Ako zakryť rastliny na zimu?

04.09.2024

Zakrytie rastlín na zimu je dôležitý postup, ktorý môže pomôcť chrániť vašu záhradu pred extrémnymi zimnými podmienkami. Bez náležitej ochrany môžu byť rastliny vystavené mrazu, vetru, sneženiu a iným atmosférickým faktorom, ktoré im môžu ublížiť. Stojí za to vedieť, že rôzne rastliny môžu vyžadovať rôzne spôsoby krytia a závisí to aj od regiónu, v ktorom žijete, a od typu zimy, ktorú tam zvyčajne zažívate.

V nasledujúcom článku si rozoberieme rôzne techniky a materiály, ktoré môžete použiť na starostlivosť o rastliny počas zimy. Dozviete sa, aké rastliny prikryť, kedy a čím rastliny na zimu prikryť a aké sú spôsoby prikrývania rastlín na zimu. Vďaka tomuto článku sa dozviete, ako účinne chrániť vaše rastliny pred zimným chladom, aby sa vaša záhrada na jar čo najrýchlejšie prebrala k životu.

Ako zakryť rastliny na zimu?


V tomto článku:

1. Aké rastliny by mali byť na zimu zakryté?

2. Ako pripraviť rastliny na prezimovanie v záhrade?

3. Ako chrániť rastliny pred mrazom? - materiály na zakrytie rastlín

4. Kedy a čím prikryť rastliny na zimu?

5. Prečo potrebujete zakryť rastliny na zimu?

6. Ako zakryť rastliny? - kontrola vzoriek počas zimy

7. Ako a kedy odstrániť kryty rastlín?



Aké rastliny by mali byť na zimu zakryté?

Najdôležitejším krokom pri zakrývaní rastlín na zimu je pochopenie typu rastliny, ktorú máte vo svojej záhrade. Niektoré rastliny sú mrazuvzdornejšie ako iné, preto je dôležité vedieť, aké sú požiadavky vašich rastlín. Výber rastlín na zakrytie závisí od klímy vo vašom regióne a typu rastlín, ktoré máte vo svojej záhrade. Ktoré rastliny by mali byť na zimu zakryté?

Vždyzelené rastliny, ako sú rôzne odrody ihličnanov a listnaté vždyzelené rastliny, sú zvyčajne zimovzdornejšie ako opadavé rastliny. Prikrývanie vždyzelených rastlín sa preto nevyžaduje. V náročných zimných podmienkach im však môže prospieť aj dodatočná ochrana. Ich zakrytie geotextíliou alebo konármi môže pomôcť minimalizovať poškodenie vetrom a mrazom. Toto je obzvlášť dôležité v prípade mladých sadeníc, starých jeden alebo dva roky.

Aké ďalšie rastliny vyžadujú zimnú ochranu? Listnaté kry, ako sú ruže, hortenzie a stromy, ktoré na jeseň zhadzujú listy, sú náchylnejšie na zimné poškodenie. Preto môže byť potrebné prikryť ich slamou, agrotextíliou alebo špeciálnymi zimnými krytmi. Pamätajte, že rôzne odrody rastlín môžu vyžadovať rôzne úrovne ochrany. Pri kúpe rastliny si určite preverte, či je mrazuvzdorná, či si nebude vyžadovať dodatočné prikrytie na zimu.

Teraz už viete, aké rastliny zakryť na zimu. Na druhej strane rastliny v kvetináčoch, ktoré sa zvyčajne v lete držia vonku, ako sú rôzne druhy sezónnych kvetov alebo okrasných drevín, môžu v zime potrebovať špeciálnu starostlivosť, ktorá však nemusí nevyhnutne zahŕňať zakrytie. V prípade veľmi nízkych teplôt sa ich oplatí premiestniť na miesto chránené pred mrazom, ako je garáž alebo skleník.

Ako pripraviť rastliny na prezimovanie v záhrade?

Skôr ako začnete zakrývať svoje záhradné rastliny, uistite sa, že sú v dobrom stave. Ako sa pripraviť na zakrytie rastlín? Najprv zozbierajte opadané lístie a iné zvyšky rastlín spod exemplárov, aby ste sa vyhli chorobám a škodcom, ktoré sa vyvíjajú pod zimným prístreškom. Dôležité bude aj viazanie výhonkov. Okrem toho pravidelné zalievanie rastlín na jeseň im môže pomôcť lepšie prežiť zimu. Vyhnite sa však nadmernému zalievaniu, ktoré môže viesť k zamrznutiu koreňov. Polievanie ukončite pred príchodom prvých mrazov.

Jesenné hnojenie je najlepšie vykonať koncom leta alebo začiatkom jesene, zvyčajne asi mesiac pred prvým mrazom. Toto je čas, keď rastliny stále rastú, ale pripravujú sa na obdobie zimného pokoja. Vyhnite sa hnojeniu na konci jesene - to je čas, keď rastliny prestávajú intenzívne rásť a dodatočné prihnojovanie môže narušiť proces prípravy na vegetačný pokoj.

Dobrá príprava vzoriek je dôležitým prvkom zimnej ochrany rastlín.

Ako pripraviť rastliny na prezimovanie v záhrade?

Ako chrániť rastliny pred mrazom? - materiály na zakrytie rastlín

Existuje mnoho rôznych materiálov, ktoré môžete použiť na pokrytie rastlín. Ako zakryť rastliny na zimu? Nižšie sú uvedené niektoré z najpopulárnejších krycích materiálov.

  • Agrotextília: Ide o ľahký materiál, ktorý poskytuje ochranu pred chladom a vetrom a zároveň prepúšťa svetlo a vzduch. Umožňuje účinnú ochranu rastlín pred mrazom a nepriaznivými pôdnymi podmienkami a je jedným z najobľúbenejších spôsobov prikrývania rastlín na zimu. Agrotextíliu alebo geotextíliu kúpite v našej predajni, najlepšia bude zimná agrotextília alebo jesenno-zimná agrotextília.

  • Slama: Slamu možno použiť na prikrytie rastlín, najmä tých, ktoré sú citlivejšie na nízke teploty. Poskytuje dodatočnú izoláciu. Slama sa na prikrývanie rastlín používala už veľmi dlho, takéto zimné prikrývky sa nazývali mulče.

  • Vetvy stromov a kríkov: Konáre môžu byť použité na vytváranie krytov rastlín. Môžete ich usporiadať na zemi okolo rastliny, čím vytvoríte akúsi lištu. Je to skvelý spôsob, ako chrániť jemné korienky pred mrazom. Podobne funguje aj kopec borovicovej kôry a pilín porozhadzovaných okolo kmeňov stromov a kríkov. Zakrytie rastlín vetvičkami však treba robiť opatrne – vetvičky nemôžu byť choré ani infikované, inak zakryté exempláre rýchlo začnú slabnúť.

  • Záhradná látka: Záhradná látka je odolná a možno ju použiť opakovane. Poskytuje ochranu pred mrazom a vetrom. Ak je potrebné rastliny pokryť so špeciálnou starostlivosťou, záhradná tkanina bude na tento účel ideálna. Doplnky na ochranu rastlín, šnúrky a sponky budú užitočné na viazanie látky a agrotextílie.

Ako vidíte, krycích materiálov je pomerne veľa. Vhodné zakrytie rastlín na zimu poskytne exemplárom dobrú ochranu pred mrazom, studeným vetrom a nepriaznivými podmienkami. Krycie materiály je možné navzájom kombinovať a vytvárať tak ďalšie bariéry.

Pamätajte, že zakrytie rastlín fóliou alebo plachtou môže byť zlý nápad. Tieto materiály ochránia pred chladom, ale neumožnia priechod vzduchu. Prezimovanie bude teda náročné, rovnako ako následné pestovanie a ochrana rastlín.

Kedy a čím prikryť rastliny na zimu?

Už vieme, aké materiály budú najlepšie na zakrytie rastlín, ale kedy by sme mali rastliny na zimu prikryť? Najlepšie je rastliny na zimu prikryť pred prvým mrazom. Zvyčajne sa to deje koncom jesene alebo začiatkom zimy v závislosti od klímy vo vašom regióne. Posledná októbrová alebo prvá dekáda novembra je často vhodným obdobím na prípravu rastlín na prezimovanie.

Pravidelne kontrolujte predpoveď počasia na jeseň a v zime, aby ste boli pripravení na náhly pokles teploty alebo sneženie. Ak sa očakávajú nízke teploty, stojí za to urýchliť proces zakrývania rastlín.

Ako sa správne pripraviť na zakrytie rastlín? V prvom rade by ste mali v záhrade urobiť všetko upratovanie a nakúpiť vhodný krycí materiál: geotextíliu, konáre, slamu alebo záhradnú látku.

Technika zakrývania závisí od druhu rastliny. Tu je niekoľko všeobecných tipov:

  • Ihličnaté rastliny je možné prikryť agrotextíliou alebo konármi, aby sa zabezpečila ochrana pred vetrom.

  • Listnaté rastliny je možné prikryť slamou alebo agrotextíliou a okolo koreňov môžete použiť mulč.

  • Ako chrániť rastliny v črepníkoch pred mrazom? Rastliny v kvetináčoch by ste mali premiestniť do miestností chránených pred nízkymi teplotami alebo umiestniť pod strechu.

Kedy a čím prikryť rastliny na zimu?

Prečo potrebujete zakryť rastliny na zimu?

Zakrytie rastlín na zimu je dôležitým záhradníckym postupom a má niekoľko kľúčových účelov. Tu sú hlavné dôvody, prečo sa oplatí rastliny na zimu zakryť:

  1. Ochrana pred mrazom: Jedným z hlavných dôvodov prikrývania rastlín v zime je ochrana pred nízkymi teplotami a mrazom. Extrémne mrazy môžu poškodiť rastlinné pletivá, najmä tie, ktoré nie sú prispôsobené zimným podmienkam. Prekrytie rastlín izoluje pred chladom a môže pomôcť minimalizovať škody. Preto je obzvlášť dôležité zabezpečiť dobrú úroveň krytia pre citlivé rastliny.

  2. Zabránenie zamrznutiu koreňov: Počas zimy môže pôda na hlbších úrovniach zamrznúť, čo môže negatívne ovplyvniť korene rastlín. Zakrytie rastlín vrstvou ochranného materiálu, ako je agrotextília alebo slama, pomáha udržiavať stabilnú teplotu okolo koreňov a zabraňuje ich premrznutiu.

  3. Ochrana pred vetrom a snehom: Silný vietor a silné sneženie môžu poškodiť konáre a stonky rastlín a rozdrviť ich. Ochrana rastlín krytmi alebo vetvami stromov môže zabrániť tomuto poškodeniu.

  4. Chráňte pôdnu vlhkosť: Krycie rastliny môžu pomôcť udržať vlhkosť pôdy. Je to dôležité, pretože v zime, dokonca aj v regiónoch s miernym podnebím, môže pôda vyschnúť, čo je škodlivé pre korene rastlín.

  5. Ochrana pred náhlymi zmenami teploty: Zakrytie rastlín môže pomôcť zmierniť náhle zmeny teploty, ktoré sa môžu vyskytnúť v zime. Takéto zmeny môžu byť škodlivé pre rastliny, najmä ak sa teplota počas dňa zvýši a v noci klesne.

  6. Obnovenie podmienok pre jarný rast: Zakrytie rastlín na zimu im pomáha zostať energické a zdravé, čo im pomáha rýchlo rásť a na jar znovu rásť. Rastliny, ktoré boli správne chránené, často začínajú nové vegetačné obdobie s väčšou silou a odolnosťou.

  7. Ochrana okrasných rastlín: Pri okrasných rastlinách ako sú ruže alebo hortenzie prikrývanie pomáha udržiavať ich estetický vzhľad a zdravie. Tieto rastliny často vyžadujú špeciálnu ochranu pred mrazom a snehom.

Suma sumárum, zakrytie rastlín na zimu ich má chrániť pred negatívnymi vplyvmi zimných poveternostných podmienok, akými sú mráz, vietor, sneh či náhle zmeny teplôt. So správnou ochranou môžu rastliny lepšie prežiť zimu a udržať si svoju kondíciu, čo sa premietne do zdravšieho a bujnejšieho rastu v ďalšej sezóne.

Efektívne metódy ochrany rastlín na zimu poskytujú lepší štart pre exempláre na jar.

Ako zakryť rastliny? - kontrola vzoriek počas zimy

Počas zimy sa oplatí pravidelne kontrolovať zakryté rastliny, aby ste sa uistili, že krycie materiály sú stále na svojom mieste a poskytujú primeranú ochranu. Ak zistíte akékoľvek poškodenie, okamžite vykonajte nápravné opatrenia. Silný vietor môže roztrhnúť alebo poškodiť tkaniny a agrotextílie, ak takéto poškodenie spozorujete, doplňte krycí materiál. Materiály sú skvelé na zimnú ochranu rastlín, no pri nevhodnom pripevnení na exempláre sa môžu rýchlo rozpadnúť, preto ak sú mulče poškodené, doplňte ich slamou a dobre zviažte.

Materiály používané na ochranu rastlín na zimu by mali byť odolné a pevne pripevnené.

Ako a kedy odstrániť kryty rastlín?

Keď zima ustúpi a teploty začnú stúpať, nezabudnite z rastlín odstrániť kryty. To urýchli rast a umožní rastlinám pripraviť sa na nové vegetačné obdobie.

Späť