Ako pestovať bylinky na parapete

21.07.2022

Bylinky sú rastliny nenáročné na pestovanie. Každý, kto chce mať tieto cenné druhy, si ich bude môcť pestovať sám, čo dáva možnosť úplnej kontroly nad spôsobom starostlivosti o ne. Na nulu ľahko znížite používanie chemikálií, ktoré v bylinkách zo supermarketov určite nechýbajú.

Pestovanie byliniek samému doma zaručuje, že budú ekologické a ich liečivé vlastnosti zostanú zachované. Čerstvé bylinky nepochybne zmenia chuť každého pripravovaného jedla.

Ako si môžete vypestovať bylinky na parapete, aby ste sa tešili z ich pohľadu a mali ich vždy po ruke? V tomto článku vám povieme, ako sa o ne starať doma!

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 


V tomto článku:

1. Čerstvé bylinky doma - vždy na dosah ruky

2. Bylinky pre pestovanie v kvetináči

3. Kedy vysievať a sadiť črepníkové bylinky?

4. Črepníky potrebné na domáce pestovanie byliniek

5. Pôda na pestovanie bylín a hnojenie

6. Ako zbierať a skladovať bylinky?



 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 

Čerstvé bylinky doma - vždy na dosah ruky

Ak si pripravujete vlastné jedlá, iste nám dáte za pravdu, že čerstvé bylinky zmenia každé jedlo a pozitívne ovplyvnia jeho chuť. Po pridaní k mäsu mu dodajú úžasnú vôňu, dodajú nápoju sviežosť a ľahkosť a zlepšia chuť v dezerte. Okrem toho čerstvé bylinkové listy ovplyvnia vzhľad pripravovaného jedla.

Voňavé bylinky sú chutným a mimoriadne uspokojujúcim doplnkom jedla – najmä ak si ich pestujete sami!

Bylinky pestované v črepníkoch zlepšia zdravie, chuť a predovšetkým kvalitu vašich jedál. Za pripomenutie stojí aj to, že takéto domáce pestovanie byliniek môže byť krásnou domácou dekoráciou. Preto je dobré vyskúšať si pestovanie byliniek na parapete v pohodlí domova. Mnohé odrody byliniek možno úspešne pestovať v kvetináči alebo debničkách, či už na balkóne alebo na okennom parapete.

 

Kvetináče- Merkury Market

 

Bylinky pre pestovanie v kvetináči

Pri výbere správnych rastlín na pestovanie na parapete stojí za zváženie vašich vlastných preferencií a toho, ktoré bylinky používate každý deň. Najlepšie je vyberať také druhy, ktoré potešia nielen oči, ale ktorých chuť a vôňa sa v kuchyni uplatnia ako zdroj cenných látok ako sú minerály, vitamíny či éterické oleje. Vyberte si tie druhy, ktoré máte radi!

  • Bazalka pravá a citrónová - Sú to trváce rastliny, ale pestujú sa ako jednoročné, ľahko sa pestujú a navyše rýchlo rastú. Bazalka potrebuje veľa svetla, najlepšie sa jej rastie na slnečnom parapete. Nezabudnite ju pravidelne zalievať. Je korením do mnohých jedál – pizza, omáčky, cestoviny.

  • Koriander je jednoročná rastlina, ktorá sa vyznačuje jedinečnou vôňou. V kuchyni sa používa do mäsových a zeleninových jedál, šalátov a morských plodov.

  • Bobkový list je trváca rastlina s aromatickými listami. Sú veľmi obľúbeným dochucovadlom omáčok, polievok a mnohých iných jedál

  • Ligurček je trváca rastlina, ktorá sa v záhradách veľmi rozrastá, čo znamená, že sa pestuje v kvetináčoch jednu sezónu . Je korením do šalátov, polievok a mnohých iných jedál.

  • Rozmarín môže rásť vonku po celý rok, ale je skvelý aj na parapet. Používa sa na mäso.

  • Majorán je trváca rastlina, ktorá sa pestuje v kvetináčoch ako jednoročná. Skvelé korenie do kapusty, boršču a mastných jedál.

  • Medovka je trvalka, ale pestuje sa na parapete ako jednoročná. Medovka má osviežujúcu vôňu. Jej listy sú ideálne do čaju a ako ozdoba jedál.

  • Mäta je trváca rastlina, ktorá sa pestuje v kvetináčoch ako jednoročná. Mäta sa používa do čaju a mnohých sladkých jedál. Čerstvé lístky mäty sa používajú aj na zdobenie jedál.

  • Oregano je trváca rastlina, ktorá sa pestuje ako jednoročná. Je obľúbeným korením na pizzu, omáčky a paradajkové jedlá.

  • Šalvia lekárska je trvalka, ktorá sa pestuje v kvetináčoch ako jednoročná. Používa sa hlavne na čaj.

  • Tymian je trváca rastlina, ale pestuje sa na okenných parapetoch ako jednoročná. Tymián je korenie na marinovanie mäsa, polievok a hrachových jedál.

  • Petržlen – obľúbená dvojročná rastlina, používaná na množstvo jedál v kuchyni

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 

Kedy vysievať a sadiť črepníkové bylinky?

Keď sa rozhodnete pestovať bylinky, môžete si kúpiť semená alebo použiť hotové sadenice. Bylinky, ktoré sa pestujú v kvetináčoch, je najlepšie vysievať skoro na jar. Hoci sa bylinky dajú vysievať na okenné parapety po celý rok, ideálnym termínom sejby je pre ne marec a apríl. Väčšina bylín má drobné semienka.

Nádoby s nasadenými bylinkami sa umiestnia na okenné parapety so slnečným žiarením a aplikuje sa pravidelná zálievka. Nezabúdajte, že vyschnutie byliniek im neprospieva a ani prebytočná voda. Na zastavenie prebytočnej vody je dobré si kúpiť podložky pod kvetináče.

Zvyčajne trvá až dva týždne, kým semená vzídu - jednoročné aj dvojročné byliny. Semená bylín, ako je napríklad mäta, sa môžu objaviť až po mesiaci. Ak si chcete rýchlo vychutnať bylinky v kvetináči a pestovať ich na kuchynskom parapete, bude lepšie kúpiť si hotové sadenice v záhradkárstve. Stačí ich presadiť do väčšieho črepníka a lístky sa dajú hneď použiť v kuchyni.

 

Črepníky potrebné na domáce pestovanie byliniek

Pri výbere črepníkov a krytov na pestovanie byliniek na parapete nezabúdajte, že by sa mali hodiť do vášho interiéru. Dokonalé budú obyčajné keramické či hlinené črepníky, no do moderných minimalistických interiérov sa budú hodiť aj kovové a betónové nádoby.

Ak máte radi škandinávsky alebo rustikálny štýl, použite prútené koše a drevené debničky. Veľmi dobrou voľbou budú aj črepníky z odolného plastu, odolného voči častému kontaktu s vodou, ktorých farebný výber je obrovský. Je dobré, ak je každá z vypestovaných byliniek v samostatnom črepníku.

Všimnite si, že niektoré bylinky pestované v kvetináčoch, ako je bazalka a koriander, sú jednoročné, takže po uvoľnení semien odumrú a nepotrebujú veľké kvetináče. Väčšina sú trvalky, ale pestujú sa ako letničky, pretože napríklad mäta a oregano rýchlo rastú. Potrebujú väčšie črepníky, pretože majú väčší koreňový bal.

Možno budete potrebovať aj špeciálne podpery pre rastliny, aby ste ich udržali vo vzpriamenej polohe.

 

Starostlivosť o rastliny a pestovanie rastlín- Merkury Market

 

Pôda na pestovanie bylín a hnojenie

Bylinky majú rady ľahké, vzdušné a na živiny bohaté substráty. Na pestovanie zeleniny môžete použiť zmes záhradnej zeminy, alebo špeciálnu zmes na bylinky. Jednoročné rastliny vysadené v dobrej pôde nevyžadujú dodatočné hnojenie. Dvoj a viacročné bylinky je potrebné doplniť univerzálnymi alebo prírodnými hnojivami. Bylinky na parapete treba pravidelne zalievať.

 

Ako zbierať a skladovať bylinky?

Najlepšie je strihať listy byliniek nožnicami. Môžete si kúpiť modely špeciálne navrhnuté pre bylinky, ktoré by sa nemali používať na iné črepníkové rastliny, pretože môžu byť jedovaté. Bylinky sa samozrejme dajú odtrhnúť aj prstami. Z času na čas je dobré zaštipnúť alebo zrezať vrcholy mladých výhonkov, pretože to podporuje rozvetvenie rastlín ako oregano, majorán, tymian.

Bylinky pestované na parapetoch sa pravidelne využívajú. Byliny ako bazalka a koriander prinášajú mimoriadne dobré úrody. V tomto prípade je dobré prebytočné bylinky uchovať sušením alebo zmrazením pre budúce použitie.

Späť