Ako zasadiť rastliny do veľkých kvetináčov na terasu?

17.05.2024

Veľké balkóny a priestranné terasy sú atraktívnym miestom pre zaujímavé aranžmány. Aj keď tu nie je pôda na pestovanie stromov a kríkov, neznamená to, že tu nemôžete vytvoriť krásny zelený priestor. Vhod prídu veľké terasové kvetináče, v ktorých môžete pestovať nielen balkónové kvety a okrasné trávy, ale aj krásne kríky a drobné okrasné stromčeky.

Výsadbu rastlín v takýchto kvetináčoch je možné vykonať svojpomocne, nie je to také ťažké a náš podrobný sprievodca vám v týchto prácach určite pomôže. Ste pripravení na zaujímavé úpravy terasy? Tak sa to robí!

Ako zasadiť rastliny do veľkých kvetináčov na terasu?


V tomto článku:

1. Výsadba rastlín vo veľkých kvetináčoch na terase

2. Ako sa pripraviť na výsadbu?

3. Sadenie krok za krokom

4. Jeden črepník na rastlinu?

5. Ako sa starať o rastliny vysadené v kvetináčoch?

6. Ako si vybrať kvetináč?



Výsadba rastlín vo veľkých kvetináčoch na terase

Na výsadbu budete potrebovať kvetináče, zeminu a samozrejme rastliny. Vďaka výsadbe rastlín v záhradných kvetináčoch máte možnosť vytvárať zaujímavé, zelené kompozície na terase či balkóne. Zaujímavým riešením bude preto použitie veľkých záhradných kvetináčov.

Do črepníka môžete vysadiť letničky, trvalky, malé kríky a miniatúrne stromčeky. Na takéto pestovanie sú k dispozícii ihličnaté aj listnaté rastliny, ale aj široký výber trvaliek a jednoročných kvetov.

Zaujímavou možnosťou môžu byť stĺpovité ovocné stromy. Tieto nezvyčajné odrody jabloní, hrušiek, sliviek alebo broskýň sú malé a rastú ako stĺpovité exempláre, t. j. nerozširujú sa do strán. Vďaka tomu si môžete aj na malej terase dopestovať chutné ovocie a tešiť sa z mimoriadne bohatej úrody.

Ako sa pripraviť na výsadbu?

Výsadba rastlín na terasu je jednoduchá záležitosť, oplatí sa však na ňu dobre pripraviť. Kúpte si vhodné záhradné nádoby. Veľké kvetináče budú fungovať, keď chcete zasadiť väčšie rastliny. Môžete sa rozhodnúť aj pre o niečo menšie produkty, najmä ak viete, že budete chcieť vysádzať menšie letničky alebo je vám malá terasa či balkón.

Výsadba do veľkých a vysokých kvetináčov si vyžaduje správne množstvo pôdy. Pripravte si takú, ktorá je vhodná na balkónové kvety alebo ovocné stromy. Na trávy alebo ihličnaté rastliny možno použiť aj inú pôdu. Ak je pre vás výber ťažký, použite univerzálnu pôdu pre rastliny.

Okrem pôdy a kvetináčov budú užitočné aj samotné rastliny. Možností je veľa, takže aranžmány môžu byť naozaj zaujímavé.

Okrem toho si pripravte nepriepustnú fóliu, štrk alebo kúsok polystyrénu a prípadne ďalšie hnojivo pre rastliny.

Ako sa pripraviť na výsadbu?

Sadenie krok za krokom

Teraz, keď máte všetko pripravené, je čas zasadiť rastliny! Najskôr vyplňte dno črepníkov štrkom alebo drveným polystyrénom. Bude to priepustná vrstva, ktorá uľahčí odtekanie prebytočnej vody.

Potom naplňte kvetináč zeminou. Nasypte jej toľko, aby ste dosiahli výšku, v ktorej chcete rastlinu mať. Stromy a kríky budú potrebovať viac miesta, balkónové kvety a trvalky a letničky vysádzajte trochu plytšie. V ideálnom prípade by mal byť koreňový bal 2 - 3 centimetre pod okrajom črepníka.

Urobte malú priehlbinu a umiestnite tam vybrané rastliny. Nasypte zvyšok pôdy, obklopte korene rastlín. Rukami zľahka zatlačte na zem. Pôda by mala dobre tlačiť na korene a črepník. V prípade potreby ju doplňte do kvetináča.

Na uľahčenie aklimatizácie a urýchlenie rastu môžete do pôdy pridať malé množstvo hnojiva alebo prípravku na rast koreňov. Prostriedky používajte v súlade s informačným štítkom na obale.

Po vysadení rastlín ich nezabudnite výdatne zaliať vodou. Prvých pár dní (v prípade citlivých exemplárov až dva týždne) chráňte rastliny pred nadmerným slnečným žiarením, teplotnými zmenami a silným vetrom. Poskytnite im teplé, chránené miesto a pravidelne ich polievajte. Je to čas aklimatizácie rastlín na nové miesto, v tomto období si balkónové rastliny, vysadené v črepníkoch, zvykajú na nové podmienky.

Výsadba, ako vidíte, nie je náročná. Nezabúdajte, že ak si vyberiete kvetináče, ktoré nemajú ďalšie otvory na prebytočnú vodu, musíte si dávku vody dôkladne odmerať alebo s kvetináčmi zaobchádzať ako s krytmi a vložiť do nich ďalšie kvetináče s príslušnými otvormi. Ozdobné črepníky, ktoré slúžia ako kryt, je možné zvnútra dodatočne chrániť fóliou. Vďaka tomu hromadiaca sa voda produkty tak rýchlo nezničí.

Jeden črepník na rastlinu?

Výsadba rastlín do kvetináčov je umenie kompozície podobné tomu, ktoré sa používa na záhonoch. Do veľkých kvetináčov sa bez problémov zmestí niekoľko menších exemplárov, preto je na zváženie, či sa takéto kompozície budú hodiť na vašu terasu. Niekoľko rastlín v jednom črepníku môže vytvoriť jedinečné pozadie pre ďalšie prvky aranžmánu alebo sa samo o sebe stane živou sochou a dekoráciou.

Pri kombinovaní rastlín do jednej nádoby nezabudnite skontrolovať ich požiadavky na osvetlenie, zalievanie a pôdu. Nikdy nesaďte spolu rastliny s extrémnymi nárokmi na prostredie, pretože sa časom môže ukázať, že niektoré rastliny jednoducho neprežijú.

Zaujímavo vyzerajú nielen kompozície niekoľkých rastlín v jednom črepníku, ale aj atraktívne kombinácie viacerých črepníkov rovnakej farby, ale rôznych veľkostí. Zaujímavé dekoračné črepníky sa môžu stať jedinečným prvkom terasy a na takéto produkty sa určite oplatí staviť.

Jeden črepník na rastlinu?

Ako sa starať o rastliny vysadené v kvetináčoch?

Starostlivosť o rastliny, ktoré boli vysadené vo veľkých kvetináčoch, je veľmi podobná ošetreniu, ktoré sa vykonáva v prípade izbových rastlín. Dôležité je pravidelné zavlažovanie. Aj keď prší a rastliny sú polievané týmto dažďom, určite ich polievajte v období bez dažďa. Rastliny v kvetináčoch nemajú schopnosť absorbovať vlhkosť z podzemnej vody, preto im treba vodu pravidelne dodávať. Neprelievajte však, najmä ak črepník nemá odtokové otvory. Príliš veľa vody môže spôsobiť hnilobu koreňov.

Rastliny v črepníkoch treba prihnojovať aj dvakrát do roka. Používajte univerzálne hnojivá pre balkónové rastliny alebo špeciálne hnojivá, napríklad pre trpasličie ovocné stromy. Pri dávkovaní hnojiva určite dbajte na informácie na etikete na obale.

Rastliny pravidelne kontrolujte a odstraňujte odumreté alebo vysušené exempláre alebo úlomky rastlín. To pomôže rastlinám lepšie rásť.

Ako si vybrať kvetináč?

Než začnete s výsadbou, musíte si kúpiť správne kvetináče. Črepník by mal byť dostatočne veľký, aby sa v ňom rastlina cítila dobre a mala dostatok priestoru na rozvoj. Príliš malé črepníky môžu brániť vývinu rastlín, ich kvitnutiu či plodeniu a rastúca rastlina môže črepník dokonca poškodiť koreňmi.

Výber kvetináča môže byť diktovaný aj estetickými aspektmi. Vyberte si tvar, farbu a vzor na črepníku tak, aby výrobok pekne zapadol do aranžmánu na terase.

Späť