Ako vytvoriť zimnú záhradu na parapete?

01.12.2024

Zima je pre priaznivcov pestovania rastlín a záhradkárčenia špeciálnym obdobím – v tomto období sú záhrady, polia, lúky a parcely pokryté snehom a nič na nich nerastie. To však neznamená, že by ste sa mali v zime vzdať svojich vášní a záhradkárčenia. Zimné záhrady na parapete môžu byť zaujímavým riešením pre fanúšikov pestovania rastlín, byliniek a zeleniny.

Vytvorenie zimnej záhrady na parapete je fascinujúce úsilie, ktoré vám umožní vychutnať si zeleň a sviežosť rastlín po celý rok, dokonca aj v najchladnejších mesiacoch. Zaujímavosťou je, že môžete pestovať črepníkové a izbové kvety, ale aj bylinky a dokonca aj zeleninu. Tu je niekoľko tipov, ako si na parapete vytvoriť príjemnú zimnú záhradu, či už máte malý kvetináč na kuchynskom parapete alebo veľké okno v obývačke.

Ako vytvoriť zimnú záhradu na parapete?


V tomto článku:

1. Záhrada na okennom parapete – aké črepníkové rastliny si vybrať?

2. Ako pestovať záhradu doma v zime? - pôdne podmienky, slnečné žiarenie, teplota a osvetlenie

3. Zimné pestovanie rastlín, alebo ako naaranžovať a ozdobiť črepníkové rastliny?

4. Pestovanie v kvetináčoch, ako sa starať o vysadené rastliny?

5. Pestovanie rastlín na parapete, tipy a triky



Záhrada na okennom parapete – aké črepníkové rastliny si vybrať?

Výber správnych rastlín je kľúčovým krokom pri vytváraní zimnej záhrady na vašom parapete. Vyberajte si rastliny, ktoré sú odolné voči nízkym teplotám, ako sú citrusové plody, rôzne odrody papradí, či miniihličnany. Tieto rastliny dobre znášajú zimné podmienky.

Môžete pestovať bylinky aj v zime? Samozrejme! Zimné pestovanie zeleniny a byliniek je možné, pokiaľ rastlinám poskytnete vhodné podmienky pre rast. Pamätajte tiež, že v zime sú teploty pri oknách zvyčajne nižšie ako v strede miestnosti, takže rastliny musia byť odolnejšie voči chladu a zároveň suchému vzduchu, keďže ohrievače sa najčastejšie inštalujú pod parapety.

Zimné mini plodiny sú vhodným miestom pre medovku, mätu, bazalku či tymian. Môžete pestovať aj pažítku a kôpor. Vo väčšine plodín, dokonca aj tých, ktoré majú iba vodu namiesto v kvetináči so zeminou, darí šalátu.

Na vytvorenie zimnej záhrady netreba veľa. Svoju zimnú záhradu môžete pestovať pomocou črepníkov, krytov, záhonov, záhradnej zeminy a rastlinných substrátov. V niektorých prípadoch, ako v prípade hlávkového šalátu alebo pažítky spomínaných vyššie, je možné pestovanie aj vo vode.

Záhrada na okennom parapete – aké črepníkové rastliny si vybrať?

Ako pestovať záhradu doma v zime? - pôdne podmienky, slnečné žiarenie, teplota a osvetlenie

Ak chcete svoju zimnú záhradu pestovať rozumne, musíte rastlinám poskytnúť vhodné podmienky na vývoj a rast.

Poskytnite rastlinám vhodnú pôdu bohatú na živiny. Substrát by mal byť priepustný, aby sa zabránilo stagnácii vody, ktorá môže viesť k hnitiu koreňov. Oplatí sa investovať aj do hnojív prispôsobených zimným potrebám rastlín. Ak chcete v zime pestovať zeleninu a bylinky, uistite sa, že vaše kvetináče sú dostatočne veľké. Pestovanie vlastnej zeleniny a byliniek na kuchynskom parapete je skvelý nápad, ktorý vám zabezpečí prístup k čerstvým surovinám aj po skončení vegetačného obdobia.

Nedostatok prirodzeného svetla môže byť výzvou, najmä v zimných dňoch. Rastliny umiestnite na miesto, kde budú dostávať maximum denného svetla. Dodatočne môžete použiť LED lampu so špeciálnym svetelným spektrom, aby ste rastlinám poskytli vhodné množstvo žiarenia. Väčšinou však aj toto malé množstvo svetla stačí na základné pestovanie nenáročných črepníkových rastlín a byliniek. Črepníky je dobré umiestniť na južnú stranu, aby mali dostatok prirodzeného svetla.

V zime je vzduch v interiéri často suchý, čo môže ovplyvniť zdravie rastlín. Rastliny pravidelne zalievajte, dbajte na to, aby pôda nebola ani príliš suchá, ani príliš mokrá. Ak chcete, regulujte vlhkosť vlhkomerom. Nezabúdajte, že prvkom zabezpečenia dobrej hydratácie rastlín je aj priepustný substrát, črepníky s otvormi a tanieriky.

Ako často polievať zimnú záhradu? Určite si preverte individuálne nároky jednotlivých rastlín a zohľadnite podmienky suchého vzduchu a chladnejšieho miesta. Pravidelná kontrola pôdnej vlhkosti určite pomôže.

Zimné rastliny na parapete vyžadujú mierne teploty. Vyhnite sa náhlym zmenám teploty a miestam, kde môžu byť rastliny vystavené studenému prievanu. Optimálna teplota pre mnohé zimné rastliny je okolo 15-20 stupňov Celzia.

Ako pestovať záhradu doma v zime? - pôdne podmienky, slnečné žiarenie, teplota a osvetlenie

Zimné pestovanie rastlín, alebo ako naaranžovať a ozdobiť črepníkové rastliny?

Okrem funkčných aspektov sa postarajte aj o estetiku vašej zimnej záhrady. Pridajte ozdobné kamene, drevené prvky a ozdobné kvetináče. Priestorové usporiadanie môže dať charakter vašej zimnej záhrade aj na skromnom parapete.

Nezabúdajte, že ani jednoduché zimné pestovanie byliniek nemusí vyzerať nudne.

Zimné pestovanie rastlín, alebo ako naaranžovať a ozdobiť črepníkové rastliny?

Pestovanie v kvetináčoch, ako sa starať o vysadené rastliny?

Pravidelne kontrolujte svoje rastliny na výskyt škodcov a chorôb. Postarajte sa o ne, ostrihajte nepotrebné výhonky a odstráňte odumreté listy. Sledujte aj celkový stav rastlín a prispôsobte starostlivosť ich potrebám.

Zimná záhrada si vyžaduje starostlivosť rovnako ako každá iná zelená plocha, aj keď je malá. Malú zeleninovú a bylinkovú záhradku treba v prvom rade poriadne zaliať. Vďaka takýmto malým aranžmánom sa v zime nielenže nebudete nudiť, ale získate aj krásne dekorácie, čerstvé a vlastné bylinky a zeleninu.

Pestovanie v kvetináčoch, ako sa starať o vysadené rastliny?

Pestovanie rastlín na parapete, tipy a triky

Vytvorenie zimnej záhrady na vašom parapete je uspokojivá výzva, ktorá môže priniesť veľa radosti a potešenia počas chladnejších mesiacov. Zabezpečením správnej pôdy, osvetlenia, teploty a pravidelnej starostlivosti si môžete užívať krásu zelene bez ohľadu na ročné obdobie. Priestorové obmedzenia nemusia znamenať obmedzenia pri pestovaní rastlín – zimná záhrada na parapete je perfektný spôsob, ako oživiť interiér a vniesť do domu prírodu, aj keď vonku zúri zima.

Späť