: Mikrocement je všestranný a možno ho použiť na rôzne povrchy, ako sú podlahy, steny, dosky, schody a dokonca aj nábytok.

  6. Dostupnosť farieb: Dostupné sú rôzne farby mikrocementu, ktoré umožňujú jednoduché prispôsobenie rôznym štýlom a dekoráciám interiéru.

  7. Jednoduchá údržba: Mikrocementový náter býva chránený špeciálnym lakom, ktorý uľahčuje údržbu a čistenie.

Mikrocement je relatívne nový materiál, ktorý si vďaka svojim estetickým a praktickým výhodám získava obľubu v interiérovom dizajne a architektúre. Vzhľadom na zložitú aplikáciu a potrebu skúseností s prácou s týmto materiálom sa však odporúča, aby proces aplikácie viedol kvalifikovaný odborník, aby bola zabezpečená odolnosť a dokonalý konečný vzhľad.

Mikrocement - vlastnosti mikrocementu

Kde použiť mikrocement?

Mikrocement je všestranný materiál, ktorý možno použiť na rôznych miestach vo vnútri aj mimo budov. Tu je niekoľko populárnych miest, kde sa mikrocement používa:

  1. Podlaha: Mikrocement sa často používa na konečnú úpravu vnútorných podláh. Jeho tenká vrstva nanášania umožňuje hladký a jednotný povrch, ktorý dodáva interiéru moderný a elegantný vzhľad.

  2. Steny: Mikrocement je možné použiť na steny vo vnútri aj mimo budovy. Výsledkom je hladký vzhľad steny, ktorý miestnosti dodáva charakter a štýl.

  3. Pracovné dosky a stoly: Mikrocement je možné použiť na pokrytie kuchynských dosiek, stolov alebo kúpeľňových dosiek. To dáva moderný a elegantný vzhľad a je tiež trvácny a odolný voči poškodeniu.

  4. Schody: Mikrocementový náter sa používa na schody, vnútorné aj vonkajšie. To poskytuje jednotný a bezpečný povrch na použitie.

  5. Kúpeľne: Mikrocement možno použiť v kúpeľniach na podlahy, steny a dokonca aj vo vnútri sprchovacích kútov. Je odolný voči vlhkosti a ľahko sa čistí, vďaka čomu je ideálny pre túto miestnosť.

  6. Terasy a patio: Mikrocement sa používa aj na terasy a patio, čo im dodáva moderný a elegantný vzhľad. Je odolný voči poveternostným vplyvom, čo z neho robí skvelú voľbu pre vonkajšie použitie.

  7. Nábytok: Mikrocement môže byť použitý na pokrytie nábytku, ako sú stoly, dosky, komody alebo police, čím mu dodáva nový vzhľad a trvácnosť.

Stojí za zmienku, že mikrocement je možné použiť na rôzne betónové, omietkové, drevené alebo keramické povrchy, čo z neho robí všestranné riešenie na modernizáciu a osvieženie rôznych miestností a architektonických prvkov.

Kde použiť mikrocement?

Ako vyzerá aplikácia mikrocementu?

Proces nanášania mikrocementu môže byť dosť komplikovaný a vyžaduje presnosť a skúsenosti na dosiahnutie vysokokvalitného konečného výsledku. Prvým krokom je správna príprava povrchu, na ktorý sa bude mikrocement nanášať. Povrch by mal byť čistý, suchý a zbavený mastnoty, prachu, oleja alebo iných nečistôt, ktoré môžu ovplyvniť priľnavosť mikrocementu.

Ako položiť mikrocement?

Potom sa aplikuje základný náter na zlepšenie priľnavosti a poskytnutie dobrého základu pre mikrocement. Podklad môže byť špeciálny prípravok alebo zmes, ktorá je vhodne zvolená pre typ povrchu. Hlavný proces nanášania začína nanesením prvej vrstvy mikrocementu na pripravený povrch. Špecialista ručne nanáša mikrocement na povrch a snaží sa dosiahnuť rovnomerné rozloženie. Na zvýšenie pevnosti a pružnosti sa v prvej vrstve mikrocementu používa sklo alebo polymérom vystužené sklo.

Po správnom zaschnutí prvej vrstvy sa nanesie druhá vrstva mikrocementu, ktorá pomáha vyplniť prípadné nedokonalosti a zaisťuje jednotný povrch. V niektorých prípadoch, najmä na hranách, schodiskách alebo rohoch, možno na dosiahnutie požadovaného efektu použiť skosenie - teda jemné vyhladenie a modelovanie mikrocementu. Po úplnom vyschnutí mikrocementu sa povrch nalakuje a zapečatí špeciálnym prípravkom. Lak chráni mikrocementový náter a dodáva mu lesklý alebo matný povrch.

Mikrocement - aplikácia mikrocementu

Je dôležité, aby proces nanášania mikrocementu vykonával skúsený odborník, pretože každá fáza vyžaduje presnosť a nesprávne vykonanie môže viesť k nežiaducim účinkom, ako je prasknutie alebo uvoľnenie náteru. Správne nanesený mikrocement však dokáže vytvoriť unikátnu, modernú a odolnú povrchovú úpravu vnútorných a vonkajších povrchov, ktorá bude dlho lahodiť oku.

Mikrocement - aplikácia mikrocementu

Ako sa starať o mikrocementový povrch?

Aby sa povrchy pokryté mikrocementom udržali v dobrom stave a predĺžila sa ich trvácnosť, oplatí sa pri starostlivosti o tento materiál dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Tu je niekoľko tipov na starostlivosť o mikrocementové povrchy:

  1. Pravidelné čistenie: Pravidelné čistenie mikrocementových povrchov je nevyhnutné. Dá sa to urobiť mäkkým mopom, vlhkou handričkou alebo vysávačom s mäkkou špičkou. Vyhnite sa používaniu agresívnych čistiacich prostriedkov alebo čistiacich prostriedkov, ktoré môžu poškodiť mikrocementový povlak.

  2. Vyhýbanie sa ostrým predmetom: Snažte sa vyhnúť premiestňovaniu ťažkého nábytku alebo iných ostrých predmetov po mikrocementových povrchoch. Môže to spôsobiť škrabance alebo poškodenie povlaku.

  3. Ochrana proti škvrnám: Ak sa objavia škvrny, čo najskôr ich odstráňte jemným čistiacim prostriedkom a vlhkou handričkou. Čím skôr škvrny odstránite, tým je menšia pravdepodobnosť, že zanechajú trvalé stopy.

  4. Vyhýbanie sa namáčaniu: Aj keď je mikrocement odolný voči vlhkosti, odporúča sa vyhnúť sa nadmernému namáčaniu povrchu. V kúpeľniach alebo pri umývadle sa snažte udržiavať mikrocement v suchu, aby ste sa vyhli prípadným problémom s vlhkosťou.

  5. Ochrana pred mechanickým poškodením: Na miestach s vysokou premávkou alebo záťažou (napr. schody, terasy) stojí za zváženie použitie ochranných rohoží alebo kobercov, aby sa zabránilo mechanickému poškodeniu.

  6. Pravidelná údržba: V závislosti od typu laku alebo tmelu použitého na prekrytie mikrocementu môže byť potrebné pravidelne nanášať nový ochranný náter, aby sa zachovala jeho odolnosť a vzhľad.

  7. Zabráňte kontaktu s agresívnymi chemikáliami: Zabráňte kontaktu mikrocementového povrchu s agresívnymi chemikáliami, ako sú rozpúšťadlá, kyseliny alebo silne zásadité látky, ktoré môžu poškodiť náter.

Dodržiavaním týchto pokynov udržíte povrchy pokryté mikrocementom vo výbornom stave po mnoho rokov a budete si užívať ich estetiku a funkčnosť. V prípade pochybností alebo poškodenia sa vždy oplatí poradiť sa s odborníkom, ktorý pomôže pri správnej starostlivosti a oprave povrchu.

Späť