Akých škodcov nájdete vo svojej záhrade a ako sa ich zbaviť?

04.06.2024

Záhradní škodcovia sú veľkým problémom každého majiteľa kúska zelene. Objavujú sa v záhrade, ničia rastliny, bránia ich rastu a úrodu výrazne zmenšujú. Boj s nimi sa môže zdať ťažký a zaťažujúci a niekedy neplodný a nezmyselný. Kým sa však pustíte do likvidácie neželaných hostí, spoznajte svojho nepriateľa.

V boji vám môže pomôcť správna identifikácia škodcu. Poznaním návykov daného druhu sa vám s ním bude ľahšie bojovať, často aj prírodnými metódami, bez toho, aby ste záhradu vystavili nepriaznivým účinkom silných prípravkov na ochranu rastlín. Pozrite sa s nami na najobľúbenejších škodcov záhradných rastlín a zistite, ako s nimi efektívne bojovať.

Akých škodcov nájdete vo svojej záhrade a ako sa ich zbaviť?


V tomto článku:

1. Záhradní škodcovia rastlín

2. Hmyz - malí škodcovia záhradných rastlín

3. Malé zvieratá - slimáky, ktoré ničia záhrady

4. Hlodavce a iné cicavce, ktoré poškodzujú záhradné rastliny

5. Ako škodlivé môžu byť vtáky?

6. Ako povzbudiť užitočné druhy zvierat k životu v záhrade?



Záhradní škodcovia rastlín

Škodcovia črepníkových, záhradných a sadových rastlín môžu byť skutočne nepríjemným problémom. Množstvo druhov ohrozujúcich rastliny je tiež veľké a identifikácia konkrétneho škodcu je niekedy veľmi náročná. Medzi škodcov, ktorí napádajú rôzne rastliny, patrí hmyz, slimáky, plazy a drobné cicavce. Ochrana rastlín pred škodcami je úlohou každého záhradníka.

Choroby záhradných rastlín teda nie sú všetko, čo na exempláre čaká vo vašej záhrade. Škodcovia záhradných rastlín sú nebezpečným aspektom, stojí za to rozpoznať škodcu, aby ste vedeli, ako s nimi bojovať.

Hmyz - malí škodcovia záhradných rastlín

Hmyz patrí medzi škodcov, ktorí najčastejšie napádajú rastliny. Boj proti nim chémiou sa môže zdať účinný, ale záhrada nie je len miestom, kam prilákať škodcov rastlín – silné chemikálie dokážu odpudzovať aj užitočný a potrebný hmyz (včely, motýle či lienky). Je preto lepšie škodcu rozpoznať a zamerať sa na boj proti nemu prírodnými metódami.

Akí sú najbežnejší hmyzí škodcovia rastlín? Pozrite sa nižšie, čo môžete nájsť vo svojej záhrade.

Vošky - záhradná nočná mora

Toto je zďaleka najbežnejší hmyz, ktorý poškodzuje vaše rastliny. Je to celkom ľahké rozpoznať - jednotliví jedinci sú malé a majú zelenú (najpopulárnejšie medzi týmito hmyzmi), žltú, červenú alebo čiernu farbu. Veľmi často sa živia ružami, ale nájdete ich aj na iných okrasných kríkoch, stromoch, dokonca aj na zelenine a kvetoch.

Živia sa cicaním šťavy z rastlín, čo spôsobuje ich skrútenie, vysychanie a znehodnotenie. Okrem problému s oslabovaním záhradných rastlín je nebezpečný fakt, že môžu ľahko prenášať hubové, bakteriálne alebo plesňové ochorenia medzi rôznymi exemplármi v záhrade.

Boj prirodzene spočíva v privádzaní prirodzených protivníkov vošiek do záhrady: lienky, pestrice a zlatoočky. Tento hmyz sa živí voškami, čím účinne znižuje populáciu škodcov. Priateľský hmyz môžete do záhrady priviesť zavesením domčeka na hmyz. Lienky tiež častejšie navštevujú záhrady so žltými kvetmi. Užitočný hmyz pomôže v boji nielen proti voškám, ale postará sa aj o iných škodcov, preto sa oplatí postarať sa o týchto priateľských hostí vo vašej záhrade.

V boji proti voškám budú nápomocné aj rastliny, ktoré pre vošky vydávajú dráždivý zápach. Do tejto skupiny patria levanduľa a plektrant.

Keď je populácia vošiek príliš veľká, užitočný hmyz nemusí byť schopný vyrovnať sa s ich počtom. Vošky sú nebezpečnými záhradnými škodcami a keď je ich problém vážny, je lepšie použiť vhodné chemikálie.

Roztoče - škodca záhradných a izbových rastlín

Roztoče sú malý hmyz a sú zvyčajne ťažko viditeľné voľným okom. Je ľahšie nájsť stopy ich prítomnosti - prejavujú sa vo forme tenkých, husto tkaných pavučín, ktoré zapletajú rastliny a s ktorými sa roztoče pohybujú pri hľadaní potravy.

Vysávaním štiav z rastlín spôsobujú ich drobenie a zhoršenie zdravotného stavu. Nezanedbateľný je aj vplyv na estetické hodnoty - krása rastliny sa výrazne zhoršuje, keď je obklopená nevzhľadnou pavučinou. Roztoče napádajú vnútorné aj vonkajšie rastliny a veľmi rýchlo sa šíria z exemplára na exemplár.

Tieto malé roztoče majú rady suché a teplé prostredie, takže zvýšenie vlhkosti vzduchu môže byť účinným spôsobom boja proti nim. Pri veľmi rozvinutej populácii je však lepšie používať chemikálie. Ak si všimnete roztoče na črepníkových kvetoch, nezabudnite izolovať tieto exempláre od iných rastlín.

Invázny druh škodcu, teda vijačka krušpánová

V prípade vijačky krušpánovej sú najnebezpečnejšie húsenice. Sú celkom ľahko rozpoznateľné, sú veľké, svetlozelené a majú čierne pruhy. Začínajú sa kŕmiť od najstarších listov a v krátkom čase sú schopné výrazným spôsobom poškodiť celú rastlinu. Mimoriadne nenásytní jedinci sú schopní poškodiť aj kôru kríkov.

Boj proti nim je hlavne prevenciou. Účinné feromónové lapače slúžia na prilákanie samcov a tým zamedzenie rozmnožovania druhu. Zhlukom vajíčok môžete bojovať aj odtrhávaním listov, na ktorých sa nachádzajú. Vajcia by sa mali zlikvidovať a najlepšie je ich spáliť.

V prípade vyvinutých húseníc boj spočíva v ručnom výbere jednotlivých jedincov alebo aplikácii postreku.

Invázny druh škodcu, teda vijačka krušpánová

Malé zvieratá - slimáky, ktoré ničia záhrady

Slimáky sú vážnym a nepríjemným škodcom rastlín. Ich hromadný vzhľad je často spojený so zvýšením vlhkosti. Po daždi sa chodia kŕmiť a môžu výrazne poškodiť okrasné rastliny a zeleninu v záhradách.

Existuje mnoho druhov slimákov, ktoré sa živia záhradnými rastlinami. Patria sem slimáky s ulitou aj slimáky, teda druhy bez ulity. Môžu sa živiť listami, stonkami, kvetmi, púčikmi či koreňmi, takže sú naozaj nebezpečným protivníkom.

Boj proti slimákom spočíva najmä v ručnom odchyte jednotlivých exemplárov. Na likvidáciu škodcov rastlín sa používajú aj pasce. Slimáky tiež neradi navštevujú záhrady, kde boli vysadené nechtíky, pretože vôňa a chuť týchto rastlín sú pre nich odpudzujúce.

Ak sa vyššie uvedené metódy ukážu ako neúčinné, oplatí sa použiť granule, ktoré priťahujú slimáky a rozkladajú sa v ich žalúdku, čím sa účinne znižuje počet tohto škodcu.

Hlodavce a iné cicavce, ktoré poškodzujú záhradné rastliny

Hmyz a slimáky nie sú jedinou hrozbou pre bezpečnosť záhradných rastlín. Veľkým problémom môže byť v niektorých prípadoch aj prítomnosť drobných cicavcov, najmä hlodavcov. Veľká časť týchto zvierat sa živí koreňmi alebo stonkami rastlín a hlodavce sú zvláštnou nočnou morou majiteľov zeleninových a bylinkových záhrad.

Najobľúbenejšie hlodavce, ktoré môžu škodiť rastlinám, sú hraboše a krtky.

Hraboš – hrozba pre trávniky a rastliny

Hraboše sú malé cicavce, ktoré sú často mylne považované za myši. Rovnako ako myši a iné hlodavce sú nočné, takže pri prechádzke po záhrade cez deň je mimoriadne ťažké si ich všimnúť. Je však ľahké rozpoznať stopy ich prítomnosti. Hraboše si pod zemou vyhrabávajú dlhé chodby a sieť chodieb môže byť poriadne rozsiahla. Prítomnosť chodieb spôsobuje prepadnutie trávnika. Hraboše navyše spoznáte podľa okusovania zeleniny a koreňov rastlín.

Boj s hrabošmi nie je náročný. Prirodzeným spôsobom, ako sa zbaviť tohto škodcu zo záhrady, je predovšetkým výsadba rastlín, ktoré odpudzujú hraboše. Bylinky ako mäta sú skvelé. Oplatí sa vysadiť aj cesnak, najmä ako obrubu okolo záhonov s inou zeleninou. Ďalšie rastliny budú: čierne ríbezle a pryštec.

Ak nepomáhajú prírodné metódy, je dobré kúpiť si profesionálne plašice.

Neistý prípad tvojho krtka

Problematické susedstvo krtka môže byť obzvlášť nepríjemné pre majiteľov rozsiahlych trávnikov. Krtko sa tuneluje do zeme, čo spôsobuje prepad pôdy. O jeho prítomnosti svedčia predovšetkým veľké krtince, teda malé pahorky zo zeme, viditeľné voľným okom.

Krtko aj napriek škodám, ktoré narobí v záhrade, môže byť skvelým pomocníkom. Je prirodzeným nepriateľom húseníc, teda škodcov, ktorí sú zodpovední za poškodenie koreňov a stoniek rastlín.

V naturalistických záhradách a voľnejších usporiadaniach nebude prítomnosť krtkov tak silne cítiť. Ak však máte upravený trávnik, pohľad na krtince vám celý efekt pokazí.

Vzhľadom na to, že krtko je pod prísnou ochranou, nie je možné ho zabiť jedmi ani pascami. Môžete použiť rastliny, ktoré sú týmto živočíchom nepríjemné: cesnak, levanduľa alebo mäta (podobné rastliny ako v prípade hrabošov). Ak tieto metódy nefungujú, použite profesionálne plašiče krtkov.

Neistý prípad tvojho krtka

Ako škodlivé môžu byť vtáky?

Škodcovia ničia rastliny okusovaním koreňov, požieraním listov alebo ničením púčikov. Medzi škodcami sa môžu vyskytovať aj také, ktoré napádajú ovocné stromy. Do tejto skupiny patria vtáky, najmä škorce a drozdy, ktoré pri rodení čerešní môžu prispieť k veľkým stratám na úrode.

Vtáky sú spravidla pomocníkmi v boji proti hmyzím škodcom. Ak sú vám však škorce a drozdy na obtiaž, použite plašiče, a to zvukové aj lesklé veterníky či kúsky fólie. Toto sú jednoduché, ale účinné spôsoby, ako vystrašiť vtáky.

Ako povzbudiť užitočné druhy zvierat k životu v záhrade?

Boj proti škodcom často znamená povzbudiť ich prirodzených nepriateľov, aby sa presťahovali do záhrady. Moderné, dobre udržiavané a riešené záhrady s tým môžu mať problém - zvieratá sa lepšie cítia v naturalistických predpokladoch, preto je dobré nechať v záhrade fragment nepokoseného trávnika alebo založiť záhon plný kvetov.

Užitočný hmyz, ktorý bude bojovať s voškami či roztočmi, si môžete do záhrady priniesť pomocou hmyzieho domčeka. Zaujímavé návrhy domov môžu pôsobiť naozaj nevšedne, vďaka čomu budú atraktívnym prvkom aranžmánu.

Ničenie záhradných škodcov nemusí byť boj s veternými mlynmi. Prírodné metódy a ekologické riešenia sú v boji rovnako účinné ako profesionálne prostriedky a ich výhodou je menší zásah do prírodného prostredia a záhradného ekosystému.

Späť